Dosarul de conflict de interese al lui Klaus Iohannis, închis de procurorii Parchetului General

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Candidatul la preşedinţia României, Klaus Iohannis, poate răsufla uşurat. Procurorii au închis dosarul în care acesta era cercetat pentru conflict de interese. Iohannis mai are un hop de trecut pe 30 septembrie, când va afla dacă magistraţii Curţii Supreme vor judeca recursul Agenţiei Naţionale de Integritate în dosarul în care este acuzat de incompatibilitate.

Ancheta privind conflictul de interese în care s-ar fi aflat Klaus Iohannis a fost deschisă la finalul anului 2012, la solicitarea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI).
Inspectorii de integritate au sesizat Parchetul General în august 2013. 

Potrivit ANI, în 2010, Iohannis, în calitate de primar al Sibiului, a semnat un contract cu firma Tipografia Honterus SRL, deţinută de Forumul Democrat al Germanilor, în condiţiile în care actualul lider al PNL era preşedinte al Forumului.

Klaus Iohannis a declarat la acel moment că „este o interpretare excesivă a legislaţiei. Nu am fost nici măcar membru în Consiliul de Administraţie al firmei. Conflictul de interese ar fi putut să apară în măsură în care aş fi putut să am vreun beneficiu din acest act, or nici nu se pune problema de aşa ceva... Aceste chestiuni le-am discutat cu juriştii şi am constatat că nu este nici un fel de conflict de interese”.

Procurorii au clasat însă cauza, după ce au ajuns la concluzia că nu există toate elementele constitutive ale presupusei infracţiuni de conflict de interese sesizate de ANI.

Rezoluţia de clasare poate fi contestată în instanţă.

Verdictul în dosarul de incompatibilitate, la 30 septembrie

Aceasta este a două sesizare făcută de ANI referitoare la Iohannis. În aprilie 2013, agenţia a sesizat Parchetul pentru o presupusă stare de incompatibilitate a lui Iohannis, care ocupă simultan funcţia de primar şi pe cea de reprezentant al municipiului Sibiu în Adunarea Generală a Acţionarilor de la SC Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 şi la SC Pieţe SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.

Primarul Sibiului a contestat decizia ANI în 31 mai, la Curtea de Apel Alba Iulia. Anul trecut, la 25 septembrie 2013, instanţa a anulat raportul ANI.

Ulterior, preşedintele ANI, Horia Georgescu, a cerut Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să stabilească un prim termen pentru judecarea urgentă a 33 de dosare, inclusiv a celui în care Iohannis este acuzat de incompatibilitate.

Klaus Iohannis va afla pe 30 septembrie dacă judecătorii de la Curtea Supremă vor merge mai departe cu procesul prin care inspectorii de integritate vor să-i dovedească starea de incompatibilitate.

Pe aceeaşi temă:

Încă o zi cu emoţii pentru candidaţii la prezidenţiale

Uite neamţul, nu e neamţul: schimbare Iohannis cu Meleşcanu?

EXCLUSIV Klaus Iohannis. Secretele neamţului care vrea să fie preşedintele României

Iohannis: Dacă vreo instanţă constată că sunt incompatibil, voi renunţa la funcţia de primar al Sibiului

Iohannis a câştigat procesul cu ANI. Sentinţa nu este definitivă

UPDATE Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul General pentru un presupus conflict de interese săvârşit de Klaus Iohannis, primarul Sibiului

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite