Două suspiciuni de plagiat, la universităţi din Iaşi şi Arad, publicate de integru.org

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Olesia Mihai şi Liana Moş, acuzate de integru.org de plagiat
Olesia Mihai şi Liana Moş, acuzate de integru.org de plagiat

Două noi cazuri de posibil plagiat în lumea academică românească au fost publicate, miercuri după-amiază, pe integru.org. Primul este prezentat ca un caz de lucrare de doctorat de tip plagiat „cut&paste“, acuzat fiind un lector al Universităţii „Al. I. Cuza“, din Iaşi, al doilea îl vizează, cap de listă, chiar pe decanul de la Medicină, de la Universitatea de Vest din Arad, dar şi pe rectorul instituţiei.

Dr. Olesia Mihai (fostă Lupu), lector la Universitatea „Al. I Cuza“ din Iaşi, „a plagiat in extenso în teza de doctorat (aprilie 2005, pe atunci student doctorand), intitulată „Medieval Tradition in Geoffrey Chaucer’s Writings“, din teza de doctorat din 1981 a Prof. Jay W. Ruud, la acel timp la University of Wisconsin, Milwaukee, USA“, susţin cei de la integru.org.

Aceştia îşi bazează acuzaţia de plagiat pe părerile primite de la patru experţi independenţi, profesori universitari americani, inclusiv de la autorul lucrării originale, care ar fi fost preluată aproape integral, sute de pagini, 98% spun ei, prin metoda copy-paste în lucrarea de doctorat a Olesiei Mihai.

„Este de menţionat de asemenea că teza Prof. Ruud este disponibilă doar pe un suport microfilm şi nu este disponibilă online în format electronic. Ea se poate doar cumpăra de la ProQuest“, mai precizează integru.org.

Mai mult, spun ei, „din CV-ul Olesiei Mihai (fostă Lupu – n.r.) şi de pe pagina universităţii, aflăm că în 2009 ea a publicat o carte (în limba română – n.r.) cu acelaşi titlu: Lupu, O., Tradiţia medievală în scrierile lui Geoffrey Chaucer, Editura Sedcom Libris, Iasi, România, 2009, ce aparent acum se vinde în librării“.

2005 Mihai PhD Thesis

lucrare doctorat olesia mihai iasi

FOTO: integru.org

Olesia Mihai este acum lector la universitatea ”Al. I Cuza”, Iasi, Romania şi a depus candidatura pentru postul de profesor asistent, aproape jumătate din punctajul final fiind reprezentat de lucrarea suspectată de plagiat, fiind considerată „lucrare unică de autor“.

Ce spune autorul lucrării originale

Profesorul Jay Ruud, de la Departamentul de Engleză al Universităţii Central Arkansas, SUA şi autorul textului original, din 1981, spune că acest material „nu respectă niciun fel de normă, această persoană a copiat pur şi simplu dizertaţia mea, în cele mai multe cazuri mot a mot, pe sute de pagini“. „Nimic din această lucrare nu este legitim, nu a fost nicio încercare a plagiatorului de a adăuga elemente de cercetare originale sau să ofere credit autorului real“, a mai adăugat acesta.

Profesorul susţine că universitatea care i-a conferit Olesiei Mihai titlul de doctor ar trebui să fie notificată că a obţinut diploma pe o bază falsă, ca şi editura Garland Press, unde el a publicat lucrarea originală, pentru a putea demara acţiunea în instanţă.

„Plagiat în alb şi negru“

Şi ceilalţi trei profesori care au formulat opinii pe baza acuzaţiilor lansate de integru.org susţin că este un caz de plagiat de tip „copy-paste“. Profesorul Jocelyn Wogan-Browne, de la Departamentul de Engleză al Universităţii Fordham, SUA, este de părere că lucrarea suspectată de plagiat „violează toate normele de integritate academică din domeniu“: „Din păcate, este un caz flagrant de plagiat în alb şi negru“.

„Un caz clar de plagiat total şi direct. (...) Nu e un caz deloc subtil, o dată identificată sursa, şi un copil ar putea observa că este o lucrare care a primit pur şi simplu un nou nume dat lucrării scrise de altă persoană“, spune profesorul Andrew Galloway, de la Departamentul de Literatură Comparată a Universităţii Cornell, SUA.

„Cut&paste“

Mai mult, profesorul Howell Chickering, de la Departamentul de Engleză – Studii Europene a Colegiului Amherst, SUA, consideră că lucrarea incriminată este „plagiat evident de tip cut&paste“ şi, ca atare, nu corespunde niciunei norme în domeniu. Expertul susţine că autoarei ar trebui să-i fie retrasă  funcţia universitară, la pachet cu titlul de doctor, mai ales că plagiatul a fost dus mai departe, prin traducerea lucrării şi publicarea ei în limba română, ca operă proprie.

Acuzaţii de plagiat vizând şefa de la Medicină, din Arad

Prof Liana Moş, Decanul Facultăţii de Medicină, Farmacie şi Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş“ din Arad, România, împreună cu profesorii Corina Zorilă (prodecan la aceeaşi facultate), Coralia Cotoraci (Rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş“ din Arad), Adrian Wiener, Veronica Grec şi Alina Marian, toţi de la aceeaşi universitate, şi Ioana Dana Alexa, conferenţiar doctor la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” din Iaşi sunt suspectaţi de plagiat în articolul intitulat „Cytokine and atherogenesis“, publicat în „Jurnal Medical Arădean“, în anul 2009, potrivit unei anchete integru.org.

Suspected Article Mos 2009 JMA XII 1

Astfel, susţin cei de la integru.org, echipa menţionată mai sus ar fi copiat din cinci surse – publicaţii, prezentări şi cursuri aparţinând unor autori străini, lucrări publicate între 2003 şi 2007, fără a cita niciuna din aceste surse de informare în compunerea articolului despre citokine şi ateroscleroză, o maladie cardiovasculară. Aceasta este concluzia formulată de cei doi specialişti independenţi, profesori doctori la două universităţi de medicină din SUA, care au răspuns solicitării integru.org.

plagiat liana mos arad

FOTO: integru.org

Dr. Ivan Liachko, de la Şcoala de Medicină a Universităţii din Washington, SUA, spune că „autorii au copiat direct porţiuni întregi de conţinut din două lucrări publicate (Calabrese et al şi Daugherty et al), dar şi din două prezentări şi din sinteza unui curs. Autorii au o bibliografie, dar nu au menţionat niciuna dintre aceste surse de unde au copiat informaţia, ceea ce indică intenţia de a ascunde un plagiat“. 

Termeni ştiinţifici modificaţi incorect

Mai mult, explică Ivan Liachko, o parte din conţinut, este vorba despre o serie de termeni tehnici,„a fost editat într-un mod inconsistent“, adică informaţiile modificate nu mai sunt corecte, ştiinţific. Iar tabelele au fost introduse în articol prin metoda copy-paste exact aşa cum au apărut în lucrarea originală, „indicând lene“, mai spune profesorul.

„Lucrarea ar trebui retrasă public din jurnalul unde a fost publicată şi asta să fie vizibil de fiecare dată când articolul este accesat. (...) Autorii ar trebui să nu mai aibă acces la surse de finanţare şi la alte beneficii profesionale“, este de părere Dr. Ivan Liachko.

Un alt expert, Dr. Michael Autieri, de la Şcoala de Medicină a Universităţii Temple, SUA, consideră că este „un articol slab, care ar trebui retras şi numai pentru greşelile de conţinut, erorile de scriere şi pentru greşelile de gramatică. Jurnalul ar trebui de asemenea sancţionat pentru lipsa de atenţie evidentă în ceea ce priveşte procedura de peer review“. 

Reacţia celor acuzaţi

Ioana Dana Alexa, conferenţiar doctor la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” din Iaşi şi unul dintre autorii articolului coordonat de Liana Moş, spune că îşi aminteşte de respectivul articol, dar este pentru prima oară când aude despre acuzaţiile de plagiat. Ea a cerut timp să studieze articolul de pe integru.org spre a-şi formula un punct de vedere şi a preciza care a fost contribuţia sa la elaborarea articolului.

Liana Moş şi Olesia Mihai încă nu au putut fi contactate pentru a comenta acuzaţiile.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite