Frigărui de crocodil şi chifteluţe de struţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrii expediției „Adevărul“ au gustat mâncăruri exotice la un cunoscut restaurant din Nairobi. Localul Carnivore ocupă un loc important în agenda oricărui turist care ajunge în Kenya.

Aventura în Kenya a început cu piscină şi relaxare după zborul lung, iar gerul din România a fost dat repede uitării. La 25 de grade Celsius, viaţa se vede altfel şi cei 15 câştigători ai concursului „Rahan te trimite în safari", organizat de ziarul „Adevărul", se bucură de farmecul şi misterele capitalei Nairobi.

Popasul la faimosul restaurant Carnivore din Nairobi a însemnat o experienţă inedită. „La Carnivore mănânci şi mănânci, până pui steagul jos. Altfel, chelnerii tot aduc mâncare", ne-a asigurat David, unul dintre kenyenii care-i însoţesc pe cei 15 români în aventura din Africa. Restaurantul cel mai faimos din Kenya este mereu plin de turişti. O masă-două sunt ocupate de localnici, în rest se vorbeşte doar engleză, franceză, germană, chineză şi, desigur, română.

Meniul este unul fix, dar se schimbă în fiecare zi. Lista include 19 feluri de mâncare (plus desert) şi costă 1.850 de şilingi kenyeni, adică aproximativ 25 de dolari. Copiii plătesc 75% din această sumă. Cei care nu vor să mănânce carne pot încerca şi meniul vegetarian, mai ieftin cu 7-8 dolari. În preţ nu sunt incluse băuturile, dar o „halbă" de suc de mango costă 200 de şilingi (aproximativ 3 dolari).

Carnea de cămilă, „un pic aţoasă"

Mâncarea este gătită chiar sub ochii turiştilor uimiţi de rapiditatea cu care se mişcă atât bucătarii, cât şi chelnerii. Pe masă apar într-o clipită sosurile, vreo şase la număr, salatele, doar patru feluri, după care încep să curgă frigăruile de vită, curcan, porc, pui şi miel. La acestea se adaugă specia­lităţile locale: cămilă şi crocodil - tot la frigăruie, dar şi chifteluţe de struţ, inimă de taur sau „mutura"-un cârnat picant din carne de oaie. 

Într-adevăr, steagul de pe masă rămâne ridicat, iar mâncarea vine fără oprire. „Carnea de cămilă este foarte bună. Un pic cam aţoasă, dar bună." „Crocodilul are gust de peşte, mai vreau un pic.", „Struţ?! Se fac chifteluţe de struţ? Sunt bune" - asta discutau la masă membrii expediţiei.

Fotografii interzise

Centrul de conferinţe „Jamo Kenyatta“ din Nairobi



După masa copioasă, a urmat turul oraşului Nairobi. Capitala este surprinzătoare: clădirile înalte sunt mândria localnicilor şi multe poartă numele preşedinţilor kenyeni. Primul lider al republicii, Jamo Kenyatta, este şi cel mai apreciat. Numele său i-a fost împrumutat bulevardului principal din Nairobi. Şi spitalul cel mai mare, un centru de conferinţe şi aeroportul poartă numele primului şef al republicii. Clădirea Parlamentului, a Preşedinţiei şi a Poliţiei nu pot fi fotografiate. În schimb, premierul are propria instituţie, situată vizavi de cea a preşedintelui, şi poate fi pozată.

„Noi mai avem prim-ministru doar până în 2012, după aceea va rămâne doar preşedintele", a explicat David, unul dintre ghizii grupului. Potrivit acestuia, cea mai bună slujbă în Kenya este cea de membru al Parlamentului. Salariul bun şi longevitatea sunt garanţia că vei ajunge cu siguranţă bogat.

În centrul oraşului sunt de altfel şi cele mai multe instituţii publice, prezentate de însoţitorii grupului ca şi obiective turistice: Ministerul Sănătăţii, al Apei sau al Transporturilor au printre cele mai impozante sedii. Din loc în loc, pe străzi sunt panouri cu mesaje care condamnă corupţia, iar localnicii sunt îndemnaţi să o denunţe. „Aşa spun ei!", râde Steve, un alt ghid, adăugând că peste tot corupţia este un fapt în Kenya, deşi nimeni nu o recunoaşte. „Ca şi la noi", au râs câţiva dintre membrii expediţiei.

Încântaţi de frumuseţea Africii, care îşi devoalează treptat secretele, cei 15 câştigători ai concursului „Rahante trimite în safari!" abia aşteaptă incursiunea magică în Parcul Naţional de lângă Nairobi, unde vor vedea animalele sălbatice în habitatul lor.

Membrii expediţiei

Familia Vornicu din Piatra Neamţ: Tudor (9 ani), Minodora (36 de ani) şi Cristian (40 de ani).

Familia Belu din Giurgiu: Ema (15 ani), Lenuţa (39 de ani) şi Tudorel (39 de ani)

Familia Şuică din Constanţa: Leonard (9 ani), Alina (37 de ani) şi Augustin (50 de ani)

Familia Preda din Bucureşti: Răzvan (9 ani), Ana-Maria (36 de ani) şi Stelian (37 de ani)

Sebastian Grecu (34 de ani), Alexandru Drăguşin (35 de ani) şi Ştefan Toma (34 de ani), toţi trei din Bucureşti

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite