Dosarul Referendumul. Cum s-a luptat vicepremierul Liviu Dragnea să-l dea jos pe Traian Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea riscă 5 ani de închisoare în Dosarul Referendumul
Liviu Dragnea riscă 5 ani de închisoare în Dosarul Referendumul

Liviu Dragnea a fost trimis luni în judecată, alături de alte peste 100 de persoane, în dosarul în care este acuzat că ar fi fraudat referendumul din 2012 privind demiterea preşedintelui. Dacă va fi găsit vinovat de folosirea influenţei sau autorităţii pentru obţinerea de foloase necuvenite Dragnea riscă până la cinci  ani de închisoare. Imediat după aflarea veştii premierul Victor Ponta a declarat că „magistraţii vor infirma aceste acuzaţii".

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Liviu Dragnea, „cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte partidul reprezentat de inculpat, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale“.

Anchetatorii susţin că Dragnea a fost susţinut în fraudarea referendumului de 74 de preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt. 

Aceştia au fost trimişi în judecată pentru falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători, infracţiuni comise sub forma autoratului, complicităţii sau a instigării.

„Infracţiunile reţinute în sarcina persoanelor implicate în desfăşurarea procesului de votare – preşedinţi şi membri ai secţiilor de votare – au constat în principal în aceea că ei şi-au încălcat atribuţiile de serviciu referitoare la asigurarea unui proces corect de vot, înlesnind falsificarea listelor electorale (atât liste permanente cât şi liste suplimentare), prin adăugarea de persoane care nu au făcut cerere de vot cu urna mobilă, care nu s-au prezentat la vot sau care nu se aflau în România la data referendumului, prin contrafacerea materială a semnăturilor acestora şi introducerea în urne a unui număr de voturi corespunzător semnăturilor falsificate. În acest fel, numărul total de voturi exprimate a fost crescut artificial, prin includerea voturilor obţinute prin falsificarea semnăturilor“, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Anchetatorii explică în rechizitoriu modul în care vicepremierul, în calitate de secretar general al PSD, a fraudat rezultatul referendumului prin mai multe modalităţi încercand să obţină peste 60% prezenţă la vot.

Astfel, iniţial Liviu Dragnea ar fi transmis filialelor PSD adrese prin care le cerea să organizeze tombole pentru alegătorii care merg la referendum, un "Summer party”, spectacole, locuri de joacă în apropierea secţiilor şi concursuri cu premii organizate în parteneriat cu presa locală. 

„Folosind toate mijloacele legale pe care le avem la dispoziţie, vă solicit: Organizarea în fiecare localitate, cu sprijinul unei organizaţii neguvernamentale, a unei tombole cu premii la care vor participa alegătorii care s-au prezentat la referendumul din 29 iulie 2012. Vă recomandăm ca premiile oferite să nu fie mari ca valoare, dar în număr cât mai mare. ATENŢIE: Participarea la tombolă nu va fi condiţionată de opţiunea alegătorilor cu privire la votul de la referendum, ci numai de participarea lor“, le-ar fi spus Dragnea membrilor filialelor PSD din ţară.

Anchetatorii precizează că posibilitatea de a participa la tombole cu premii sau accesul gratuit la evenimente care presupun în mod obişnuit plata unei taxe, condiţionate de dovada participării la vot, sunt ilegale, însă în acest fel se putea atinge obiectivul politic dorit de partidul din care face partea Dragnea

„În perioada care a urmat, învinuitul Nicolae-Liviu Dragnea a continuat activitatea de folosire a influenţei şi autorităţii asupra persoanelor pe care le coordona pentru a obţine creşterea numărului de participanţi la vot prin folosirea de mijloace nelegale“, susţin anchetatorii.

De asemenea, Dragnea ajutat de un angajat al PSD în funcţia de web designer, ar fi creat special pentru acest referendum un sistem informatic complex care permitea schimburi de mesaje tip SMS, dar şi o aplicaţie internet prin care să afle în timp real numărul de votanţi şi modul în care s-a votat în secţiile de votare.

Prin acest sistem informatic Liviu Dragnea ar fi trimis constant mesaje celor implicaţi în organizarea referendumului dând indicaţii pentru a creşte prezenţa la vot. Astfel în urma percheziţiilor informatice, procurorii au descoperit mai multe mesaje telefonice al cărui furnizor era vicepremierul.

„Să mi-i aduceţi pe toţi la vot, băi! Îi legaţi, îi luaţi în braţe ...“

Stenogramele din dosar mai arată cum Dragnea a început să mobilizeze persoanele apropiate (membrii de partid, primari, consilieri etc.) pentru a aduce oamenii la vot când a constatat că este o prezenţă insuficientă la vot.

Boboc Valentin Gabriel: Ştiu, şefu’! Din casă în casă, uite, acum sunt prin zona asta pe la Agricol, pe aici ... din casă în casă o iau ...

Liviu-Nicolae Dragnea: Aşa!

Boboc Valentin Gabriel: Dar au început să vină, acuma au început să vină. Au fost la ţară.

Liviu-Nicolae Dragnea: Băi, am înţeles, dar organizaţi-vă să mi-i aduceţi pe toţi la vot, băi! Îi legaţi, îi luaţi în braţe ...“ se mai arată în documentul procurorilor anticorupţie“.

Instanţa supremă a înregistrat ieri dosarul de corupţie în care a fost deferit justiţiei vicepremierul acuzat de folosirea influenţei sau autorităţii pentru obţinerea de foloase necuvenite, şi a stabilit primul termen de judecată în 18 februarie 2014.

La aflarea veştii vicepremierul a declarat că nu se gândeşte să demisioneze. „Trebuie să recunosc că nu e o mare surpriză pentru mine, mai ales după ce joi am văzut şi eu la televizor comanda dată de Traian Băsescu la DNA, să trimită dosarul în instanţă“, a declarat Dragnea.

Ponta: acuzaţii sută la sută politice

„Judecătorii vor infirma aceste acuzaţii sută la sută politice“, a fost prima reacţie a premierului Victor Ponta când a aflat că dosarul în care Dragnea este cercetat a fost trimis în judecată. 

Trebuie să recunosc că nu e o mare surpriză pentru mine, mai ales după ce joi am văzut şi eu la televizor comanda dată de Traian Băsescu la DNA, să trimită dosarul în instanţă. - Liviu Dragnea, vicepremie

Procurorul Papici, victima dosarului pe care l-a instrumentat

La foarte scurt timp de la finalizarea dosarului Referendumul, procurorul general Tiberiu Niţu a decis să-l demită pe  anchetatorul Lucian Papici din funcţia de procuror-şef al Secţiei I din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. 

Schimbarea a venit la doar şapte zile de la momentul în care Papici fusese reconfirmat în funcţie de însuşi Niţu şi imediat după ce anchetatorul a finalizat dosarul Referendumul şi a propus trimiterea lui în judecată. În aceeaşi zi, şeful DNA, Codruţa Kovesi, a reclamat că n-a fost consultată când s-a luat decizia înlocuirii procurorului Papici şi că nu au fost aduse la cunoştinţa conducerii instituţiei motivele pentru care procurorul general Tiberiu Niţu a decis revocarea acestuia din functie, apreciind că „nu există motive care să justifice“ această decizie. 

Pe de altă parte, procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a transmis prin intermediul unui comunicat de presă că demiterile de săptămâna trecută vin ca urmare a unei propuneri a ministrului Justiţiei care în aceeaşi zi a trimis Consiliului Superior al Magistraturii propunerile de numire în funcţii de conducere la Direcţia Naţională Anticorupţie a altor persoane. 

n aceeaşi seară, premierul Ponta a susţinut la un post de televiziune că Lucian Papici a făcut dosare politice. A doua zi, acesta a fost criticat dur atât de preşedintele Băsescu, care a afirmat că Ponta s-a băgat cu bocancii în Justiţie, cât şi de liderul PNL Crin Antonescu care a opinat că „ce a făcut Ponta este inacceptabil“.

Mai multe ştiri despre cercetarea lui Liviu Dragnea

Băsescu, despre Justiţie: Menţinerea lui Dragnea în Guvern este o greşeală

Preşedintele Traian Băsescu a făcut referire în discursul său la cazul miniştrilor Varujan Vosganian şi Liviu Dragnea, precizând că nu a avut nicio discuţie în cei nouă ani de mandat cu magistraţii.

Ponta: Băsescu m-a ameninţat că ne face dosar. Mi-a spus: «Trebuie să plătiţi pentru că aţi vrut să mă suspendaţi»

Premierul Victor Ponta a declarat, la finalul reuniunii Biroului Permanent Naţional al Partidului Social-Democrat, că ar fi primit ameninţări din partea preşedintelui Traian Băsescu în urma referendumului privind suspendarea din funcţie a liderului de la Cotroceni, iar dosarul "Referendumul" este unul politic.

STENOGRAME Dosarul „Referendumul”. Vicepremierul Liviu Dragnea, trimis în judecată: „Să mi-i aduceţi pe toţi la vot, băi! Îi legaţi, îi luaţi în braţe”

Vicepremierul Liviu Dragnea a fost trimis în judecată în dosarul în care este acuzat că ar fi fraudat referendumul din 2012 privind demiterea preşedintelui. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Curţii Supreme, iar primul termen va fi pe 18 februarie 2014. Dacă va fi găsit vinovat, Dragnea riscă până la şapte ani de închisoare. Vicepremierul a precizat că pentru el nu este o surpriză mai ales că a văzut „comanda dată de Traian Băsescu”.

Dragnea: „Am aflat de la Traian Băsescu că dosarul meu se află la Codruţa Kovesi“

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, la B1TV, că a aflat de la preşedintele Traian Băsescu că dosarul său, în care este acuzat de fraudarea referendumului din 29 iulie 2012, se află pe masa procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite