UE condamnă refuzul „cinic” al Rusiei de a reînnoi acordul privind cereale ucrainene

0
Publicat:

Rusia a ieșit, luni, din acordul care permite Ucrainei să exporte cereale prin porturile de la Marea Neagră, declarând că promisiunile de a-și elibera propriile transporturi de alimente și îngrășăminte nu au fost respectate. Uniunea Europeană a descris această mișcare drept „cinică”, relatează RFI.

Moscova a anunțat încetarea acordului pentru cerealele ucrainene, Foto: Shutterstock
Moscova a anunțat încetarea acordului pentru cerealele ucrainene, Foto: Shutterstock

Potrivit sursei citate, Ministerul de Externe al Rusiei susține că a notificat Ucraina, Turcia și Națiunile Unite că „fără participarea Rusiei, „Inițiativa Mării Negre” încetează să mai funcționeze din 18 iulie”.

Aceasta a însemnat retragerea garanțiilor de siguranță pentru transport maritim, încheierea unui coridor maritim umanitar și desființarea Centrului Comun de Coordonare de la gura Mării Negre din Istanbul, instituit pentru a monitoriza implementarea acordului, arată sursa citată.

De asemenea, a însemnat că nord-vestul Mării Negre va fi din nou desemnată o zonă de pericol temporar pentru transport maritim, a declarat ministerul prin intermediul agenției de știri de stat TASS.

Reacția CE

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a condamnat ieșirea Rusiei din acordul de export de cereale ucrainene și a calificat această mișcare drept „cinică”.

Condamn ferm mișcarea cinică a Rusiei de a pune capăt Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră”, a scris ea pe Twitter.

Acordul, intermediat de ONU și Turcia în iulie anul trecut, a avut ca scop atenuarea crizei alimentare globale, permițând exportul în siguranță a cerealelor ucrainene blocate de războiul Rusia-Ucraina.

Pentru a convinge Rusia să fie de acord cu aceasta, a fost încheiat și un memorandum de înțelegere de trei ani cu ONU, în baza căruia oficialii săi au fost de acord să ajute Rusia cu exporturile de alimente și îngrășăminte.

Dar declarația ministerului spune că niciuna dintre cerințele Rusiei – inclusiv reluarea exporturilor de amoniac printr-o conductă care duce din Rusia la portul ucrainean Odesa și reconectarea băncii sale agricole de stat Rosselhozbank la sistemul internațional de plăți SWIFT – nu a fost îndeplinită.

În aceste condiții de sabotaj total în implementarea acordurilor de la Istanbul, continuarea „inițiativei Mării Negre”, care nu și-a justificat scopul umanitar, devine lipsită de sens”, se arată în comunicatul ministerului.

Acordul fusese prelungit de mai multe ori, dar urma să expire luni. Rusia spunea de luni de zile că nu au fost îndeplinite condițiile pentru prelungirea acesteia, iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a fost primul care a confirmat că Rusia nu îl reînnoiește.

Dar el a semnalat că Rusia nu renunță neapărat la acord pentru totdeauna.

De îndată ce partea rusă a acordurilor va fi îndeplinită, partea rusă va reveni imediat la implementarea acestui acord”, a spus Peskov.

Ministerul de Externe a declarat: „Numai după primirea unor rezultate concrete, și nu a promisiunilor și asigurărilor, Rusia va fi pregătită să ia în considerare restabilirea acordului”.

Anunțul a fost făcut la doar câteva ore după ce dronele au lovit singurul pod al Rusiei care leagă țara de peninsula anexată Crimeea. Două persoane au fost ucise.

Moscova a spus că atacul podului Kerci nu a avut nimic de-a face cu retragerea sa din acord.

Acestea sunt evenimente absolut fără legătură”, a spus Peskov.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat luni că țara sa este pregătită să continue exporturile de cereale, în ciuda deciziei Rusiei.

Chiar și fără Federația Rusă, totul trebuie făcut pentru a putea folosi acest coridor al Mării Negre. Nu ne este frică. Am fost abordați de companii care dețin nave. Au spus că sunt gata să continue transporturile”, a spus Zelensky în comentarii distribuite pe rețelele sociale de purtătorul său de cuvânt, Sergiy Nykyforov.

Reacția Regatului Unit

Regatul Unit se declată, la rândul său, „foarte dezamăgit” de anunţul autorităților ruse.

„În mod clar este foarte dezamăgitor. Dar vom continua negocierile”, anunţă un purtător de cuvânt al premierului britanic Rishi Sunak.

Dacă Rusia nu prelungeşte acordul privează milioane de oameni de un acces vital la cereale”, acuză el.

Reacția Turciei

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan susţine, însă, că omologul său rus Vladimir Putin vrea „să continue Acordul” de la Istanbul privind exportul cerelalelor ucrainene la Marea Neagră, în pofida anunţurilor contrare ale Moscovei.

Cred că, în pofida declaraţiilor de azi (luni), prietenul meu Vladimir Putin vrea să continue acordul umanitar”, care permite exportul cerealelor Ucrainei la Matrea Neagră, care expiră la miezul nopţii de luni spre marţi.

Ministrul meu de Externe urmează să discute la telefon (cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov), iar eu voi discuta cu Vladimir Putin imediat ce mă întorc”, declară Recep Tayyip Erdogan în faţa presei, înainte să plece într-un turneu în Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Qatar.

El a anunţat din nou că-l primeşte pe liderul de la Kremlin „în august”, în Turcia.

Vom avea ocazia să rediscutăm despre toate problemele”, a adăugat el.

Poate că până atunci, pentru a face lucruriule să avanseze, putem lua măsuri la telefon împreună cu Vladimir Putin, fără să aşteptăm luna august”, şi-a exprimat speranţa şeful statului turc.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite