FOTO Sinucidere inspirată din operă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Interpreta a ales un mod macabru de sinucidere, premeditându-şi moartea pe Facebook prin scene cutremurătoare din opere
Interpreta a ales un mod macabru de sinucidere, premeditându-şi moartea pe Facebook prin scene cutremurătoare din opere

Roxana Briban s-a sinucis sâmbătă, după ce a postat pe Facebook o mână însângerată din „Madama Butterfly". Soprana şi-a tăiat venele, a înghiţit un pumn de pastile şi s-a asfixiat cu nişte pungi de plastic. A fost găsită sâmbătă după-amiază de soţul ei, în baie.

Cronici străine despre interpretările Roxanei Briban: "Frumoasa soprană are un viitor strălucit!"

Interpretă pe scena Operei bucureştene a unor roluri de referinţă, precum „Aida",  „Madama Butterfly" sau „La Traviata", Roxana Briban, în vârstă de 39 de ani, a ales să părăsească scena vieţii într-un mod spectaculos, inspirat şi din marile opere în care a jucat.

Şi-a anunţat moartea pe facebook

Penultimul mesaj al Roxanei Briban postat pe Facebook a fost miercuri seară la 23.56, o imagine din opera „Madama Butterfly", de Giacomo Puccini, în care apare o mână însângerată. Roxana Briban a interpretat acest rol la Opera Naţională din Bucureşti în 2008.

Citiţi şi:

Soţul sopranei care s-a sinucis, către directorul Operei: De ce nu aţi mai invitat-o să cânte?

Dan Antonescu: „Soprana era hotărâtă să se sinucidă”

Ultimele mesaje postate de Roxana sâmbătă dimineaţă sunt secvenţe de pe YouTube cu ariile „Casta Diva" din „Norma", de Vincenzo Bellini, şi cutremurătoarea parte finală din „La Traviata", de Giuseppe Verdi, în care personajul Violetta moare de tuberculoză.

Soţul îl acuză pe director

Ziua de 20 noiembrie se anunţa una liniştită pentru soţii Briban. După ce au mâncat împreună, Alexandru a plecat la cumpărături. „Tati, să-mi iei apă!", ne-a spus Alexandru că a fost cerinţa sopranei. „Mi-a zis că se culcă şi am plecat liniştit la cumpărături. Când am revenit acasă am simţit că ceva este în neregulă pentru că am găsit uşa de la intrare încuiată. Ea nu o încuia niciodată", ne-a povestit Alexandru. 



„Am alergat repede la un vecin să mă ajute. Am reuşit să intru pe balcon şi am văzut că uşa de la baie era blocată. Am rupt-o cu un levier şi când am reuşit să o întredeschid am avut un şoc", a povestit bărbatul.

Imediat după aflarea tragediei, soţul cântăreţei l-a indicat drept responsabil de moartea acesteia pe directorul Operei Naţionale Bucureşti (ONB), Cătălin Ionescu-Arbore. Potrivit lui Briban, depresia soţiei sale s-a instalat după ce a fost dată afară de la Opera bucureşteană în 2009.

„În iunie 2009, directorul Arbore i-a cerut să renunţe la contractele pe care le avea la Viena pentru a putea să cânte din nou la Bucureşti. Ea nu a vrut să renunţe, astfel că nu i-a mai fost prelungit contractul", a explicat pentru Mediafax soţul artistei. Briban a precizat că Roxana i-a lăsat un mesaj scris pe un carneţel: „Iartă-mă. A ta, Roxana".

Alexandru Briban FOTO: Ionel Puică



Arbore: „Nu i-am cerut niciodată să plece"

FOTO: Ionel Puică

Roxana Briban în rolul Violetta din „La Traviata“, în 2005



Directorul Cătălin Ionescu-Arbore spune că este şocat de gestul sopranei şi  că  soţul Roxanei este „sub impactul traumei" dacă iese cu asemenea declaraţii.

„O apreciam foarte mult pe Roxana, ea a cântat chiar în opere montate de mine. Un director ar fi fost nebun să renunţe la o asemenea voice. Era angajată din 2000 la Opera Naţională, a făcut toate rolurile mari din repertoriu. Nu i-am cerut niciodată să plece. Roxana avea un contract în Franţa şi a preferat să plece să-şi onoreze contractele internaţionale", a declarat Cătălin Ionescu-Arbore pentru „Adevărul".

Holender: „Avea probleme cu vocea"

Fostul director al Operei de Stat din Viena susţine că Roxana Briban era cu vocea în declin. „După ce am urmărit-o în «Aida» (n.r. 11 - mai 2008), la concertul aniversar pentru Ludovic Spiess, i-am spus că are unele probleme vocale", a declarat Ioan Holender, fostul director al Operei din Viena.

„Adevărul este unul singur: nimeni nu a dat-o afară pe Roxana, nici nu se putea face asta din cauza contractelor de muncă româneşti. Ea avea probleme cu vocea şi, în ultima vreme, intrase în depresie, era în declin", a punctat Holender.

image

Roxana Briban a colaborat cu Staatsoper din Viena, în urmă cu trei ani, a mers într-un turneu în China şi Coreea de Nord cu opera „Nunta lui Figaro", de Mozart, în care interpreta rolul Contesei. De altfel, directorul îşi aminteşte că Roxana era „mai ciudată, somnambulă, lunatecă". Ioan Holender îi transmite soţului Roxanei un mesaj: „Să nu caute vinovaţi în afara casei. Mai există  şi morţi fără asasin". 

Răzvan Ioan Dincă, directorul Teatrului de Operetă "Ion Dacian" din Bucureşti, spune că e revoltat, pentru că „nu e vinovat directorul unei instituţii dacă moare un angajat. Nu e în regulă că pe toate televiziunile domnul Arbore este scos vinovat. E penibil că soţul apare la televizor în loc să-şi plângă soţia", subliniază Răzvan Ioan Dincă.

La rândul ei, soprana Alexandra Coman s-a declarat sub stare de şoc la aflarea veştii morţii artistei: „Am cunoscut-o, nu am fost prietene. O ştiu din Conservator, era mai mare decât mine. E trist că o soprană ajunge să se sinucidă. Din păcate, dacă nu ești susținută, nu ai nicio șansă să reușești".
„Roxana era un om de mare sensibilitate, un om cu adevărat dăruit. Ultima dată am văzut-o în Văduva veselă", a declarat interpreta de jazz Ozana Barabancea.

Divă a Operei Bucureşti

Roxana Briban s-a dedicat muzicii de la vârsta de şase ani, prin studii de vioară şi de canto. A absolvit Universitatea de Muzică din Bucureşti în 2000.

După absolvire a debutat ca solistă a Operei Naţionale Bucureşti, cu rolul contesei din „Nunta lui Figaro". În 2003, începe colaborarea cu Wiener Staatsoper, cu rolul Micaela din opera „Carmen".Roxana Briban era căsătorită din 1997 cu Alexandru Briban. Cuplul nu a avut copii.

"În iunie 2009, directorul Arbore i-a cerut să renunţe la contractele pe care le avea la Viena pentru a putea să cânte din nou la Bucureşti. Ea nu a vrut să renunţe, astfel că nu i-a mai fost prelungit contractul."
Alexandru Briban
soţul sopranei

"O apreciam foarte mult pe Roxana, ea a cântat chiar în opere montate de mine. Un director ar fi fost nebun să renunţe la o asemenea voce. Era angajată din 2000 la Opera Naţională, a făcut toate rolurile mari din repertoriu. Nu i-am cerut niciodată să plece."
Cătălin Ionescu-Arbore
directorul Operei Naţionale

"Adevărul este unul singur: nimeni nu a dat-o afară pe Roxana, nici nu se putea face asta din cauza contractelor de muncă româneşti. Ea avea probleme cu vocea şi, în ultima vreme, intrase în depresie, era în declin."
Ioan Holender
fostul director al Operei
din Viena


Roxana Briban a recurs simultan la mai multe metode de sinucidere

Potrivit comisarului-şef Radu Gavriş, şeful Serviciului Omoruri din cadrul Poliţiei Capitalei, acest tip de sinucidere, care cumulează mai multe metode, "este foarte rar întâlnit". "Femeia a premeditat actul. S-a încuiat în casă, a luat medicamente, apoi şi-a tăiat venele şi s-a asfixiat punându-şi pungi pe cap", a explicat poliţistul.

Modul în care s-a sinucis arată că soprana a fost foarte hotărâtă şi a vrut cu adevărat să-şi ducă până la capăt acţiunea, a declarat psihologul Daniel David, şeful catedrei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie de la Universitatea „Babes -Bolyai", din Cluj-Napoca. „Există numeroase cazuri în care oamenii vor doar să-i sperie pe cei apropiaţi şi nicidecum să se sinucidă. Tentativele sunt mai des întâlnite la femei decât la bărbaţi".

Apelând la trei metode de sinucidere - medicamente, tăiatul venelor şi asfixiere, Roxana Briban şi-a luat toate măsurile pentru a nu eşua, cum s-a întâmplat înainte. Soprana a mai încercat de câteva ori să-şi pună capăt zilelor, dar de fiecare dată a fost salvată în ultima clipă de către soţul său. Roxana Briban se afla în tratament şi în ultimul timp părea că se simte mai bine.

Cei care apelează la sinucidere au în spate o tulburare de tip depresiv, a spus Daniel David. Această depresie le schimbă percepţia asupra lumii şi a propriei persoane şi distorsionează totul. „Mintea depresivilor funcţionează altfel. Indiferent câte lucruri frumoase li s-au întâmplat înainte, ei văd trecutul plin de eşecuri. Prezentul este plin de suferinţă, iar viitorul este negru şi fără nicio speranţă. Singura ieşire văzută de aceste persoane este sinuciderea", a conchis psihologul Daniel David.

image

SINUCIDERE LA TVR: Un angajat s-a spânzurat în subsolul clădirii din cauza datoriilor la bancă

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite