Excesul de internet, un drog mortal la copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Părinţii se află în faţa a două pericole majore: prea mult internet le dăunează copiilor, iar interzicerea lui îi face pe cei mici agresivi. Un copil de 13 ani din Timiş s-a sinucis şi un băiat de 15 ani din Dâmboviţa şi-a omorât mama. Tinerii au recurs la agresiuni extreme după ce părinţii nu le-au mai dat voie pe internet.

Povesteşte-ne experienţa ta!

Dorin Crişan de numai 13 ani, din comuna Izvin, judeţul Timiş, şi-a pus ieri capăt zilelor după ce părinţii l-au certat pentru notele mici de la şcoală. Drept pedeapsă i-au tăiat conexiunea la internet şi i-au confiscat telefonul mobil.

CLICK AICI PENTRU A VEDEA GALERIA FOTO

Citiţi şi:

Tentativa de suicid, metodă de a atrage atenţia părinţilor


La doar 13 ani s-a spânzurat din cauza notelor proaste şi a pedepselor primite de la părinţi

Milioane de utilizatori folosesc aceeaşi parolă pe internet

Ucigaşul de mamă, campion la cuţit pe net

Galaţi: Talciocul virtual a devenit raiul chilipirurilor

Băiatul şi-a pus ştreangul de gât chiar în atelierul din curtea casei părinteşti. Dorin Crişan era cunoscut în Şcoala generală din Izvin ca fiind un elev inteligent. „Era o fire mai închisă, dar avea prieteni. Nu umbla în anturaje dubioase şi notele lui nu erau foarte mari, dar nici corijent nu era", a spus Nicolae Laitin, profesorul de matematică al elevului.

Potrivit Anei Perianu, 42 de ani, mătuşa lui Dorin, copilul era nefericit pentru că părinţii îl certau şi îl pedepseau mereu.

Dependenţa nu apare brusc

Pe 15 ianuarie, Ionuţ Savin, un alt adolescent, din Moreni, Dâmboviţa, şi-a înjunghiat mama adoptivă. Motivul: femeia nu mai plătise factura de internet, iar băiatul era dependent de calculator.

De mai mult timp se izolase în casă, nu mai ieşea cu prietenii, iar la şcoală acumulase peste 200 de
absenţe. Primul semn al dependenţei de calculator este pierderea dorinţei de socializare, avertizează psihologii. Copiii se rup de lumea reală şi devin zombi în cea virtuală.

Dependenţa copiilor de calculator a atins cote alarmante în România, avertizează specialiştii. Medicii de la Spitalul de psihiatrie „Alexandru Obregia" din Bucureşti au propus chiar înfiinţarea unor centre speciale de tratament, asemănătoare celor în care sunt internate persoanele pentru dezalcoolizare.

image

Ionuţ Savin şi-a omorât mama pentru că nu i-a plătit internetul

Psihologii atrag atenţia că dependenţa de calculator nu apare dintr-odată, ci este un rezultat al abandonării copilului de părinţi în faţa calculatorului. „E mai uşor pentru părinte să-l trimită la calculator. Copilul devine cuminte şi nu-l mai bate la cap. Altfel, e gălăgios şi trebuie să ai resursele sufleteşti să-i faci faţă", a declarat Anca Rădulescu, psiholog la Institutul pentru Dezvoltarea Copilului.

Părinţii greşesc şi prin faptul că nu ştiu să-şi gestioneze relaţiile cu propriii copii şi îi pun în situaţii de inferioritate. „Faci aşa pentru că aşa spune eu, este un argument des întâlnit la părinţii din România. Copilul se simte rănit şi vrea să se răzbune pe părinţi făcându-l să sufere. Suicidul este o metodă de răzbunare", a explicat psihologul Lena Rusti.

Ea a adăugat că astfel de argumente ar trebui înlocuite cu un plan de viaţă care să includă drepturi şi responsabilităţi pentru toată lumea. „Copilul trebuie făcut să înţeleagă că nu poate cere mereu fără să dea nimic în schimb. El trebuie să ştie că are nişte sarcini bine stabilite în familie; că trebuie să-şi facă temele, curat în cameră sau alte lucruri. În acest fel, pentru internet nu va mai rămâne mult timp. Interacţiunea virtual nu trebuie să fie mai mare decât cea reală", a explicat psihologul.

De altfel, copiii de clasele I-IV nu ar trebui să stea la calculator mai mult de o jumătate de oră pe zi, cei de gimnaziu o oră, iar adolescenţii maximum două ore.

Psihologii recomandă ca în acele două ore adolescenţii să caute şi informaţiile necesare pentru şcoală, nu numai să se joace pe calculator.

Timişoara: Drama încredibilă a fetei de 17 ani ucisă de propria mamă

Semnale de alarmă: nu se mai joacă şi minte

Primul semn al dependenţei de calculator este lipsa dorinţei de socializare. „Când părintele vede că tânărul în loc să iasă afară la joacă stă în faţa computerului trebuie să ia primele măsuri", a declarat psihologul Lena Rusti. Copiii încep să mintă, lipsesc de la şcoală şi se retrag din viaţa de familie.

În acest moment trebuie să înceapă discuţiile cu copilul şi stabilirea de comun acord a unor reguli pe care ambele părţi să le respecte. În cazul în care dependenţa s-a instalat, părintele trebuie să apeleze la ajutorul unui specialist. „Dependenţa duce la agresivitate. Dacă părintele îi taie copilului internetul şi calculatorul dintr-o dată apare dorinţa de răzbunare. Luarea drogului implică o perioadă de sevraj, iar părintele trebuie să-i fie alături copilului", a spus specialistul.

Doar 50% din părinţi verifică site-urile vizitate de copii

image

Mătuşa lui Dorin Crişan (Timiş) e şocată de sinuciderea nepotului

Potrivit unui studiu realizat în 2009 de Unesco şi compania de software Intuitext şi intitulat „Copiii şi internetul", arată că 63,5% din copiii sub 14 ani accesează zilnic calculatorul, iar 59% din ei intră în fiecare zi pe internet.

Cu toate că peste 90% din părinţi cred că există pericole pentru copiii lor în mediul virtual, aproape 50% nu-şi supraveghează decât ocazional copiii atunci când navighează pe internet. Realizatorii cercetării au recomandat introducerea unor programe de control parental, care să le confere părinţilor posibilitatea de a le bloca copiilor anumite site-uri.

Cercetarea arată că 40% din copii intră pe internet pentru a se juca. Studiul citat s-a desfăşurat în luna februarie sub forma unui chestionar online la care au răspuns 3.559 de părinţi.

Recomandare

Copiii de clasele I-IV nu ar trebui să stea la calculator mai mult de o jumătate de oră pe zi, cei de gimnaziu o oră, iar adolescenţii maximum două ore. Psihologii recomandă ca în acele două ore adolescenţii să caute şi informaţiile necesare pentru şcoală, nu numai să se joace pe calculator.

Soluţii antidependenţă

- Stabilirea unor reguli şi responsabilităţi pentru cei mici de genul: trebuie să-ţi faci temele, trebuie să faci curat în cameră.
- Înscrierea la un club sportiv a copilului.
- Program fix la calculator.
- Instalarea unor programe de control parental pentru a bloca accesul copilului către anumite site-uri.
- Stabilirea unor proiecte comune de familie în care fiecare să aibă un rol bine definit.
- Terapie cu ajutorul psihologului atât pentru copii, cât şi pentru părinţi.
- Mutarea computerului din camera copilului.
- Supravegherea copilului când navighează pe internet.

Pro computer

- Copilul are o sursă bogată de informaţii pe care le poate folosi la elaborarea referatelor pentru şcoală.
- Posibilitatea de a comunica cu prietenii sau cu familia.
- Jocuri interactive care stimulează inteligenţa şi diverse abilităţi.

Contra computer

- Orele nesfârşite petrecute în faţa calculatorului pot genera probleme cu ochii, coloana vertebrală, ameţeli. Nopţile pierdute în faţa computerului creează anxietate şi depresie.
- Dependenţă
- Agresivitate
- Pierderea dorinţei de socializarea în favoarea prieteniilor virtuale
- Pierderea simţului realităţii
- Copilul creşte în relaţie cu obiectele şi nu mai poate stabili relaţii cu alţi copii sau adulţi, nu mai pot exprima ceea ce simt.

CITEŞTE DESPRE CEL MAI ORIBIL ASASINAT DIN ULTIMII ZECE ANI DIN VESTUL ŢĂRII

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite