Falsul chirurg italian care a operat în Bucureşti ar fi fost ajutat de un fals avocat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Matteo Politi foto Facebook
Matteo Politi foto Facebook

Uniunea Barourilor din România atrage atenţia că avocatul care l-a ajutat pe falsul chirurg Matteo Politi  să obţină documentele necesare practicării profesiei de medic nu apare în Tabloul Avocaţilor.

„Numele care se vehiculează în spaţiul public nu apare în tabloul avocaţilor din România. Nu putem face, încă, referinţe la acest nume, deoarece este o anchetă în curs, în care nu ştim exact ce s-a întâmplat. Dacă persoana respectivă s-a prezentat drept avocat sau  drept mandatar al italianului. Verificat în tabloul avocaţilor … nu apare. Deci, acea persoană nu este avocat”, a declarat avocata Monica Cercelescu, director de comunicare Uniunea Naţională a Barourilor din România pentru Europa FM.

„Avocatura falsă e o practică destul de veche în România. Uniunea naţională a Barourilor a avut mai multe procese prin care a încercat să desfiinţeze aceste  ONG-uri care practicau o avocatură falsă. Am câştigat în instanţă, dar ele continuă să existe. S-au luat nişte măsuri. Am făcut legături cu instanţele, să caute în tabloul avocaţilor absolut orice avocat, astfel încât este mai greu să practici avocatura falsă la instanţe şi parchete, dar probabil că se poate la alte instituţii”, a completat avocata, potrivit sursei citate.

Judecătorii de la Judecătoria sectorului 1 au decis joi seară ca Politi să fie arestat preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzat de înşelăciune şi de exercitarea fără drept a unei profesii.

Politi a fost reţinut miercuri, la Curtici, într-un tren cu destinaţia Budapesta.

El a fost reţinut pentru 24 de ore, joi fiind audiat din nou şi prezentat judecătorilor cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile. Tot miercuri, avocatul său, fostul procuror DIICOT Ciprian Nastasiu, a susţinut că diploma de absolvent al Universităţii de Medicină din Priştina este atestată de Ministerul Educaţiei.

„La acest moment, licenţa de absolvent de la Universitatea din Priştina este atestată de Ministerul Educaţiei", a declarat avocatul său.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a spus că va analiza în ce fel s-a făcut echivalarea studiilor italianului Matteo Politi, precizând însă că, dacă ministerul a făcut doar recunoaşterea diplomei, acest lucru nu înseamnă că bărbatul putea profesa. "Ministerul nu poate să dea intrarea în profesie pentru medicină, pentru doctori în special, poate să recunoască doar diploma", afirmă Andronescu.

Politi  a operat la clinici private din România, sub numele de Matthew Mode, fără a avea studii medicale, deşi conform CV-ului absolvise universităţi prestigioase, a scris Libertatea, care precizează că bărbatul, pe numele real Matteo Politi şi fost valet de parcare, nu avea nici avizul Colegiului Medicilor, care a sesizat Parchetul în acest caz. Ministrul Sănătăţii Sorina Pintea a declarat marţi că ministerul nu i-a echivalat diplomele de studii falsului medic şi că acestuia i s-a permis în mod ilegal să opereze.

Politi a primit cod de parafă de la Biroul de Informatică şi Biostatistică Medicală în 23 martie 2018, funcţionarul care i l-a eliberat fiind mutat disciplinar până la finalizarea anchetei interne, a anunţat DSP, care preciza că vor fi verificate toate codurile de parafă eliberate în 2018.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite