EVALUARE NAŢIONALĂ 2013 Matematica, proba de foc de la Capacitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Joi are loc ultima probă din cadrul examenului de Evaluare Naţională 2013, iar profesorii îi sfătuiesc pe elevi să fie atenţi la cerinţe şi să nu se grăbească să le rezolve mizând pe faptul că sunt uşoare.

Evaluarea Naţională se încheie cu proba de la Matematică, cea mai aşteptată şi considerată de elevi a fi cea mai dificilă. Profesorii îi sfătuiesc pe elevi să fie foarte atenţi la cerinţe ca să nu se încurce la cele mai uşoare probleme unde ar fi putut obţine cu uşurinţă punctajul maxim.

De altfel, dascălii cred că subiectele vor fi asemănătoare cu cele de la sesiunea specială a Evaluării Naţionale, care a avut loc la începutul lunii iunie.

„Având în vedere că la proba de la Limba Română s-a dat un subiect foarte asemănător cu cel de la sesiunea specială pentru olimpici, cred că situaţia va fi la fel şi la Matematică. Varianta de la sesiunea specială este una dintre cele mai uşoare care se pot da. Elevii trebuie să citească mai întâi, cu atenţie, subiectele şi apoi să se apuce de rezolvare“, a explicat pentru „Adevărul“ profesoara de matematică Florina Măriuţ, de la Şcoala Gimnazială nr. 25 din Capitală.

Ea le atrage atenţia candidaţilor ca la primele subiecte să nu se grăbească fiindcă li se par uşoare, altfel riscă să greşească acolo unde, în mod normal, nu ar fi probleme.

Opinia Florinei Măriuţ este împărtăţită şi de alţi profesori de matematică din Bucureşti. „Dacă se adevereşte, atunci elevii nu au de ce să se teamă, la asemenea subiecte se vor descurca“, a spus aceasta. Profesorul de matematică Adrian Troie, director adjunct la Colegiul Naţional „Sf. Sava“, le recomandă, la rândul lui, elevilor, mare atenţie când rezolvă subiectele. „Candidaţii ar trebui să gândească, să fie siguri pe ei şi să nu arunce cu ochiul în lucrarea colegului sau să le ceară părerea“, spune profesorul.

Totuşi, având în vedere că învăţământul obligatoriu este de 10 ani, toţi copiii intră la liceu, chiar şi cei care vor lua note sub cinci la Capacitate. O notă bună la examen însă înseamnă admiterea la un liceu bun, lucru pe care îl urmăresc copiii şi părinţii. „Miza este ca aceşti copii să ajungă într-un liceu civilizat şi curat, fiindcă la vârsta lor, anturajul este cianură“, a spus mama unei fete de la Şcoala Nr. 5 „Corneliu M. Popescu“ din Capitală.

O altă mamă, Ioana, a povestit că pentru băiatul ei care este sportiv la polo, caută un liceu nici foarte bun, dar nici slab. „Să fie în top 20, dar să fie un liceu unde să i se poată motiva absenţele“, a explicat Ioana.

Cei care au absentat vor fi repartizaţi în toamnă

Admiterea la liceu se face pe baza mediei aritmetice dintre media generală la Evaluarea Naţională şi cea din gimnaziu. Dar, din diverse motive, 3600 de copii au absentat de la proba scrisă la Limba Română, astfel că şi dacă vor aceştia nu vor putea participa la proba la Matematică de astăzi.

Dacă au absentat de la examen vor fi şi ei repartizaţi la liceu, dar abia în toamnă. În metodologia de admitere la liceu scrie că în situaţia în care există candidaţi cărora nu li se poate calcula media de admitere, întrucât nu au participat la Evaluarea Naţională, aceştia vor fi repartizaţi de inspectoratele şcolare în ordinea descrescătoare a mediilor de absolvire a gimnaziului. Repartizarea se va face în perioada 1-7 septembrie, după repartizarea celorlalţi candidaţi.

Prezenţa la Capacitate

Anul acesta, peste 161.000 de elevi au participat la proba de Limba Română de la Evaluarea Naţională, dintre care mai mult de 11.500 au susţinut testarea în Capitală. Un singur candidat a fost eliminat deoarece a fost surprins cu telefonul mobil. Rezultatele parţiale se vor afişa sâmbără, 29 iunie până la ora 16:00, iar depunerea contestaţiilor are loc numai în intervalul 16:00-20:00, urmând ca rezultatele finale să se afişeze pe 3 iulie. Admiterea la liceu începe cu completarea fişelor de înscriere între 5-9 iulie, iar afişarea listei în urma repartizării computerizate va fi pe 17 iulie.

Bac-ul continuă cu proba orală la limba străină

Şi elevii care au terminat clasa a XII-a sunt în febra examenelor. Săptămâna aceasta ei trec prin verificarea competenţelor de comunicare într-o limbă de circulaţie internaţională, ultima probă orală de la Bacalaureatul din 2013, care se încheie pe 28 iunie.

Pentru această probă orală s-au înscris peste 140.000 de candidaţi. Cei mai mulţi tineri au ales să fie testaţi la Engleză (120.000), şi la Franceză, (19.000), potrivit Ministerului Educaţiei.

Adevarul.ro a publicat deja două lecţii video pentru cele două materii, în cadrul campaniei „adevarul.ro te meditează pentru Bac 2013 şi Capacitate 2013“. Potrivit specialiştilor, elevii au în jur de 15 minute pentru a-şi pregăti răspunsul şi ar trebui să-şi ordoneze pe foaie toate ideile pe subiectul dat, după care trebuie să le aşeze într-o ordine logică, îi sfătuiesc profesorii.

De săptămâna viitoare, candidaţii trec la examenele scrise: prima probă, de la Română, are loc luni, 1 iulie. Urmează marţi limba maternă, pe 3 iulie proba obligatorie a profilului, iar pe 5 iulie proba opţională. Rezultatele finale se vor afişa pe 12 iulie.

Lecţiile video pentru Bacalaureat 2013, publicate de adevarul.ro:

LECŢIA VIDEO pentru proba orală la LIMBA ENGLEZĂ

LECŢIA VIDEO pentru proba orală la LIMBA FRANCEZĂ

LECŢIA VIDEO pentru proba scrisă la LIMBA ROMÂNĂ

LECŢIA VIDEO pentru proba scrisă la MATEMATICĂ

LECŢIA  VIDEO pentru ăproba scrisă la ISTORIE

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite