Dosarul „ICA”. Audieri maraton la Curtea de Apel. Un nou termen de judecată, la 4 august

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Înainte de a intra în sala de judecată, Dan Voiculescu a fost zâmbitor FOTO Marian Iliescu
Înainte de a intra în sala de judecată, Dan Voiculescu a fost zâmbitor FOTO Marian Iliescu

Instanţa Curţii de Apel Bucureşti i-a audiat luni, timp de aproape nouă ore, pe inculpaţii din dosarul „ICA”, primul care a luat cuvântul fiind Dan Voiculescu. El a precizat în faţa magistraţilor că ştie ce învinuiri îi sunt aduse, dar nu le recunoaşte. Luni seară magistraţii au stabilit un nou termen, pe 4 august, iar avocatul lui Voiculescu a anunţat că a cerut schimbarea încadrării juridice în tăinuire, fără a da alte detalii.

UPDATE Avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghiţă Mateuţ, a anunţat la finalul procesului că a cerut schimbarea încadrării juridice pentru clientul său, datorită unui articol din Noul Cod Penal. Infracţiunea agreată de Mateuţ este cea de tăinuire. 

UPDATE Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au dat un nou termen de judecată în dosarul privatizării ICA, pentru 4 august, după mai bine de 10 ore de audieri.

Judecătorii au întrerupt audierile maraton când mai erau doi inculpaţi de interogat.

UPDATE Fostul ministru Sorin Pantiş a precizat astăzi că în septembrie 2008 a fost întocmit un raport în care ar fi mai multe falsuri.

„Pe data de 12 septembrie 2008, procurorul de caz cere specialistei să întocmească un raport de evaluare care a fost întocmit în doar cinci zile. În acest raport există multe falsuri. Este imposibil să întocmeşti un astfel de raport aşa de repede”, a spus Pantiş.

Fostul ministru a mai spus că la acel moment ICA nu mai îndeplinea condiţiile de a funcţiona, iar dacă nu se făcea privatizarea Institutul intra în faliment.

Întrebat de magistraţi ce a făcut Grivco după privatizare, el a menţionat că prima oară a comandat un audiat pentru a vedea în ce situaţie se află Institutul şi apoi au plătit toate datoriile.

„La începutul şi sfârşirul anului 2004 am comandat un audit să vedem în ce situaţie este ICA. Noi în termen de 1 an, 1 an şi jumătate am plătit toate datoriile. Voiculescu nu a făcut decât să mărească capitalul social la ICA”, a mai spus acesta.

Acesta le-a spus judecătorilor că era „peste Dan Voiculescu” şi că acesta nu avea cum să exercite nicio influenţă asupra lui.

„Eu am fost membru al Parlamentului, am fost cel mai tânăr lider de grup parlamentar, deci eram deasupra domnului Voiculescu, până ce dânsul a ajuns vice al Senatului”. 

De asemenea, acestea a precizat că el a introdus în România telefonia mobila, ocupându-se de privatizarea Romtelecom, moment în care judecătoarea Camelia Bogdan a cerut explicaţii în legătură cu Romtelecom – Grivco.

UPDATE Avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghiţă Mateuţ, a precizat că mâine va depune la Curtea Supremă o cerere de devansare a termenului de 24 septembrie stabilit de această instanţa pentru judecarea solicitării de strămutarea a dosarului „ICA”.

Avocaţii lui Dan Voiculescu au înaintat solicitarea de strămutare după ce la termenul de pe 1 iulie al procesului au sesizat faptul că noul preşedinte al completului de judecată de la Curtea de Apel Bucureşti (CAB) nu este imparţial.

UPDATE Gheorghe Sin, membru în Consiliul de Administraţie al Institutlui pentru Cercetări Alimentare a declarat în faţa judcătorilor că a aflat despre privatizarea ICA abia după trei ani.

„Nu am ştiut că am să fac parte din Consiliul de Administraţie în momentul în care Institutul a fost privatizat. Mai mult, am aflat despre privatizare după circa trei ani”, lep-a spus Sin judecătorilor.

UPDATE Întrebat de magistraţi de unde a avut bani pentru a participa la licitaţia pentru privatizarea ICA, Gheorghe Mencinicopschi a declarat că nu mai cine i-a virat acei bani.

„Nu ştiu, am avut economiile mele, nu mai ştiu cine mi-a virat acei bani. Am împuternicit pe cineva. Ce au făcut alţii în spatele meu, nu ştiu”, a spus profesorul.

El a mai adăugat că nu îl cunoaşte pe Dan Voiculescu şi nici nu a vaut relaţii cu grupul Grivco.

„Această acţiune care a început în 2007-2008 a reprezentat un stres imens. Toate acţiunile mele su fost făcute cu bună credinţă şi în baza prevederilor legale. Precizez că nu am avut nicio discuţie cu Dan Voiculeste referitor la privazizarea ICA. Eu nu sunt omul de casă al lui Voiculescu, aşa cum am auzit că s-a mai spus. Eu nici măcar nu ştiu unde locuieşte. Dan Voiculescu nu a exercitat niciun fel de presiune asupra mea”, a mai spus Menicinicopschi.

El a adăugat că nu a avut relaţii directe cu Grupul Grivco şi nici nu ştie cum arătau oamenii de la Grivco.

UPDATE La ieşirea din sala de judecată, Dan Voiculescu a declarat că speră să aibă parte de o judecată corectă. Acesta a precizat că întrebările judecătorilor au fost corecte şi nu au avut rolul de a-l încurca, ci de a afla adevărul.

„Eu sper să am parte de o judecată aşa cum ar trebui să aibă parte toată lumea. Întrebările au fost corecte, pertinente, fără încercarea de a mă încurca. Instanţa a vrut să afle adevărul, despre cum s-au petrecut lucrurile din 1991-1992 până astăzi”, a spus acesta.

Întrebat de jurnalişti dacă nu ştia ce înseamnă beneficiar real al unor societăţi, Voiculescu a spus că o astfel de persoană este aceea care care „este în spatele cuiva". „Eu nu am fost niciodată în spatele nimănui, am fost mereu în faţă", a adăugat Voiculescu.

Întrebat dacă se teme de o eventuală condamnare, Voiculescu a spus că nu este vorba de teamă, dar este neplăcută o pedeapsă cu executare. „Eu cred că în ţara asta, dacă e să se facă nedreptăţi, şi eu sper că nu e cazul, sunt nedreptăţi mult mai mari decât această eventuală nedreptate care mi s-ar face mie", a mai spus Voiculescu.

Întrebat, referitor la faptul că în 2007 Ambasada SUA l-a inclus într-un top cinci oligarhi din România, pe ce poziţie crede că ar fi în prezent, Voiculescu a spus că Ambasada SUA are alte meniri decât să stabilească oligarhii României.

„Regret enorm dacă România are numai cinci oligarhi, pentru că oligarhii, pe lângă alte lucruri rele, au şi multe lucruri bune, printre faptul că asigură locuri de muncă", a spus Voiculescu.

În ce priveşte locul pe care s-a afla acum într-un top al oligarhilor, Voiculescu a spus că nu ştie unde se poziţionează, ulterior precizând că nu se poziţionează pe niciun loc, pentru că el acum este pensionar, nu mai este „nici măcar oligarh".

„Sigur, toată lumea vrea să mă menţină oilgarh. Nu mă deranjează", a mai spus Voiculescu, precizând că este şi va rămâne om politic.

El a ţinut să precizeze că este în continuare un om politic şi va rămâne un om politic. 

Acesta a plecat din sala de judecată menţionând că nu vrea să pună întrebări celorlalţi inculpaţi din dosar.

UPDATEDan Voiculescu a arătat în declaraţia dată la instanţă, că ştie ce învinuiri îi sunt aduse în dosarul ICA, dar nu le recunoaşte, susţinând că procurorul de caz a intimidat martori.

„La ancheta făcută de DNA nu am fost chemat niciodată să dau declaraţie. Nu este normal ca la o anchetă, un inculpat să nu fie chemat să îşi spună cuvântul”, le-a spus Voiculescu judecătorilor.

Omul de afaceri a mai precizat că în acest dosar nu sunt niciun fel de probe materiale directe sau indirect. 

„Am constatat cu stupoare că procurorul intimida martorii, că Voiculescu este vinovat. Declar că în acest dosar s-a calculat un prejudiciu fals de 60 de milioane de euro. Declar că acuzaţia de spălare de bani nu există pentru că nu există niciun indiciu că aş fi urmărit ascunderea sursei banilor. Toate acţiunile au fost dobândite transparent. Declar că au dispărut 40 de volume din dosarul de cercetare”, a spus Dan Voiculescu.

El a mai precizat că în sentinţa dată de Tribunal.se face referire la doar o infracţiune cu toate că el a fost pus sub acuzare pentru două infracţiuni. 

„Dorect să fiu judecat şi pentru prima acuzaţie (folosiriea influenţei - n.r.). Chiar dacă s-a prescris, eu vreau să fiu judecat să îmi dovedesc nevinovăţia”, a spus omul de afaceri.

Judecătoarea Camelia Bogdan l-a întrebat pe Dan Voiculescu despre înfiinţarea societăţilor Crescent şi Bioprod.

Voiculescu: După 1989 am făcut o analiză asupra sectoarelor unde era nevoie de dezvoltare. Am constatat că e nevoie de presă, era un singur ziar, Scânteia. Am constatat că domeniul de dezvoltare era cercetarea. Cu ICA ne-am dat seama că este bine să deschidem o companie care să se ocupe cu cercetarea în domeniul alimentar, ştiam că Institutul avea probleme financiare. Proprietarul Crescent era domn Michael Samal. Societatea se ocupa cu transport Cargo cu vapoare din Constanţa în Mediteraneană.

Dan Voiculescu: Le-a dat fiicelor mele toate acţiunile ca să pot intra în politică

Omul de afaceri le-a spus judecătorilor că în 2004 le-a dat fiicelor sale toate acţiunile lui pentru a putea intra în politică.

„În 2004 am înmânat toate acţiunile fiicelor mele. Am jntrat în Parlament şi am hotărât să nu amestec afacerile cu politica. Grivco şi ceilalţi acţionari aveau activităţi bine definite. Dacă aceste firme aveau relaţii bancare, nu erau în mmăsura să finanteze o altă companie pentru că banii erau pentru activitea lor. In acest fel au apărut două alternative: aveau posibilitatea să primească un împrumut prin care să plătească o dobândă de 60%. Din nou, nu a fost decât dorinţa mea de a-şi continua activitatea”,a  explicat fondatorul PC.

Omul de afaceri le-a spus judecătorilor că în 2004 le-a dat fiicelor sale toate acţiunile lui pentru a putea intra în politică.

„În 2004 am înmânat toate acţiunile fiicelor mele. Am jntrat în Parlament şi am hotărât să nu amestec afacerile cu politica. Grivco şi ceilalţi acţionari aveau activităţi bine definite. Dacă aceste firme aveau relaţii bancare, nu erau în mmăsura să finanteze o altă companie pentru că banii erau pentru activitea lor. In acest fel au apărut două alternative: aveau posibilitatea să primească un împrumut prin care să plătească o dobândă de 60%. Din nou, nu a fost decât dorinţa mea de a-şi continua activitatea”,a  explicat fondatorul PC.

Mai mult, el a precizat că nu era la Crescent când s-a făcut privatizarea, şi nici la Grivco. 

Întrebat de magistraţi cine făcea parte din Grivco la momentul privatizării şi ce legătură avea el cu societatea Benefica, Voiculesu a spus că nu a cunoscut niciodată detalii tehnice, el ştiind de terenul din Buşteni că doar era în administrare.

„Nu cunosc detalii de derulare, detalii de terenuri, nu era calitatea mea. Benefica este o companie care acum nu îmi amintesc cu ce se ocupă, dar din câte am înţeles produce pâine în judeţul Prahova”, a explicat acesta.

UPDATE Avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghiţă Mateuţ, susţine că s-a încălcat regulamentul de ordine ulterioară în momentul în care dosarul a fost repartizat.

Apărătorul lui Pantiş susţine că s-a ştiut la ce complet de judecată va ajunge dosarul şi că acesta a fost repartizat pe „sprânceană".

Avocaţii apărării au cerut din nou să trimită dosarul către un nou complet pentru a analiza legalitatea repartizării dosarului, însă judecătorii au precizat că s-au pronunţat deja pe 1 iule pe o astfel de cerere, respigând-o la acea dată ca inadmisibilă.

UPDATE  Dan Voiculescu a decis să îşi mai angajeze un avocat, pe Corneliu Liviu Popescu, cel care l-a apărat pe fostul premier Adrian Năstase în dosarul „Mătuşa Tamara”.

UPDATE Dan Voiculescu a ajuns la sediul Curţii de Apel în jurul orei 10.50, însă a refuzat să facă prea multe declaraţii. El a menţionat totuşi că nu crede că acesta va fi ultimul termen din acest dosar.

UPDATE Înainte de a se prezenta în faţa magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti, Dan Voiculescu s-a dus la sediul Poliţiei Ilfov pentru a patra zi consecutivă. 

El le-a spus jurnaliştilor prezenţi că este o persoană sensibilă, chiar dacă pare foarte dur

„Eu par foarte dur, par foarte ermetic, dar sunt foarte sensibil. Oamenii sensibili intră într-o carapace pentru a se proteja”, a declarat omul de afaceri după ce a afirmat că este trist  pentru că oamenii uită să fie oameni, făcând referire la faptul că „o televiziune a intrat cu bocancii în viaţa doamnei juriste Rădulescu” (jurista la Grivco, cea care a răspuns întrebărilor jurnaliştilor în conferinţa de presă care a avut loc duminică).

Omul de afaceri trebuia să se prezinte la Poliţie ca urmare a dispunerii măsurii controlului judiciar dispus de procurorii anticorupţie într-un nou dosar de şantaj în care acesta este acuzat.

Preşedintele completului de judecată a menţionat la termenul de pe 1 iulie că instanţa va înainta o notă către Baroul Bucureşti pentru a desemna avocaţi din oficiu în situaţia în care, la următorul termen (luni, 7 iulie, n.r.), apărătorii aleşi ai inculpaţilor nu vor putea fi prezenţi pentru a spune concluzii sau nu vor dori să facă acest lucru.

Tot atunci, judecătoarea Camelia Bogdan, preşedintele completului, a respins mai multe excepţii, cereri de amânare şi de recuzare înaintate de avocaţi şi a extins sechestrul pus pe averea preşedintelui fondator al PC, Dan Voiculescu.

Cererea lui Dan Voiculescu de strămutare a dosarului privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare, de la Curtea de Apel Bucureşti la o altă instanţă, se va judeca pe 24 septembrie, la Curtea Supremă.

Cinci ani la Tribunalul Bucureşti

Pe 26 septembrie 2013, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Dan Voiculescu la cinci ani de închisoare pentru spălare de bani. Gheorghe Mencinicopschi, fostul ministru Sorin Pantiş, Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Vlad Săvulescu şi Flavius Adrian Pop au fost condamnaţi la şase ani de închisoare. 

Instanţa i-a condamnat la câte cinci ani de închisoare cu executare pe Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu şi Vica Ene. Potrivit procurorilor, prejudiciul produs în urma acestei privatizări se ridică la peste 60 de milioane de euro.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Voiculescu: Voi pune bazele unui ONG de investigaţii care va analiza activităţile lui Traian Băsescu din 1989 încoace

Omul de afaceri Dan Voiculescu a declarat, duminică, în cadrul unei conferinţe de presă, că va înfiinţa o organizaţie nonguvernamentală de investigaţii care va avea ca obiect de activitate scoaterea la iveală atuturor activităţilor lui Traian Băsescu. Mai mult, acesta a ţinut să precizeze că în niciunul din dosarele în care este implicat nu există dovezi împotriva sa.

Dan Voiculescu, din nou la Poliţia Ilfov: Nu am emoţii pentru mâine. Am intrat într-o bătălie cu Băsescu şi trebuie să îmi asum riscurile

Dan Voiculescu s-a prezentat, duminică dimineaţă, la sediul Inspectoratului de Poliţiei al Judeţului Ilfov, aşa cum prevede procedura controlului judiciar. Procurorii au dispus această măsură, omul de afaceri fiind acuzat că ar fi şantajat trei patroni de firme cărora le-ar fi cerut bani, sumele primite fiind acoperite prin contracte de publicitate.

Dan Voiculescu, la Poliţia Ilfov: „Nu l-am văzut pe Nelu Iordache de 20 de ani. E o făcătură!”

Fostul senator Dan Voiculescu s-a prezentat sâmbătă la Poliţia Ilfov, aceasta fiind una din prevederile controlului judiciar, măsură instituită de anchetatori în dosarul de şantajare a lui Nelu Iordache. Acesta a negat orice fel de întâlnire cu omul de afaceri, susţinând că nu l-a mai văzut 20 de ani. Cât despre strămutarea dosarului ICA, Voiculescu a explicat cererea sa prin „presiunea mare ” pusă pe Curtea de Apel Bucureşti.

Controlul judiciar, contestat de Dan Voiculescu. Nelu Iordache i-ar fi plătit acestuia 900.000 de euro, sub forma unor contracte de publicitate

Omul de afaceri Nelu Iordache s-ar număra printre denunţătorii lui Dan Voiculescu. Iordache ar fi plătit 900.000 de euro la Antene, sub forma unor contracte de publicitate, arată surse judiciare citate de digi24.ro. Scandalul a ieşit la iveală după ce aceştia au depus plângeri la DNA. Procurorii anticorupţie l-au audiat ieri aproape patru ore pe Dan Voiculescu, acesta fiind pus sub control judiciar.

Nou dosar pe numele lui Dan Voiculescu, acuzat că ar fi primit 900.000 de euro ca taxă de protecţie

Dan Voiculescu, care a fost audiat timp de aproape patru ore la DNA, este cercetat, sub control judiciar, pentru şantaj, după ce ar fi ameninţat, direct sau prin intermediari, trei oameni de afaceri, care au încheiat cu trusturile sale de presă contracte de publicitate în valoare de 900.000 de euro.

Ce spune Dan Voiculescu despre vizita de joi seară la DNA

Dan Voiculescu, fondatorul PC, a făcut mai multe precizări în ceea ce priveşte vizita sa la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de joi seară. Omul de afaceri care controlează postul de televiziune Antena 3 îl laudă pe procurorul care l-a chemat şi i-a impus controlul judiciar şi face afirmaţii despre oameni oneşti din rândul serviciilor secrete.

Cererea lui Voiculescu de strămutare a dosarului ICA se judecă în 24 septembrie la Instanţa Supremă

Solicitarea depusă de avocaţii lui Dan Voiculescu de strămutare a dosarului privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare, de la Curtea de Apel Bucureşti la o altă instanţă, se judecă în 24 septembrie, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Complet de coşmar pentru Dan Voiculescu. Cine sunt cei doi noi magistraţi care îl vor judeca pe cel care controlează Antena Grup

Dan Voiculescu are un nou complet de judecată în procesul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare, format din magistraţi tineri, care par lipsiţi de inhibiţii faţă de numele grele pe care le-au judecat.

Judecătorii lui Voiculescu fug de sentinţă ca dracul de tămâie

Magistraţii refuză să mai judece dosarul privatizării Institutului pentru Cercetări Alimentare, în care omul de afaceri Dan Voiculescu este acuzat de spălare de bani. Judecătorul Florică Duţă a anunţat ieri că se pensionează şi nu mai vrea să judece nici măcar pe cererile făcute de avocaţi.

Florică Duţă, judecătorul lui Dan Voiculescu, a fost pensionat. Traian Băsescu a semnat decretul de eliberare din funcţie

Judecătorul Florică Duţă de la Curtea de Apel Bucureşti (CAB), care soluţionează dosarul în care Dan Voiculescu este acuzat de privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), a fost pensionat. Preşedintele Traian Băsescu a semnat, luni, decretul de eliberare din funcţie prin pensionare.

Când se prescriu faptele de care este acuzat Dan Voiculescu

Omul de afaceri Dan Voiculescu scapă de acuzaţia de spălare de bani din dosarul privind privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare în anul 2017. Asta arată analiza făcută pentru ziarul „Adevărul” de un specialist în drept penal.

Dan Voiculescu, atac la şeful DNA: „Faptele de care sunt acuzat se prescriu în 2023. Procurorul Kovesi încalcă legea”

Omul de afaceri Dan Voiculescu îl acuză pe procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, că încalcă legea. Acesta spune că şeful DNA ar trebui obligat să se retragă din magistratură. De altfel, nu de mult, omul de afaceri a depus o plângere la Parchetul General împotriva procurorilor anticorupţie care îl anchetează pe judecătorul Stan Mustaţă, acuzat de corupţie.

Laura Codruţa Kövesi, şeful DNA: Dan Voiculescu ne acuză de constituire a unui grup infracţional şi şantaj în cazul judecătorului Stan Mustaţă

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a discutat luni la Adevărul Live cu Dan Marinescu, redactorul-şef al ziarului „Adevărul”, despre câteva dintre cele mai importante dosare pe care le instrumentează în prezent instituţia pe care aceasta o coordonează. Aceasta a vorbit inclusiv despre plângerea pe care omul de afaceri Dan Voiculescu a făcut-o împotriva procurorilor anticorupţie.

Ce surprize mai pot apărea în procesul omului de afaceri Dan Voiculescu

Judecătorii urmează să anunţe marţi dacă anulează privatizarea Institutului pentru Cercetări Alimentare, aşa cum au cerut apărătorii din dosarul în care Dan Voiculescu este acuzat de spălare de bani. La sfârşitul zilei omul de afaceri care controlează Antenele ar putea şti data la care se va da sentinţa definitivă în cauză.

Dan Voiculescu: Cred că DNA a încercat să pună presiune pe judecătorul Mustaţă. Nu îl cunosc pe magistrat!

Dan Voiculescu a depus o sesizare la Parchetul General prin care a cerut să se facă o anchetă la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). El a precizat că acţiunea de marţi a procurorilor este o presiune asupra judecătorului Stan Mustaţă care urma să dea o sentinţă în dosarul ICA. Magistratul Mustaţă a fost ridicat în această dimineaţă de la Curtea de Apel Bucureşti şi dus la audieri. Ulterior, acesta a fost pus sub urmărire penală.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite