Experţi în sănătate: Relaxarea purtării măştii pentru toţi induce ideea falsă că lucrurile au revenit la normal. Valoarea măştii, înlocuită doar de vaccinare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
OMS: Al doilea an al pandemiei, pe punctul de a fi mai mortal Foto: Arhivă
OMS: Al doilea an al pandemiei, pe punctul de a fi mai mortal Foto: Arhivă

Profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheş este de părere că măsurile de relaxare nu ar fi trebuit aplicate unitar, deoarece descurajează campania de vaccinare. Relaxarea purtării măştii pentru toţi induce ideea falsă că lucrurile au revenit la normal, arată acesta subliniind că relaxarea regulilor doar pentru cei vaccinaţi ar fi dus la confirmarea comportamentului responsabil (vaccinarea) şi i-ar fi stimulat pe restul să se vaccineze.

„Problema este că nu se oferă facilităţi suplimentare persoanelor vaccinate, care să menţină ritmul de vaccinare şi să ne protejeze de restricţiile posibile din toamnă din cauza valului 4. Dacă măsurile de relaxare sunt oferite nediscriminativ tuturor, în acelaşi timp, nu validează în mod necesar actul responsabil al vaccinării şi riscă să ducă la scăderea ritmului de vaccinare. Faptul că la evenimente accesul se face exclusiv pe baza statutului de vaccinat sau a unui test obţinut în ultimele 72 de ore sau 24 de ore, în acelaşi timp creează un stimulent pentru vaccinare, exact la fel cum întoarcerea din concediu, în funcţie de ţara din care vii, oferă un stimulent să te vaccinezi, pentru că poţi să intri mai uşor în ţară”, spune Cherecheş. 

Profesorul de sănătate publică este de părere că măsurile de relaxare din România ar fi trebuit aplicate „pe judeţe, în funcţie de procentul de vaccinare din judeţul respectiv”. 

„Ar fi trebuit făcut diferenţiat, pe judeţe, în funcţie de procentul de vaccinare din judeţul respectiv. Pentru că avem unele judeţe în care procentul de vaccinare este corespunzător, este mare, şi alte judeţe în care procentul de vaccinare este extrem de redus. Ori în momentul în care oferi pentru toată ţara aceleaşi măsuri, nu este niciun stimulent pentru judeţele respective să ridice ritmul. Dacă s-ar fi impus o limită, de exemplu dacă depăşeşti 30% procent de persoane vaccinate în judeţul respectiv, treci într-o stare mai relaxată, ar fi fost un stimulent pentru judeţele respective. Aşa, există posibilitatea ca atunci când începe valul 4 în toamnă, judeţele respective să constituie surse de focare de infecţie” - a mai declarat Răzvan Cherecheş. 

Valul 4 de COVID-19, la toamnă 

Acesta este de părere că valul 4 al pandemiei de COVID-19 în România va avea o intensitate mai redusă decât valul 3. În schimb, avertizează el, ar putea apărea, din nou, focare, în judeţele unde acum este o rată mică de vaccinare. „Va avea o intensitate mai redusă decât valul 3, pentru că procentul de persoane vaccinate în toată ţara va face diferenţa. Cu toate acestea, este posibil ca în unele judeţe - judeţele în care oamenii nu se vaccinează într-un ritm corespunzător - să trebuiască impuse restricţii, din nou, pentru că, în felul acesta, se va putea controla numărul persoanelor internate pe secţia de terapie intensivă, pe care le vom vedea la începutul toamnei, când vor începe ploile de toamnă şi vremea mai rece” - a mai spus specialistul în sănătate publică. 

De altfel, Cherecheş subliniază faptul că, „acum, noi nu am revenit la normal, suntem doar într-o pauză”. 

„Putem reveni la normal abia în momentul în care avem imunitatea de grup, procentul de 70%” - spune profesorul. La toamnă am putea avea noi restricţii 

„Principalul factor care a dus la scăderea ratei de incidenţă a fost vremea caldă, faptul că suntem mai mult timp afară, stăm mai mult timp cu geamul deschis, ventilaţia este mai bună în acest moment. Riscul de transmitere este mult mai redus. Vaccinarea a contribuit mult mai puţin decât vremea caldă, deci peste vară mă îndoiesc că vor fi impuse restricţii. Dar la toamnă, din cauza sezonalităţii virusului respiratoriu, nu doar a SARS-CoV-2, a tururor virusurilor respiratorii, cel mai probabil, odată cu începerea valului 4, există posibilitate mare de impunere noi de restricţii mai ales în judeţele cu procent mic de persoane vaccinate” - a adăugat profesorul Răzvan Cherecheş. 

Valoarea măştii, înlocuită doar de vaccinare 

La rândul lui, medicul şi cercetătorul Octavian Jurma precizează că nu trebuie să confundăm siguranţa cu relaxarea. „Relaxarea pare sinonimă cu siguranţa, dar nu este. Siguranţa, de asemenea, nu presupune automat şi relaxare. În Romania tocmai s-a dat drumul la relaxare fără vaccinare. (…) Masca e opţională în exterior pentru toată lumea indiferent de situaţia epidemiologică generală, locală sau personală. În goana după relaxare am renunţat la siguranţă, sper să avem noroc la toamnă şi să nu o luăm de la capăt”, explică specialistul. Jurma aminteşte şi că în SUA s-a renunţat la mască, dar nu pentru toată lumea. 

„După un an de muncă grea şi atât de multe sacrificii, regula e acum simplă: vaccinează-te sau poartă masca până o faci”, a spus preşedintele SUA, Joe Biden, când a anunţat relaxările. 

Masca nu este necesară în spaţiu liber unde distanţa fizică este uşor de respectat, mai spune medicul, care subliniază că aceasta are rol de vaccin extern. 

„Valoarea ei poate fi dublată sau înlocuită doar de vaccinare. Vaccinul ar fi trebuit să înlocuiască masca până la eradicarea completă a pandemiei. Masca rămâne însă necesară şi în aer liber, acolo unde există condiţiile minime necesare infectării cu SARS-CoV-2, pentru că noile tulpini infectează mai uşor şi mai grav decât cele pentru care au fost adoptate aceste măsuri (…) Aşadar, nu ezitaţi să vă bucuraţi şi să vă folosiţi de libertatea de a renunţa la mască acolo unde este în mod evident inutilă, însă nu ezitaţi nici să o puneţi atunci când sunteţi în circumstanţe în care este la fel de evident necesară”, conchide specialistul. 

OMS: Al doilea an al pandemiei, pe punctul de a fi mai mortal 

Pandemia este pe cale să provoace mai mulţi morţi anul acesta decât în 2020, a prevenit vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în momentul în care mai multe ţări întrevăd speranţa unei vieţi mai normale, iar altele, precum India, rămân prinse în focare epidemice devastatoare, potrivit AFP. COVID-19 a provocat cel puţin 3,3 milioane de morţi în lume de la finalul lui decembrie 2019, în timp ce apariţia de variante şi progresia inegală de campanii de vaccinare continuă să îngrijoreze. Potrivit directorului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, „aşa cum merg lucrurile, al doilea an al pandemiei va fi mult mai mortal decât primul”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite