Doi judecători de la Curtea de Apel Bucureşti se retrag din UNJR şi acuză politizarea asociaţiei profesionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doi judecători de la Curtea de Apel Bucureşti se retrag din UNJR şi acuză politizarea asociaţiei profesionale
Doi judecători de la Curtea de Apel Bucureşti se retrag din UNJR şi acuză politizarea asociaţiei profesionale

Judecătorii George Matei şi Anamaria Trancă, de la Curtea de Apel Bucureşti, au decis să se retragă din Uniunea Naţională a Judecătorilor din România, după ce, în urmă unei şedinţe a CSM, asociaţia profesională a ales să o critice pe judecătoarea Camelia Bogdan, în loc să o apare în cazul unui linşaj mediatic.

George Matei este judecătorul care a admis contestaţia în anulare formulta de DNA în dosarul Mariana Rarinca, astfel că aceasta a rămas cu o pedepasa definitivă de trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul şantajării Liviei Stanciu, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.Tot el l-a condamnat pe omul de afaceri gălăţean Cătălin Chelu la şase ani închisoare şi a decis, în premieră,condamnarea unui spital la plata a 125.000 de euro rudelor unui pacient, deoarece unitatea nu avea rezervă de sânge pentru o operaţie banală, iar pacientul a decedat.

Anamaria Trancă l-a condamnat la şapte ani şi opt luni de închisoare pe Constantin Nicolescu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş, şi a dispus arestarea preventiă a lui Dan Diaconescu, iar în prezent îl judecă pe preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu.

"Apreciez că interesele mele nu sunt nici pe departe de UNJR, în condiţiile existenţei unor derapaje ale Uniunii în ieşirile publice, militarea pentru teme cu conotaţie politică şi o luare de poziţie absolut nefericită în cazul şedinţei CSM din 24.03.2016 referitor la care UNJR a înţeles să formuleze critici la adresa unui coleg magistrat care doar încerca să se apere în cazul unui linşaj mediatic. Îmi exprim profundul regret că nu am părăsit mai devreme asociaţia dumneavoastră”, se arată în cererea transmisă prin fax către UNJR de judecătorului George Matei.

Surse judiciare au precizat pentru News.ro că şi judecătoarea Anamaria Trancă a părăsit asociaţia profesională condusă de Dana Gârbovan, fără a explică motivele.

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România a condamnat, vineri, atitudinea judecătoarei Camelie Bogdan, care în faţă membrilor CSM, "în susţinerea cererilor de recuzare, a formulat insinuări despre presupuse fapte cu privire la care ea însăşi susţine că nu are dovezi şi a reluat acuzaţii din presă dovedite că nefondate. Mai mult decât atât, invocându-se o situaţie particulară dintr-un dosar de către judecătorul care l-a soluţionat în fond, este pusă sub semnul întrebării soluţia pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin susţineri de genul că această instanţa «admite căi de atac inadmisibile»".

Consiliul Superior al Magistraturii a respins, joi, cu majoritate de voturi, cererea de apărare a reputaţiei profesionale depusă de judecătoarea Camelia Bogdan, ea explicând în faţă membrilor CSM că a fost atacată în mai multe rânduri în diverse publicaţii care au pus în discuţie soluţii dispuse de ea, cea mai criticată fiind decizia prin care a cerut recuperarea prejudiciului în dosarul ICA în care Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare.

Hotărârea CSM a fost luată cu 13 voturi de respingere a cererii de apărare a reputaţiei profesionale, patru membri ai CSM au votat pentru admiterea cererii, în timp ce Mona Lisa Neagoe s-a abţinut de la vot.

Camelia Bogdan le-a cerut mai multor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii să se abţină de la judecarea cererii sale de apărare a reputaţiei profesionale, pe motiv că aceştia s-ar află în incompatibilitate şi nu ar putea fi obiectivi. La vot, doar judecătoarea Mona Lisa Neagoe s-a abţinut, deşi Bogdan a cerut că şi Marius Tudose, Alexandru Şerban, Adrian Bordea, Norel Popescu şi Corina Dumitrescu să facă acelaşi lucru.

În timpul intervenţiei, acesta a arătat că se va adresa şi Comisiei Europene, în semn de protest faţă de presiunile care se fac asupra unui judecător. "Inspecţia Judiciară recomandă să fiu sancţionată la calificativul anual. Astfel, se urmăreşte împiedicarea mea de a ajunge judecător la instanţa supremă", a spus Camelia Bogdan în faţă membrilor CSM.

Camelia Bogdan este judecătoarea care a făcut parte din completul care l-a condamnat pe Dan Voiculescu în dosarul ICA. Ea a depus la CSM o cerere de apărare a reputaţiei profesionale, susţinând că a fost supusă unui adevărat "linşaj mediatic" de către portalul "Lumea Justiţiei".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite