George Maior, convocat la Ministerul de Externe pentru explicaţii după reacţia la scrisoarea trimisă de avocatul lui Trump. Cine este Rudy Giuliani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul de Externe a anunţat că ambasadorul României în SUA, George Maior, a fost convocat pentru explicaţii, după ce a declarat, referitor la scrisoarea transmisă de Rudolph Giuliani, că mesajul este expresia unui lobby iniţiat de forţe interesate să apere persoane care au probleme cu legea. Giuliani, avocat al lui Trump, a transmis o scrisoare preşedintelui Iohannis, în care cere verificarea protocoalelor încheiate între Justiţie şi SRI.

UPDATE Ambasadorul României la Washington, George Maior, a precizat, luni, printr-un comunicat de presă, că va răspunde convocării Centralei MAE, după afirmaţiile sale referitoare la Rudolph Giuliani, şi că, „toate poziţiile oficiale exprimate de reprezentanţii SUA au fost contrare spiritului şi sensului mesajelor din scrisoarea atribuită“ avocatului lui Donald Trump.

UPDATE Judecătorul Cristi Danileţ a comentat pentru publicaţia PSNews în termeni duri scrisoarea semantă de Rudy Giuliani, afirmând că „este o prostie cap-coadă” e se ocupă de „teme inventate” ce sunt „invocate doar de inamicii justiţiei române”.

Materialul este o prostie cap-coadă. De unde şi până unde un avocat din SUA scrie el scrisori către un Preşedinte de stat să îi spună de chestii interne din justitia română la care este evident că nu se pricepe, ci îi sunt servite? Nu merită comentat aşa ceva, că ne pierdem timpul. Protocoalele, amnistia, sunt teme fumate, invocate azi doar de inamicii justiţiei române

Acum doua săptămâni nişte congresmeni americani şi-au exprimat ingrijorarea faţă de demiterea şefului DNA şi turnura în lupta anticorupţie. Avocatul acesta tocmai ne spune altceva decât ne spune oficial Congresul SUA şi Ambasada SUA. Eu cred că omul a fost păcalit că dă un autograf şi a semnat pe un colţ de canapea hârtia care se prezintă în presa noastră.

În ultimii doi ani au existat trei reacţii antijustitia din România provenite de la unele persoane din SUA: una de la Louis Freeh, fost director FBI, alta de la Chris Terhes, preot român romano-catolic stabilit în SUA şi azi de la Rudy Giuliani. Toţi sunt persoane fizice cu interese private în privinţa mersului justiţiei şi în special activitatea anticorupţie. Două dintre ele au fost susţinute în slăvi de televiziunile condamnaţilor penal din România. Toţi sunt persoane fizice cu interese private în privinţa mersului justiţiei şi în special activitatea anticorupţie. Nu m-ar mira ca pe aceeaşi filieră să vină şi această scrisoare din partea unuia care, vă asigur, nu ştie realitatea despre cele consemnate în scrisoare”, a spus judecătorul.

UPDATE Liderul PSD, Liviu Dragnea a reacţionat la rândul său la scrisoarea fostului procuror federal american, Rudolph Giuliani. Într-un mesaj postat pe Facebook acesta a scris că „o parte din problemele semnalate de domnul Giuliani îşi vor găsi rezolvarea în noile legi ale Justiţiei. Altele urmează să fie soluţionate prin pârghii legale şi constituţionale”.

În concluzia mesajului său Dragnea susţine necesitatea unei „juste reabilitări a victimelor acestui sistem opresiv”, aceasta fiind şi „singura garanţie că astfel de atrocităţi nu se vor mai repeta în viitor”.

Mesajul postat de Liviu Dragnea pe contul său de Facebook:

„Am primit din partea domnului Rudolph Giuliani aceeaşi scrisoare pe care a primit-o şi preşedintele Iohannis. Concluzia amară a acestei scrisori este că încrederea în sistemul de Justiţie din România este serios zdruncinată în faţa partenerilor externi şi a investitorilor străini. Domnul Giuliani pune cu adevărat degetul pe rană – o rană care este încă deschisă şi pe care România va trebui să o trateze tranşant şi cu mult curaj, dacă mai vrem să rămânem în familia statelor democratice din spaţiul Nord-Atlantic. Rudolph Giuliani este un celebru procuror federal al Statelor Unite, care a luptat în mod real cu mafia şi corupţia şi a cărui probitate morală şi profesională impune respect peste tot în lume. Iar când acesta vorbeşte despre încălcarea gravă a drepturilor omului şi a principiilor statului de drept în România, prin protocoalele secrete dintre SRI şi DNA, prin intimidarea judecătorilor şi a martorilor sau prin ascultarea excesivă a telefoanelor, atunci Occidentul va privi cu mai multă atenţie la abuzurile îngrozitoare care s-au comis în ţara noastră în numele luptei anti-corupţie.

Preşedintele Iohannis nu mai poate pretinde că nu e nimic grav sau că încă nu a lecturat scrisoarea domnului Giuliani. O astfel de poziţie nu ar face decât să întărească percepţia publică larg răspândită că domnia sa este tributar Statului Paralel, pe care l-a protejat până acum. La fel de revoltătoare este şi reacţia celui care ar trebui să reprezinte interesele României în Statele Unite şi care a folosit numele ilustrului senator John McCain, în încercarea de a acoperi adevărurile dureroase din scrisoarea domnului Giuliani. Domnul Maior şi-a depăşit în mod clar mandatul, iar din acest moment nu mai poate fi privit cu încredere de partenerii americani. Salut decizia Ministerului de Externe de a-l chema să explice această ieşire în decor şi sper ca măcar de această dată preşedintele Iohannis să facă ceea ce este în interesul României.

O parte din problemele semnalate de domnul Giuliani îşi vor găsi rezolvarea în noile legi ale Justiţiei. Altele urmează să fie soluţionate prin pârghii legale şi constituţionale.

Este interesantă propunerea domnului Giuliani de constituire a unei comisii de judecători internaţionali care să analizeze şi să se pronunţe cu privire la impactului protocoalelor secrete asupra sistemul de justiţie. O astfel de comisie s-ar ridica deasupra partizanatelor politice din România şi ar pune capăt propagandei mincinoase care a atacat furibund orice acţiune legitimă a Parlamentului de a demonta acest Stat Paralel şi de a restabili independenţa judecătorilor.

La fel este necesară o justă reabilitare a victimelor acestui sistem opresiv. Nu ne vom însănătoşi ca ţară, ca societate, ca naţiune, până când nu vom condamna public toate aceste abuzuri şi până când cei care le-au comis nu vor fi aduşi să răspundă în faţa legii. Aceasta e singura garanţie că astfel de atrocităţi nu se vor mai repeta în viitor!

***

Ştirea iniţială: ”Îi asigurăm pe partenerii noştri internaţionali că în România există voinţa politică necesară din partea Guvernului României şi a Coaliţiei de Guvernământ de a garanta funcţionarea corectă a statului de drept, cu respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, pentru dezvoltarea unei veritabile democraţii şi combaterea unor fenomene nocive, precum fenomenul corupţiei. Domnul Ambasador George Maior a avut o poziţie care nu a fost aprobată la nivelul Centralei MAE sau al Guvernului, şi nu reprezintă poziţia MAE. Un ambasador al României ar trebui să fie preocupat ca, în conformitate cu Convenţia de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice, să reprezinte întotdeauna interesele statului român în statul în care este acreditat. Rolul domniei sale este de a promova interesul naţional aşa cum decurge el din consensul la nivel instituţional şi să se abţină de la declaraţii publice de natură să afecteze negativ relaţiile bilaterale cu alte state. Reamintim că liniile de acţiune ale amabasadorilor sunt agreate la nivelul instituţiilor din România şi orice abatere va atrage răspunderea acestora, conform procedurilor în vigoare. În acest sens, domnul ambasador George Maior va fi chemat pentru explicaţii în Centrala MAE.”, anunţă Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat.

„Un personaj spumos şi extrem de combativ în discuţiile din Statele Unite, nu ştiu dacă mai e avocatul lui Donald Trump. În orice caz, ea este expresia unui lobby, iniţiat de anumite forţe care sunt interesate de apărarea unor personaje de la noi care au avut probleme cu justiţia, asta vă spun clar" a declarat, luni, George Maior, ambasadorul României în SUA, ca răspuns la scrisoarea transmisă de fostul procuror federal şi avocat al preşedintelui Trump, Rudolph Giuliani preşedintelui Klaus Iohannis, în care cere verificarea protocoalelor încheiate între Parchetul General şi SRI.

George Maior este nominalizat de Giuliani ca fiind unul dintre semnatarii protocoalelor care au permis abuzuri în România.

"În plus, faţă de excesele făcute de DNA în numele „aplicării legii”, am luat la cunoştinţă cu tristeţe în cursul ultimelor luni despre existenţa „protocoalelor secrete” pe care mai multe instituţii publice le-au semnat cu Serviciul Român de Informaţii („SRI”). Acestea includ protocoale secrete cu: Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României; Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Consiliul Superior al Magistraturii. Semnatarii protocoalelor secrete includ: Laura Codruţa Kovesi, din partea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi George-Cristian Maior, care acum îndeplineşte funcţia de ambasador al României în Statele Unite, din partea SRI", se arată în scrisoarea transmis de Rudolph Giuliani.

Potrivit Mediafax, scrisoarea a fost înaintată şi preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu şi premierului Viorica Dăncilă. 

Deşi este avocatul lui Trump, Rudy Giuliani are şi o firmă de lobby

Rudolph Giuliani, un fost procuror federal şi fost primar al New Yorkului între din 1994 -2001,  a candidat fără succes la nominalizarea republicană pentru Casa Albă, în 2008, l-a susţinut pe Trump în 2016 şi a fost vehiculat ca ocupant al mai multor poziţii din administraţia americană, inclusiv secretar de Stat, lucru care nu s-a întâmplat. În aprilie, Giuliani s-a alaturat echipei de avocaţi ai lui Trump, care se ocupă de ancheta independentă a lui Robert Mueller, cel care încearcă să stabilească dacă echipa de campanie a lui Donald Trump a avut legături cu încercările Rusiei de a influenta alegerile americane. Giuliani a fost procuror în districtul sudic din New York, biroul care în prezent se ocupă de investigaţia împotriva avocatului personal al lui Trump, Michael Cohen.

La puţin timp după ce s-a alăturat echipei de avocaţi ai preşedintelui, Giuliani i-a cerut procurorului general Jeff Sessions să pună capăt anchetei efectuate de Mueller, „în interesul justiţiei“.

În iunie, Giuliani declara că ancheta cu privire la o posibilă complicitate între Rusia şi echipa de campanie a lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din 2016 ar trebui să facă la rândul său obiectul unei anchete. 

Duminica trecută, fostul primar al New Yorkului, declara la , la postul de televiziune americană NBC, la emisiunea „Meet the press“ moderată de Chuck Todd că „adevărul nu este adevărul“ („Truth Isn't Truth“). Expresia lui Giuliani de la emisiunea de la NBC venea după alte afirmaţii făcute în zilele anterioare interviului de la NBC, când avocatul lui Donald Trump afirma că „adevărul este relativ“.

Traseism politic

Giuliani şi-a început carierea politică la democraţi în anii '70, apoi, după o tranziţie ca independent a ajuns la republicani în anii '80, acolo unde va cunoaşte consacrarea, atât ca procuror, cât şi ca primar. În 1981, după victoria lui Ronald Reagan s-a înscris în Partidul Republican devenind procuror general adjunct, al treilea în ierarhia Ministerului american al Justiţiei.  Atentatele de la 11 septembrie 2011, care îl vor face celebru la nivel mondial, îl vor găsi în ultimele luni de mandat ca primar al New York-ului.  În afară că acum este avocatul lui Trump, Rudolph Giuliani lucrează în paralel pentru clienţi străini atât în nume personal, cât şi în numele firmei sale Giuliani Partners, scrie „Washington Post“. El a recunoscut într-un interviu pentru  WP că are clienţi din Ucraina, Brazilia, Columbia, dar şi pentru un formaţiune disidentă iraniană. Nu s-a înregistrat niciodată la Departamentul de Justiţie ca lobby-ist pentru aceste entităţi din afara SUA, motivând că nu face lobby direct pe lângă guvernul SUA.

Decizia lui Giuliani de a continua să reprezinte entităţi străine, deşi este avocatul preşedintelui SUA, ridică semne de întrebare privind potenţiale conflicte de interese, scrie Washington Post.

Printre clienţii săi se numără şi primarul oraşului ucrainean Harkov, membru marcant în Partidul Regiunilor, pro-rus. Giuliani a călătorit chiar în Ucraina în noiembrie 2017 şi l-a găzduit pe primarul acestui oraş în martie la New York.

Maior, după scrisoarea lui Giuliani: Este expresia unui lobby, iniţiat de personaje de la noi care au avut probleme cu justiţia

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite