FOTO Chirieac, Sima şi banii din Elveţia
0Documente obţinute de „Adevărul" arată că prin conturile analistului Bogdan Chirieac, deschise la firma de brokeraj a lui Cristian Sima, au fost rulate sume de peste 640.000 de dolari.
Bizarul scandal financiar declanşat de fuga din ţară a brokerului Cristian Sima, în care victimele păgubite cu milioane de euro nu depun plângeri penale, s-a bazat până acum pe vorbe - mai exact pe cele afirmate de fugar în cadrul unor scrisori trimise către mass-media din România.
Odată cu demararea unor verificări de către Comisia Naţională de Valori Mobiliare (CNVM) la firmele lui Sima, - WBS România, care opera pe bursele româneşti, şi WBS Holding, care opera exclusive pe bursele externe - încep să apară şi primele documente care susţin, fie şi parţial, afirmaţiile fugarului.
Acuzaţia
În ultima scrisoare trimisă presei, Cristian Sima a afirmat următoarele: „Referitor la Bogdan Chirieac, acesta a fost acţionar la WBS Holding din '98 până în 2001. I-am făcut eu cadou 5% din acţiuni. După ce am văzut ce a făcut în campania electoral 2000, a trebuit să i le iau înapoi, evident contra cost. În 2000, prin contul pe care l-a avut la WBS Holding la banca BSI Chiasso Elveţia a primit peste 1,5 milioane dolari şi i-a distribuit politicienilor. Şi-a oprit şi pentru el 60.000 de dolari pe care i-a trimis fără nicio jenă direct în România pe contul soţiei la National Bank of Greece".
Documentele
La WBS Holding exista un set de nouă documente datând de la sfârşitul anului 2000 şi începutul anului 2001. Hârtiile reprezintă extrase de cont furnizate de banca BSI SA din Elveţia, acolo unde îşi avea conturile WBS Holding, firmă care, operând exclusiv pe burse externe, nu funcţiona sub autoritatea CNVM sau a altor autorităţi române. Sursele care ne-au furnizat documentele susţin că acestea reprezintă operaţiuni efectuate pe un singur cont de client al WBS Holding, lucru indicat de faptul că în absolut toate poate fi găsit acelaşi număr de referinţă: V936480B.
Sursele susţin că acest cont de client ar fi aparţinut lui Bogdan Chirieac, deşi acest lucru nu apare explicit în hârtii - ci doar un indiciu într-una dintre ele. „Adevărul" a prezentat documentele spre analiză unui expert bancar, care ne-a confirmat că acestea reprezintă extrase de cont aparţinând unui unic client. Opt dintre aceste documente reprezintă intrări de capitaluri în cont, însumând 643.310 dolari. Banii provin de la diferite bănci, precum UBS Zürich (Elveţia), UBS Stamford, Connecticut (SUA), Chase Manhattan New York (SUA), Banque CAI Geneva (Elveţia), UBS Lausanne (Elveţia). Al nouălea document reprezintă o plată de 40.000 de dolari dinspre banca BSI SA Elveţia către National Bank of Greece Bucureşti, într-un cont aparţinând unei personae fizice: Chirieac Mihaela (scrisă eronat în document, „Chirieac Migaela"), soţia lui Bogdan Chirieac.
Apărarea
I-am transmis documentele obţinute lui Bogdan Chirieac, spre a le examina şi a-şi expune o opinie asupra lor. Acesta ne-a declarat că oricine poate verifica la Registrul Comerţului faptul că nu a avut niciodată acţiuni la WBS România. La precizarea că e vorba de WBS Holding, firmă care nu era înregistrată şi nu opera pe teritoriul românesc, Chirieac ne-a răspuns că nu ştie ce reprezintă aceste hârtii, ele putând fi făcute de orice copil pe un calculator. Într-adevăr, în partea de jos a documentelor este făcută menţiunea „Valido senza firma", adică valabil fără ştampilă, şi nu sunt semnate olograf, fiind vorba de documente transmise în format electronic.
Povestea
Analistul a insistat să precizeze că nu a avut niciodată vreun cont deschis la banca BSI SA din Chiasso, Elveţia. La precizarea că nu e vorba de vreun cont de-al lui la acea bancă, ci de un cont de-al lui la WBS Holding, care avea cont la BSI SA, Bogdan Chirieac a spus: „Probabil că mi-a făcut el un cont de client fără să-mi spună". Oricum, Chirieac susţine că nu ştie nimic despre cei peste 640.000 de dolari rulaţi prin acel cont, din moment ce suma pe care i-a împrumutat-o lui Sima e în jurul a 6-8.000 de dolari.
Apoi, Bogdan Chirieac ne-a povestit natura relaţiilor sale cu Cristian Sima. Acesta susţine că l-a cunoscut pe Sima în 1998 şi i s-a părut un personaj foarte interesant, încât au devenit amici. În acel an, i-ar fi dat lui Sima câteva mii de dolari, „cam 6-8.000 de dolari, până în 10.000 de dolari", pe care brokerul urma să-i joace pe bursă. „Pe care burse: pe cea internă sau pe cele externe?" - l-am întrebat pe Chirieac. „Pe cele externe" - a precizat acesta. Împrumutul a fost dat pe o perioadă de un an, iar ca garanţie Sima i-a oferit un autoturism Citroën Saxo second-hand. Dacă după un an nu-i returna banii, Chirieac ar fi rămas cu maşina. „Şi după un an ce s-a intâmplat?" - l-am întrebat. „Am rămas cu Saxo", spune Chirieac.
Potrivit lui Chirieac, relaţiile dintre ei s-au rupt prin anul 2000, când Sima, „probabil aflat sub influenţa alcoolului", l-a sunat şi i-a spus la telefon „nişte porcării", pe care nu şi le mai aminteşte. Sau mai intersectat prin anul 2005, când Sima ar fi vrut să contribuie cu bani la fondarea ziarului „Gândul", alături de echipa demisionară de la „Adevărul din care făcea parte şi Chirieac, dar acesta din urmă a refuzat categoric oferta. S-au mai întâlnit în anii următori, spune Chirieac, prin nişte studiouri de televiziune, când participau amândoi ca invitaţi, dar nu şi-au vorbit.
Soţia confirmă contul, nu şi banii
Despre plata de 40.000 de dolari în contul Mihaelei Chirieac, analistul ne-a spus că şi-a consultat soţia şi aceasta ar fi negat că ar fi primit vreodată acei bani. Întrebat dacă soţia sa a avut vreodată deschis cont la National Bank of Greece din Bucureşti, Chirieac ne-a spus că nu i-a trecut prin cap să o întrebe aşa ceva, dar că o va contacta şi va reveni cu răspunsul. A revenit şi ne-a precizat că soţia sa a avut cont deschis la National Bank of Greece, dar nu-şi mai aminteşte perioada.
Al treilea scandal
Nu este pentru prima dată când afacerile private ale lui Bogdan Chirieac explodează în spaţiul public. În noiembrie 2005, acesta a scris un editorial critic în ziarul „Gândul", referitor la faptul că statul român a schimbat standardul echipamentelor de comunicaţii aferente programului de securizare a frontierelor, abandonând sistemul Tetrapol în favoarea sistemului Tetra.
Ulterior, „Evenimentul zilei" avea să dezvăluie faptul că Bogdan Chirieac era asociat în firma Centrul pentru Servicii de Radiocomunicaţii SRL, care reprezenta în România interesele companiei ce producea sistemul Tetrapol. În urma scandalului, Bogdan Chirieac a fost silit să părăsească ziarul „Gândul" şi grupul MediaPro.
Un alt scandal în care a fost implicat Bogdan Chirieac a izbucnit în noiembrie 2009 când, împreună cu alt analist, Sorin Roşca Stănescu, ar fi avut o tentativă de şantaj la adresa fostului preşedinte al Agenţiei Naţionale de Integritate, Cătălin Macovei. Cei doi obţinuseră un document care arăta că Macovei fusese martor la un împrumut de 130.000 de euro acordat de un avocat către o altă persoană fizică. Jucând un rol de „poliţist bun", în contrapondere cu „poliţistul rău" jucat de Roşca Stănescu, cei doi au insinuat că vor publica documentul, sugerând că Macovei primise o parte din bani, dacă şeful ANI nu le-ar fi furnizat dovezi că liderul PDL Adriean Videanu are conturi nedeclarate în Franţa. Potrivit înregistrării discuţiilor, cei doi analişti se arată dispreţuitori faţă de o sumă de 50.000 de euro, fapt care îl face pe Macovei să afirme: "Sunteţi în altă ligă". Clubul Român de Presă a apreciat atunci că intervenţii de felul celor făcute de „oamenii de presă" S.R. Stănescu şi Bogdan Chirieac sunt „un afront la adresa jurnaliştilor care îşi fac onest meseria şi trăiesc decent".