Efectul MCV: contre şi ironii între ministrul Justiţiei şi procurorul general

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şedinţa Secţiei pentru procurori a CSM
Şedinţa Secţiei pentru procurori a CSM

Consiliul Superior al Magistraturii a avizat negativ raportul de evaluare al activităţii procurorului general, pe baza căruia ministrul Justiţiei cere revocarea acestuia din funcţie. Decizia finală este la preşedintele Iohannis.

Aviz negativ propunerii de demitere a lui Augustin Lazăr. Acesta este verdictul dat de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) după ce ieri l-a audiat pe procurorul general al României în urma cererii de revocare formulată de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Un singur vot a fost pentru revocarea lui Augustin Lazăr: cel al ministrului Toader. Celelalte cinci voturi au fost împotriva revocării. Astfel, ministrul Justiţiei a ignorat recomandările din raportul MCV, de a renunţa la procedura de demitere a lui Augustin Lazăr, şi a insistat să-l înlăture din funcţie. 

Dezbaterea, care a durat aproape 3 ore, a fost presărată cu contre directe şi ironii între procurorul general şi ministrul Justiţiei, ambii prezenţi la CSM. La debutul şedinţei, Tudorel Toader a avut un schimb de replici cu vicepreşedintele CSM, Codruţ Olaru, în care ministrul Justiţiei a precizat că avizul Consiliului este unul consultativ, dar că ar fi fost mai bine să nu fie deloc.

„Astăzi, Secţia pentru procurori urmează a analiza, cu opinia ambelor părţi, şi va emite avizul conform aşa cum este prevăzut în procedura legală", a anunţat Codruţ Olaru. „O precizare - raportul conform legii. Dar avizul este consultativ", l-a întrerupt Toader. „Din păcate", i-a răspuns Codruţ Olaru. „Din păcate. Ar trebui să nu fie deloc", i-a replicat Toader.

Ulterior, a luat cuvântul Augustin Lazăr care a catalogat raportul de revocare al ministrului drept un document ce ţine de domeniul eseului. „Raportul este o insinuare continuă cu aspecte conspiraţioniste. Un colaj de detractări publice la adresa procurorului general. Mă aşteptam de la un profesor universitar să vedem rigoare ştiinţifică, să vedem un document imparţial şi sobru. E un document de evaluare, nu un eseu cu accente polemice şi de pamflet”, a afirmat Lazăr. 

Procurorul general a susţinut că raportul de evaluare şi propunerea de revocare sunt vădit nelegale, susţinând că ministru şi-a arogat în mod abuziv competenţă de a evalua procurorul general şi că motive invocate îi depăşesc atribuţiile legale. Acesta a încheiat susţinând că evaluarea a fost declanşată ca urmare a instrumentării dosarului privind intervenţia Jandarmeriei la protestul din 10 august. „În 2017 controlul nu a relevat nicio deficienţă managerială, nu a ridicat nicio problemă, până când s-au încins lucrurile cu instrumentarea dosarului 10 august. Unul dintre motivele invocate în raport priveşte dosarul 10 august, iar invocarea acestui motiv constituie o ingerinţă în activitatea concretă de intrumentare a unei cauze penale", a spus Augustin Lazăr. 

Printre criticile reiterate de ministrul Toader a fost acuzaţia că procurorul general s-a opus de la început înfiinţării Secţiei de investigare a magistraţilor şi că acum blochează funcţionarea optimă a acesteia. 

„Vehement aţi contestat înfiinţarea Secţiei speciale. Curtea Constituţională a spus că este o problemă de oportunitate, că nu contează dacă cei care anchetează sau verifică sesizările la adresa procurorilor sunt sub umbrela DNA sau a Ministerului Public. V-aţi opus vehement acestei soluţii, chiar dacă CCR a spus că este treaba legiuitorului. Dar ce, aveţi competenţe în materie de legiferare? Cei care sunt în Secţie spun că nu au fax, că nu au telefon, că nu au grefiere, că nu au cele necesare desfăşurării activităţii. Dacă este adevărat, şi vom verifica, le puneţi piedici obiective în desfăşurarea activităţii", a atras atenţia Toader. „Personal n-am nimic cu domnul Lazăr, dar personal sunt convins că nu îşi are locul ca procuror general, pentru că trăim în altă etapă, în altă paradigmă”, a încheiat ministrul.

În finalul şedinţei, Tudorel Toader a refuzat să răspundă întrebărilor procurorilor CSM. Aceştia au vrut să ştie care a fost procedura prin care a fost verificată eficienţa managerială a procurorului general, care procurori au verificat acest fapt, ce prevederi legale au fost aplicate aici. „Să nu confundăm pe cine evaluăm azi. V-am prezentat un document. Puteam să nici nu vin”, a reacţionat Toader. 

Pe 24 octombrie, Tudorel Toader anunţa declanşarea procedurii de revocare din funcţie a procurorului general, enumerând atunci 20 de puncte critice privind activitatea acestuia. Potrivit legii, ministrul Justiţiei poate cere revocarea din funcţie a procurorului general, Secţia pentru procurori a CSM dă un aviz consultativ, iar decizia o ia şeful statului. Curtea de Apel Alba-Iulia urmează să se pronunţe astăzi asupra cererii depuse de Augustin Lazăr, de suspendare a procedurii de revocare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite