„Doare până la os“. La un an de la tragedie, rudele şi prietenii victimelor din Colectiv spun că suferinţa e la fel de vie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Azi se împlineşte un an de la tragedia din Colectiv. Inquam Photos / Adriana Neagoe
Azi se împlineşte un an de la tragedia din Colectiv. Inquam Photos / Adriana Neagoe

Aproape 5.000 de oameni au participat duminică, la Bucureşti, la marşul de comemorare a victimelor incendiului din Club Colectiv, care a avut loc pe 30 octombrie 2015. Supravieţuitori, rude ale celor decedaţi, prieteni sau doar oameni simpli au venit să îşi exprime durerea, solidaritatea, furia, neuitarea.

La un an de la tragedia din clubul Colectiv, care a secerat 64 de vieţi, rănile nu s-au închis încă pentru cei care şi-au pierdut apropiaţii în teribila noapte. Banderole albe, flori, lumânări în mâini. Tăcere. Frustrare. Furie. Durere întipărită pe chipuri, pe pielea arsă, pe corpuri, pe suflete. Cam acestea au fost sentimentele care au survolat Piaţa Universităţii, duminică, la ora 13.00, când mii de oameni s-au adunat pentru marşul de comemorare a victimelor din club Colectiv.

Încă din metrou ne-am întâlnit cu Tedy (foto dreapta), una dintre suprevieţuitoarele incendiului de pe 30 octombrie de anul trecut. Avea faţa îndurerată. „Sunt emoţii pentru tot ceea se întâmplă azi“, a spus tânăra de 29 de ani, care a suferit arsuri de gradele II şi III.  De altfel, au mai fost şi alţi supravieţuitori printre participanţii la marşul denumit simbolic al tăcerii. Au stat retraşi, tăcuţi. Unii nu au interacţionat cu nimeni. Au stat în umbră, cum a fost cazul lui Cezar, venit din Franţa, de la terapie, special pentru această zi.

tedy

„Important este să nu se uite. Trebuie să le aducem aminte celor din conducere că existăm. Într-un an de zile s-au schimbat foarte puţine. Eu am încercat să mă detaşez. S-au întâmplat şi lucruri bune, au fost încercări de schimbare, dar prea puţine“, a spus Cezar, care a avut arsuri pe 45 la sută din corp.

Durere până la os

Cei mai mulţi participanţi au venit din solidaritate. Au fost şi oameni mânioşi că autorităţile au permis ca un concert, un spectacol să degenereze într-o tragedie care a dus la moartea a 64 de persoane şi rănirea a altor 100 de oameni.

„Sunt furioasă pentru ce s-a întâmplat şi încă mă doare, doare până la os, cu toate că nu am pierdut pe nimeni”, a spus una dintre persoanele care au luat parte la procesiune.

Furia se citea pe feţele multora dintre cei care au fost prezenţi la marş. Furia că pompierii nu şi-au făcut treaba, furia că au fost date autorizaţii de funcţionare fără aviz de siguranţă la incendiu, furia că dosarul Colectiv nu a ajuns încă pe masa judecătorilor, furia că s-a ascuns situaţia bacteriilor din spitale.

„Este important că a venit multă lume, poate şi din acest motiv au fost trimişi în judecată pompierii puşi sub acuzare. Cu cât suntem mai mulţi, cu atât mai bine. Am şi eu un copil. Se poate întâmpla oricui, nu neapărat să fie ars într-un incendiu, dar să ajungă în spital. Şi când te gândeşti cât s-a ascuns mizeria din spitale!“, a spus Silvia.

Multor femei le-au dat lacrimile, gândindu-se la suferinţa părinţilor. „Am şi eu doi copii. Puteau fi şi ai mei acolo“, a spus o doamnă în mulţime, aşteptând să depună o lumânare în faţa Clubului Colectiv.

FOTO Florin Ghioca/Adevărul 

image

Un omagiu pentru muzicieni

Radu este toboşar într-o trupă. A cântat şi el cu trupa în Colectiv de-a lungul timpului. A participat la marş în semn de respect pentru muzicieni.

„Este un omagiu pentru că ştiu ce sacrificii fac muzicienii pentru a se expune publicului. Nimeni nu s-a gândit că s-ar putea întâmpla aşa ceva. Înainte de Colectiv îţi găseai relativ uşor un loc în care să cânţi. Acum s-au închis multe. Nu am uitat şi nu vom uita. A fost sfârşitul unei generaţii, pentru că artiştii tineri care vin acum prind o schimbare a întregii mişcări muzicale, nu se mai cântă aşa mult, nu există vizibilitate a artiştilor, pentru că nu prea au unde să cânte ţi pentru că autorităţile sunt mai atente acum“, a spus Radu.

România, un gust amar

Un alt participant la marş, supravieţuitor al Colectivului, Cezar, este extrem de nemulţumit de faptul că, spune el, tragedia din Colectiv a ajuns o afacere. Mai mult, acesta vorbeşte despre lipsa de respect, despre detaliile care fac din România o ţară care are nevoie de schimbare.

„A ajuns să fie o afacere pentru politicieni, pentru mass-media, chiar şi pentru supravieţuitori. Şi evenimentul de la Berărie (Berăria H, n.r.) lasă de dorit. Au fost invitate trupe care nu au legătură cu scena underground, locul este nepotrivit. Evenimentul de acolo nu are nicio legătură cu ce s-a întâmplat în Colectiv”, a spus supravieţuitorul, care a s-a simţit prost de cum a ajuns în România pentru eveniment: „Încă de la aeroport, România mi-a lăsat un gust amar. Primul contact l-am avut cu o doamnă de la o casă de schimb valuntar care nu a putut articula nici măcar un «Bună ziua»“.

Monumentele Colectiv

captura

În memoria victimelor de la Colectiv au fost dezvelite două monumente. Primul dintre ele a fost ridicat chiar în faţa clubului unde în urmă cu un an s-a produs tragedia. Monumentul, care are forma unui de înger, a fost inaugurat în prezenţa principesei Margareta, principelui Radu şi a altor membri ai familiei regale. Monumentul a fost dezvelit de principesa Margareta, alături de Eugen Iancu, preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010, care şi-a pierdut fiul în tragedia de pe 30 octombrie 2015.

Un al doilea monument, din marmură, a fost dezvelit în curtea Bisericii Sfântul Nicolae – Broşteni, la iniţiativa Arhiepiscopiei Bucureştilor. Slujba de sfinţire a fost oficiată de Timotei Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor şi de un sobor de preoţi.

Ofranda lui Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a venit, duminică dimineaţa, în faţa clubului Colectiv, unde a depus o coroană de flori şi a păstrat un moment de reculegere în memoria celor 64 de victime ale tragediei care a avut loc pe 30 octombrie 2015. Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns în faţa clubului la ora 9.00, acolo unde deja mai mulţi oameni au depus flori şi au aprins lumânări. Şeful statului a aprins o lumânare şi a păstrat un moment de reculegere.
Preşedintele Iohannis şi-a schimbat şi fotografia principală de pe Facebook pentru a-i omagia pe cei 64 de tineri decedaţi în incendiul din 2015.

Iohannis a depus o coroană de flori la Colectiv

La PrimaTV, în emisiunea Dosarele DNA: „Ce s-a schimbat la un an de la Colectiv?“

30 octombrie 2015. La 22.32 primul apel disperat către 112 ! „Arde clubul! Sunt sute de oameni!“ În grabă, poate s-a intervenit haotic. Un prim bilanţ anunţa sec 27 de morţi.

Numărul deceselor a ajuns însă la 64, iar numărul întrebărilor fără răspuns este mult mai mare. S-au deschis dosare penale. Parchetul General şi DNA au chemat oameni la audieri şi i-au pus sub acuzare. Societatea poate că uită, rudele celor care nu mai sunt nu au cum să treacă peste pierderea lor, iar supravieţuitorii trăiesc o altă viaţă şi nu puţine sunt momentele când cred că este vorba de un coşmar.

Dar noi, cei care am fost doar spectatori, ce am învăţat? Instituţiile statului ce au învăţat din tragedia de la Colectiv? Luni, de la ora 21.30, la PrimaTV, în emisiunea „Dosarele DNA“, realizată de jurnalistul Marius Saizu, poţi afla ce anume s-a schimbat, ce nu s-a schimbat, ce anume trebuia schimbat, ce facem mai departe şi ce ar fi trebuit să facă autorităţile pentru ca, aşa ceva să nu se mai întâmple.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite