Fostul judecător al Curţii Constituţionale Toni Greblă, acuzat de noi fapte de corupţie. Ar fi primit 150.000 de euro pentru a-şi folosi influenţa
0Fostul judecător al Curţii Constituţionale a României (CCR), Toni Greblă, s-a prezentat miercuri dimineaţă la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Surse judiciare au precizat că procurorii îl vor înştiinţa că a fost extinsă urmărirea penală pe numele acestuia, el fiind suspectat de noi fapte de trafic de influenţă.
UPDATE Toni Greblă a părăsit sediul DNA după mai puţin de o oră de audieri.
Surse judiciare au precizat că Toni Greblă este suspectat că a fost extinsă urmărirea penală împotriva lui. Mai exact, acesta ar fi primit 150.000 de euro pentru a-şi exercita influenţa.
„Suntem în stadiul de anchetă penală. Procurorul de caz a dispus reţinerea mea şi apoi a făcut propunere de arest la domiciliu, dar două intanţe au decis că nu trebuie luată o astfel de măsură împotriva mea. Justiţia trebuie să fie independentă, însă există şi nişte protecţii speciale prevăzute de lege”, a declarat Toni Greblă la intrarea în sediul DNA. Legat de posibilitatea să i se aducă noi acuzaţii, Greblă a menţionat că nu poate să răspundă.
Fostul judecător, care acum este cercetat în libertate, a fost reţinut de procurorii DNA pe 10 martie, fiind acuzat de trafic de influenţă, efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia şi constituirea unui grup infracţional organizat. O zi mai târziu, acesta a fost prezentat în faţa magistraţilor Curţii Supremă cu propunere de arestare la domiciliu, însă, judecătorii au respins solicitarea anchetatorilor.
Anchetă extinsă
Procurorii au extins cercetările în cazul lui Toni Greblă pentru infracţiunile de trafic de influenţă, în formă continuată (două fapte) şi fals în declaraţii în formă continuată (13 fapte).
Vizaţi de ancheta extinsă mai sunt Mihai Prundianu, administrator al unei societăţi comerciale, pentru infracţiunea de cumpărare de influenţă în formă continuată, şi Gheorghe Grecu, pentru complicitate la infracţiunea de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine şi pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi spălare de bani.
Potrivit anchetatorilot, în perioada 2009 – 2015, Toni Greblă a pretins şi primit, direct şi indirect, de la Mihai Prundianu mai multe bunuri în valoare de foloase necuvenite, în cuantum total de 481.000 de lei. Senatorul a primit un tractor cu remorcă şi marfă aflată în custodie, respectiv contravaloarea a 80 de struţi, materiale de tâmplărie PVC şi alte materiale de construcţie pentru reabilitarea clădirilor unei ferme din judeţul Gorj). Tot Prundianu este acuzat că i-a dat lui Greblă 121.000 lei pentru plata salariilor a şase angajaţi, în perioada 2011 - 2015, evidenţiate în contabilitatea Asociaţiei Camera de Comerţ şi Industrie România – Japonia (care lucrau în realitate la ferma senatorului). În schimb, Toni Greblă ar fi primis că va interveni pe lângă autorităţi în favoarea unor firme din domeniul energiei, aparâinând lui Prundianu.
Afaceri prin interpuşi
Procurorii l-au acuzat pe Gheorghe Grecu că l-a ajutat pe Toni Greblă să mascheze operaţiunile financiare, pe care demnitarul nu avea voie să le facă.
”În perioada 2010 – 2015, cunoscând realitatea surselor de finanţare şi realitatea proprietarilor fermei respective, suspectul Gheorghe Grecu cu intenţie, a înlesnit şi l-a ajutat pe inculpatul Toni Greblă la săvârşirea infracţiunii de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine şi pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în sensul asumării, în mod nereal, a calităţii de proprietar al exploataţiei agricole”, arată anchetatorii.
Concret, Grecu a fost paravanul afacerilor derulate de Toni Greblă. Astfel, acesta a acceptat transferul proprietăţii exploataţiei agricole pe numele său, în calitate de persoană fizică autorizată, în condiţiile în care, în aceeaşi perioadă, apărea ca salariat al Asociaţiei Camera de Comerţ şi Industrie România – Japonia. De asemenea Grecu a acceptat ca fluxurile financiare ulterioare să-l prezinte ca beneficiar final, cum este cazul obţinerii de subvenţii de la APIA, în cuantum total de 37.193 lei, pentru anii 2010-2014.
Acuzaţiile de la dosar
Potrivit anchetatorilor, în perioada 2010 - 2015, Toni Greblă, aflat în exercitarea funcţiei de senator şi ulterior judecător la CC, a pretins şi primit de la omul de afaceri şi finul său Ion Bîrcină o maşină şi alte bunuri în schimbul cărora l-ar fi ajutat să obţină mai multe contracte cu statul. Aceştia mai arată că Toni Greblă a desfăşurat ilegal activităţi comerciale, direct şi prin interpuşi. Nu în ultimul rând, fostul judecător a fost acuzat că ar fi constituit un grup infracţional organizat pentru a exporta, prin Turcia, produse agro-alimentare către Federaţia Rusia, în ciuda embargoului institutit de aceasta pentru marfa din UE.