Expert american: România este noul aliat indispensabil al SUA din Europa de Est

0
Publicat:

Reputatul profesor american Ronald H. Linden de la Universitatea din Pittsburgh subliniază importanța strategică foarte mare a României într-un amplu articol publicat pe site-ul american The Hill.

Baza Kogălniceanu are o mare importanță strategică FOTO Facebook/Baza 57 Mihail Kogălniceanu
Baza Kogălniceanu are o mare importanță strategică FOTO Facebook/Baza 57 Mihail Kogălniceanu

După cum subliniază profesorul american în articolul publicat în The Hill, care predă Științe Politice și este director de Studii Europene la Universitatea din Pittsburgh, atunci când lucrările de modernizare vor fi finalizate, baza NATO Mihail Kogălniceanu aflată aproape de Constanța, la Marea Neagră, va găzdui peste 10.000 de militari și pe familiile acestora.

„Cu războaie în Ucraina și în Orientul Mijlociu, și cu relații volatile cu Turcia, care este membră NATO, România a devenit noul aliat indispensabil al Americii în Europa de Est”, scrie profesorul Ronald H. Linden în The Hill.

După căderea comunismului în decembrie 1989, România a început să facă paşi pentru a adera la Uniunea Europeană şi NATO. Inițial, liderii americani şi europeni au sperat într-o relaţie de cooperare cu Rusia lui Boris Elţîn, însă unii au fost sceptici cu privire la capacitatea României de a fi un aliat democratic de încredere.

Însă destul de rapid, Statele Unite au început să se concentreze pe extinderea NATO. Rusia dorea să restrângă influenţa occidentală în Polonia şi Ucraina, însă România avea o valoare strategică mai mică, conform autorului articolului.

„Valoarea geopolitică a unei mari ţări pro-occidentale ce se învecinează cu Marea Neagră a crescut spectaculos. România a contribuit de la început şi substanţial la forţele multinaţionale din Afganistan, acolo unde şi-a trimis şi trupe proprii. Aderarea la NATO a urmat în martie 2004”, mai precizează reputatul profesor american de științe politice.

„La nord, România are acum o graniţă de 330 de mile cu o ţară aflată sub ocupaţie şi în război. Cu toate că în partea de vest a Ucrainei au avut loc puţine lupte, regiunile ei de est şi centrală – ce se învecinează cu Marea Neagră şi Delta Dunării – au atras în mod periculos atenţia, având în vedere că Rusia încearcă să obstrucţioneze exporturile ucrainene”, adaugă profesorul Ronald H. Linden.

Poziția României a produs nemulțumiri la Moscova

Profesorul american subliniază că în ciuda complicațiilor, România susține Ucraina din punct de vedere economic. Iar țara noastră a permis Ucrainei să folosească porturile românești de la Marea Neagră și de la Dunăre pentru exporturile vitale de cereale.

Și tot profesorul Ronald H. Linden mai spune că poziția României în ceea ce privește susținerea Ucrainei a stârnit nemulțumiri la Moscova, Kremlinul invocând ”amenințările românești la adresa Rusiei”.

Ronald H. Linden își încheie articolul special amintind că strigătul numeroșilor anticomuniști din România la scurt timp după Al Doilea Război Mondial a fost „Vin americanii!”.

„Nu au venit americanii atunci, însă la ora actuală, nepoții celor care își doreau să vină americanii îi pot vedea pe americani în zona Constanței, împreună cu schimbările geopolitice pe care le reprezintă”, îşi încheie articolul din The Hill Ronald H. Linden.

Cu doctorat la Princeton, Ronald H. Linden predă din 1977 la Universitatea din Pittsburgh.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite