Eroul de la Muzeul Holocaustului
0Un paznic al clădirii a fost împuşcat mortal de un octogenar, prezentat de presa americană drept un adept al teoriei supremaţiei rasei albe, care a mai fost condamnat pentru rasism. Activităţile rasiste şi xenofobe s-au înmulţit în Statele Unite după câştigarea alegerilor prezidenţiale de către afro-americanul Barack Obama.
Paznicul de la Muzeul Holocaustului, în vârstă de 39 de ani, împuşcat ieri de un octogenar, a acţionat curajos în momentul în care atacatorul a deschis focul în clădire, susţin poliţiştii citaţi de Fox News. Stephen T. Johns a murit la un spital din Washington, acolo unde fusese dus după ce atacatorul a deschis focul în Muzeul Holocaustului din capitala Statelor Unite.
Autorităţile l-au reţinut pe James W. von Brunn, principalul suspect în acest caz. Von Brunn are, după unele informaţii, 88 de ani şi este recunoscut drept un susţinător al teoriei superiorităţii rasei albe.
„A făcut ce trebuia“
„Johns şi ceilalţi colegi ai săi au făcut exact ceea ce trebuia, au acţionat pentru a-i apăra pe oamenii care se aflau în clădire în acel moment“, a declarat Bill Parsons, directorul de personal al muzeului. Preşedintele Barack Obama şi primarul Washingtonului au trimis condoleanţe familiei.
Suspectul principal în uciderea paznicului este un veteran al celui de-al Doilea Război Mondial, antisemit, membru al unui grup de radicali care au încercat acum trei decenii să-i ia ostatici pe membrii consiliului de administraţie ai Rezervei Federale. O parte a acestor informaţii apar chiar pe un site de internet deţinut de von Brunn, în care povesteşte cum în 1981 a încercat să îndeplinească un „arest cetăţenesc”, deoarece acuza Rezerva Federală de „trădare”.
În momentul în care a fost arestat, octogenarul avea asupra lui o puşcă, pe care o folosise în atac, un pistol şi un cuţit. Pe site-ul său, von Brunn povesteşte că în 1981 a fost „găsit vinovat de un juriu de negrotei, acuzat de un avocat ce era şi negru, şi jidan, şi trimis în închisoare de un judecător jidan”.
Atacurile şi acţiunile îndreptate împotriva minorităţilor s-au înteţit în Statele Unite după ce Barack Obama a fost ales preşedinte. Ultimul atac a avut loc la doar cinci zile după vizita liderului american la lagărul Buchenwald din Germania.