Financial Times susţine candidatura Laurei Codruţa Kovesi: Femeia potrivită să fie procurorul-şef european

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Financial Times susţine numirea fostei şefe DNA
Financial Times susţine numirea fostei şefe DNA

Publicaţia Financial Times, una dintre cele mai influente publicaţii la nivel global, într-un editorial semnat de redactorii acesteia, şi-a exprimat susţinerea faţă de numirea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef european. În opinia publicaţiei londoneze, Uniunea Europeană are acum şansa să transforme declaraţiile pro-justiţie în fapte.

„Majoritatea guvernelor statelor Uniunii Europene, susţinute de principalele partide politice din Parlamentul European, adeseori ăşi exprimă susţinerea pentru independenţa judiciară şi respectarea statului de drept în comunitatea celor 28 de state. Acum este momentul să transforme în fapte aceste declaraţii. uniunea Europeană se află în procesul de a numi primul şef al noului înfiinţat Parchet European. Ar trebui să aleagă cea mai calificată persoană pentru această poziţie. Aceasta este laura Codruţa Kovesi, un procuror curajos din România”, îşi începe publicaţia britanică editorialul de susţinere a Laurei Codruţa Kovesi în fruntea Parchetului European.

În ceea ce priveşţte argumentele în favoarea fostei şefe DNA, cei de la Financial Times (paywall) scriu că, nu în ultimul rând, trebuie observată opoziţia aprigă a guvernului de la Bucureşti faţă de numirea sa.

„Sunt multe argumente excelente în favoarea ei, unul dintre ele chiar faptul că guvernul României, ce a devenit un abuzator în serie al normelor şi valorilor UE în privinţa statului de drept, se împotriveşte numirii sale. Fără îndoială că ceilalţi doi concurenţi – din Franţa şi Germania – ar face faţă postului. Dar nici unul nu are experienţa de primă linie a lui Kovesi, care a dus o luptă dură, deseori singură, împotriva corupţie adânc înrădăcinate în clasa politică”, arată Financial Times. 

Publicaţia aminteşte de tentativele PSD de a o discredita şi de a-i sabota candidatura la această funcţie. 

„Eforturile lui Kovesi au inspirat milioane de compatrioţi să iasă în stradă şi să ceară clasei politice sî nu mai obstrucţioneze decontaminarea întârziată de corupţie a clasei politice din România. Dar a fost recompensată cu adversitatea PSD, partid condus de Liviu Dragnea. Guvernul a manevrat astfel încât să o revoce de la şefia DNA în iulie 2018, pornind de atunci într-o serie de încălcări repetate ale regulilor europene cu privire la statul de drept şi independenţa judiciară. Forţele anti-reformiste din guvernul României şi din justiţie sunt atât de disperate să împiedice numirea ei ca procuror european încât a fost pusă sub acuzare pentru suspiciuni firave de abuz în serviciu. Această încercare neruşinată de a o discredita pe Kovesi a coincis cu un OUG ţintit să ştirbească independenţa DNA”, au mai scris cei de la FT.

„Numirea dnei Kovesi îi va pune pe liderii UE în poziţia de a nega dorinţele ferme ale guvernului de la Bucureşti. Din fericire, obiceiurile UE de compromis şi cedare în faţa voinţei unui stat nu au câştig de cauză întotdeauna. În 2017, liderii UE au ignorat obiecţiile formulate de liderii polonezi şi au ales corect în renumirea lui Donald Tusk în fruntea Consiliului UE. Ar trebui să dea dovadă de aceeaşi tărie de caracter şi să o numească pe Kovesi în fruntea Parchetului European”, încheie editorialul cei de la FT.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite