Evaluarea Naţională din acest an a ridicat ştacheta la liceele de top

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Ultimele medii de admitere la liceele de elită din ţară au crescut cu circa zece sutimi, după ce sesiunea de anul aceasta a Evaluării Naţionale a avut o rată de promovare record de aproape 80%.

În timp ce aproape jumătate din elevii care au susţinut examenul au obţinut medii peste 8, şi la liceele de top s-a ridicat ştacheta, astfel încât ultima medie de admitere la renumitul Colegiu Naţional „Sfântul Sava” din Capitală a fost de 9,65, pentru specializarea Filologie, în timp ce pentru sepcializarea Mate-Info bilingv engleză, ultima medie a fost de 9,87.

Cu aceeaşi medie de admitere s-a mai putut intra la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” din Bucureşti, la specializarea Ştiinţele Sociale, în timp ce la Mate-Info s-a intrat cu 9,80 şi la Filologie cu 9,68.

La Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” din Cluj-Napoca, ultima medie de intrare la liceu a fost de 9,63 la Mate-Info, în timp ce la Ştiinţele Naturii s-a intrat cu 9,69.

Pe următorul loc se află Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” din Capitală, cu o ultimă medie de admitere de 9,61 la Mate-Info.

Ultima medie de admitere la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Capitală a fost de 9,58 la Mate-Info, în timp ce la Ştiinţele Naturii s-a intrat cu 9,65.

Şi la Colegiul „Fraţii Buzeşti” din Craiova s-a intrat cu 9,58 la Ştiinţe Sociale, în timp ce la Filologie bilingv engleză s-a intrat cu 9,67 şi la Mate-Info bilingv engleză cu 9,90.

Cum a fost anul trecut

Anul trecut s-a intrat şi cu 9,56 la Filologie la „Sfântul Sava”, în timp ce ultima medie de la Mate-Info bilingv engleză a fost de 9,78.

La „Gheorghe Lazăr” s-a intrat şi cu 9,54 la Ştiinţe Sociale, cu 9,55 la Filologie şi cu 9,69 la Mate-Info.
Ultima medie la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” a fost de 9,52 la Mate-Info, în timp ce la Ştiinţele Naturii s-a intrat cu 9,61.

La „Fraţii Buzeşti” din Craiova s-a intrat cu 9,46 la Ştiinţe Sociale, în timp ce la Filologie s-a intrat cu 9,52 şi cu 9,85 la Mate-Info bilingv engleză.

Tot la Mate-Info s-a intrat şi cu 9,44 la „Tudor Vianu” şi cu 9,40 la „Mihai Viteazul”.

„În pofida accepţiunii generale, liceele cu rezultate deosebite la admitere şi Bacalaureat nu aduc neapărat şi plus valoare. Punem foarte mare preţ pe liceele teoretice, considerându-le o poartă către învăţământul universitar, însă foarte mulţi copii se pierd pe drum. Avem nevoie să dezvoltăm activitatea de consiliere pe tot parcursul şcolii, astfel încât tinerii să-şi descopere adevărata vocaţie cât mai devreme”, este de părere, Şerban Iosifescu, preşedinte ARACIP.

Aproape 19.000 de elevi au cerut profeională

Din cei aproape 125.000 de elevi repartizaţi computerizat la licee în această etapă, circa 29.000 au obţinut medii de admitere între 9 şi 10 şi circa 28.000 între 8 şi 9. Doar 8.700 de elevi au avut medii de admitere sub 5.

„Aproape jumătate din copii sunt genii dacă ne uităm la notele de la admitere, un semnal că evaluarea este un dezastru. Nu pun situaţia nici măcar pe seama corupţiei ci a mămoşeniei dintr-un sistem în care toţi profesorii dau note mari ca să intre şi copilul la un liceu bun, de parcă numele liceului de pe diplomă şi nu competenţele te ajută la angajare”, a comentat Ştefan Vlaston expert în Educaţie.

În paralel, aproape 19.000 de absolvenţi de gimnaziu s-au îndreptat direct către o şcoală profesională şi peste 11.500 de elevi au ales învăţământ vocaţional.

„Cifra celor de la profesională este încă foarte mică. Să nu uităm că în 2003 aveam 270.000 de elevi care în 10 ani, cu ajutorul doamnei Ecaterina Andronescu, au dispărut. I-am trimis pe toţi la facultate şi acum nu ştiu să facă nimic”, a adăugat expertul.

Cei aproape 2.000 de elevi nerepartizaţi în prima etapă pot completa fişele cu opţiuni pentru specializare în perioada 15-20 iulie pentru etapa a doua de repartizare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite