Fabrică clandestină de ţigări, descoperită de anchetatori în Dolj. Cum arată „linia de producţie” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fabrica clandestină de ţigări din Dolj. Imagine: IGPR/DIICOT
Fabrica clandestină de ţigări din Dolj. Imagine: IGPR/DIICOT

Un număr de 6 persoane fost reţinute pentru 24 de ore, iar faţă de alte 3 a fost luată măsura controlului judiciar, în urma unei operaţiuni desfăşurate de către procurorii DIICOT şi poliţiştii BCCO pentru destructurarea unei reţele care se ocupa cu producerea şi distribuţia de ţigări contrafăcute. O adevărată fabrică clandestină de ţigări a fost descoperită în urma acţiunii DIICOT-IGPR în judeţul Dolj, ascunsă într-un depozit.

Poliţiştii şi procurorii au descins la 14 adrese, fiind vizate 19 persoane p -entru infracţiunile de constituire de grup infracţional organizat, contrafacere de produse, concurenţă neloială şi spălare de bani.

„Din cercetări a reieşit că, în cursul anului 2019, în judeţul Dolj, persoanele bănuite ar fi pus în funcţiune o fabrică clandestină de producere şi ambalare de ţigarete contrafăcute, prin folosirea unor mărci înregistrate, pe numele altor agenţi economici autorizaţi în acest sens şi aparţinând legitim acestora, precum şi a unor ambalaje de natură a crea confuzie cu cele folosite legitim de titularii mărcilor”, se arată în comnuicatul IGPR.

fabrica de tigari 1

Ulterior, ţigaretele ar fi fost puse în circulaţie, prin diverse persoane, pe piaţa internă şi în spaţiul UE, fără întocmirea de documente legale, prin sustragerea de la plata accizelor ce s-ar fi datorat bugetului de stat.

„Materia primă şi materialele necesare fabricării ţigaretelor ar fi fost procurate de la societăţi de profil din Bulgaria şi introduse în România prin Punctul de Trecere a Frontierei Calafat, fiind disimulate în alte categorii de mărfuri, ori declarate sub regim vamal de tranzit către alte ţări ale UE”, se mai arată în comunicat.

Ce au descoperit anchetatorii la percheziţii

În urma percheziţiilor, au fost descoperite şi indisponibilizate:

  • aproximativ 50.000 de kilograme de tutun vrac,
  • o linie de tocat, fermentat, mărunţit şi uscat tutun, 
  • o tiparniţă, 
  • materiale şi materii prime folosite în procesul de producţie, asamblare şi ambalare a ţigaretelor, respective foiţe, filtru, staniol, adeziv, blanchete, având aplicate desene similare cu mărci cunoscute de ţigarete.
  • un generator, care ar fi fost utilizat pentru a evita consumul mare de energie electrică de la furnizori (pentru a nu se descoperi activitatea ilicită), 
  • 2 ansamble auto formate din cap tractor şi semiremorcă, 
  • o autoutilitară (care ar fi fost folosite pentru transportul tutunului şi a materialelor necesare prelucrării acestuia)
  • 5 autovehicule.
fabrica de tigari 2

Au fost depistaţi 4 muncitori, de naţionalitate ucraineană, care s-ar fi ocupat de procesul de producţie a ţigaretelor.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul poliţiştilor I.G.P.R.- Institutul Naţional de Criminalistică, B.C.C.O. Piteşti, B.C.C.O. Craiova, precum şi de sprijinul A.N.A.F. - Direcţia Generală a Vămilor şi  al Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale – I.G.P.R. şi  Serviciul Tehnic – D.I.I.C.O.T.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite