FOTO VIDEO Sute de magistraţi din toată ţara au protestat în faţa Curţii de Apel Bucureşti faţă de modificările aduse legilor justiţiei şi codurilor penale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câteva sute de magistraţi au protestat, duminică, în faţa sediului Curţii de Apel Bucureşti, faţă de modificările aduse legilor justiţiei şi codurilor penale. Protestul a  fost anunţat pe Facebook de către judecătorul Cristi Danileţ.

Numărul magistraţilor care protestează este de peste 600. Alte zeci de persoane şi-au arătat solidaritatea faţă de protest şi aplaudă. 

„Există trei puteri în stat, ele sunt separate şi independente, dar din păcate, în ultima vreme, vorbim doar de o singură putere. Este cea a Guvernului, care încet încet, controlează absolut tot. Controlează cariera procurorilor, probabil vrea să controleze şi cariera judecătorilor, pentru că recent Guvernul s-a implicat în numirile la Inspecţia Judiciară. Ăsta e un semnal pentru colegii mei că politicienii vor să controleze justiţia română“, a declarat judecătorul Cristi Danileţ.

Protestul a fost anunţat de judecătorul Cristi Danileţ. „Duminică, de la ora 17.30, reprezentanţi ai magistraţilor din toată ţara vor protesta în faţa Curţii de Apel Bucureşti”, a scris judecătorul Cristi Dănileţ pe pagina sa de Facebook.

magistrati protest

Magistratul a explicat  că protestul este cauzat de  modificările la legile justiţiei şi la codurile penale, prelungirea mandatelor Inspecţiei Judiciare prin Ordonanţă de Urgenţă, ignorarea şi ridiculizarea Comisiei de la Veneţia, dar şi evaluarea procurorului general, Augustin Lazăr de către ministrul justiţiei, Tudorel Toader.

Dănileţ a mai spus că protestul nu are un organizator, ci este rezultatul unei decizii luate „în urma unei largi consultări pe un grup de discuţii electronic“.

Magistraţii au adus pancarte pe care au scris mesaje precum: ”Respectarea avizului Comsiei de la veneţia”, ”CSM nu are rol decorativ”, ”Justiţie independentă”, ”Nu vrem o Justiţie sub control politic”, ”Prezent pentru evaluare”, ”Separaţia şi echilibrul puterilor în stat”.

Imagine indisponibilă

Mesajul lui Augustin Lazăr

Procurorul general, Augustin Lazăr, a transmis, chiar în timpul protestului magistraţilor din faţa Curţii de Apel Bucureşti, un mesaj prin care a lăudat „tânăra magistratură din România“, pentru că a ajuns la maturitatea care-i permite să reziste presiunilor şi infleunţelor exterioare şi, de asemenea, le-a transmis judecătorilor şi procurorilor că sunt obligaţi să apere independenţa Justiţiei.

”Tânăra magistratură din România a ajuns la maturitatea şi profesionalismul care-i permit să reziste la presiuni şi influenţe exterioare, dând dovadă de o deosebită responsabilitate în apărarea, la standarde europene, a independenţei instituţiilor judiciare”, spune Lazăr.

Acesta afirmă că ”independenţa judecătorilor şi procurorilor nu este un privilegiu sau o prerogativă personală, ci reprezintă o necesitate pentru a ne asigura că justiţia, ca una dintre puterile statului, prin instituţiile sale, este capabilă să îşi îndeplinească rolul de a menţine echilibrul puterilor şi a corectitudinii relaţiei dintre stat şi cetăţeni”.

”Magistraţii sunt obligaţi să apere independenţa justiţiei ca pe o garanţie pentru societate, fără de care aceasta nu ar putea exista ca o societate democratică, organizată pe principiile supremaţiei dreptului”, mai spune Lazăr.

Al treilea protest

Este al treilea protest în stradă, pe treptele Curţii de Apel Bucureşti, în mai puţin de 9 luni.

Primul a avut loc pe 18 decembrie 2017, când aproximativ 700 de magistraţi au participat la un protest „tăcut“ faţă de modificările aduse în Parlament legilor Justiţiei şi Codurilor penale.

Un alt protest al magistraţilor a avut loc pe 19 mai 2018. Câteva sute de judecători şi procurori au ieşit din nou atunci în faţa Curţii de Apel Bucureşti împotriva modificărilor la Codurile Penale, modificărilor aduse legilor justiţiei şi împotriva atacurilor repetate ale politicienilor la adresa magistraţilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite