Dragările de pe canalul Bîstroe au fost făcute punctual SURSE
0Dragările de întreținere de pe canalul Bîstroe au fost făcute punctual, potrivit unor surse „Adevărul”. În prezent, datele din măsurători se află la Apele Române pentru a fi interpretate.

Sursele „Adevărul” susțin că datele decisive vor fi transmise de Apele Române, instituție aflată în subordinea Ministerului Mediului, acestea fiind cele definitive care stabilesc dacă este vorba despre un impact de mediu.
Dragările de întreținere ar fi fost făcute punctual, arată surse avizate pentru „Adevărul”. Mai exact, s-ar fi dragat la intrarea din Chilia pe Bîstroe, unde nivelul de adâncime ar fi de aproximativ 7 metri și pescajul maxim al navelor este în jur de 6 metri.
Totodată, dragări de întreținere punctuale ar fi fost făcute și pe canalul Solomonov, situat pe teritoriul ucrainean.
Sursele „Adevărul” spun că la intrarea din Chilia în Bîstroe au fost îndepărtate aluviunile/depunerile naturale excesive acumulate în ultimii ani.
„Potrivit măsurătorilor, la intrarea din Chilia în Bistroe au fost îndepărtate doar aluviunile/depunerile naturale excesive acumulate în ultimii ani, având în vedere că s-a ajuns la adâncimea din 2004/2005, care reflectă prima fază a proiectului de navigație, care prevedea navigarea unor vase cu pescaj de aproape 6 metri. Ulterior lucrările de dragare pentru dezvoltarea proiectului s-au oprit. De-abia in a doua fază a proiectului – care nu a mai fost realizată - am fi putut vorbi despre lucrări de adâncire la intrarea din Chilia în Bistroe”, au precizat surse avizate pentru „Adevărul”.
Rezultatul măsurătorilor nu a ajuns la Bruxelles
Adina Vălean, comisar european privind Transporturile, spunea, recent, că nu a primit încă nicio informare privind concluziile autorităților ucrainene sau române în ceea ce privește lucrările de dragare pe Canalul Bîstroe.
„Noi așteptăm o informare din partea autorităților. Am mediat dialogul și acțiunea comună. Am înțeles din partea autorităților că fiecare își va prezenta evaluarea. Noi vrem să fie colaborare și acord”, a precizat Adina Vălean, într-o conferință de presă susținută la Comisia Europeană
Comisarul european a ținut că precizaze faptul că pentru CE atenția nu e focusată pe Bîstroe, ci Sulina. „Noi nu ne concentrăm pe Bîstroe, pentru că nu face parte din „Coridoarele solidarității”.
Măsurătorile au fost realizate după ce ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că se fac dragări în această zonă, încălcându-se deciziile internaționale.