Direcţia Informaţii Militare: Este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform unui oficial din cadrul Direcţiei Informaţii Militare din MApN, este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO, chiar dacă vedem aproape zilnic declaraţii alarmiste din partea ambelor tabere.

Războiul din Ucraina a ajuns unul de uzură FOTO SHUTTERSTOCK
Războiul din Ucraina a ajuns unul de uzură FOTO SHUTTERSTOCK

În schimb, este un grad de probabilitate mediu pentru incidente izolate, cum ar fi muniţie căzută pe teritoriul unei ţări membre NATO, avarierea unor nave de către mine marine etc.

Din păcate, însă, Marea Neagră s-a transformat într-o zonă de conflict şi tensiuni şi nu există o soluţionare pe termen scurt.

În acest moment, niciuna dintre părţi nu poate destabiliza frontul grav, consideră oficialul din informaţiile militare române. Ambele tabere au probleme de personal şi evită o nouă mobilizare.

Rusia, în schimb, are iniţiativa şi vedem că reuşeşte să cucerească localităţi în estul frontului, dar concentrarea celor două forţe rămâne pe menţinerea acestui aliniament. Diferenţa mare de resurse între cele două armate dezavantajează Ucraina pe termen lung, mai precizează oficialul DIM.

În 2023, Rusia a lansat în jur de 5.000 de muniţii de precizie, cele mai numeroase fiind dronele kamikaze Shahed-136, peste 270 pe lună, după care urmează diferite tipuri de rachete, cu o medie de 150 pe lună, arată monitorulapărării.ro. Cele mai multe rachete au fost de tipul KH-101/102, aproape 800. Cele mai periculoase sunt rachetele Iskander şi Kinjal, care pot fi interceptate doar de sistemele PATRIOT.

Reamintim că declarația lui Emmanuel Macron, potrivit căreia trupe NATO ar putea lupta în Ucraina, a stârnit o adevărată furtună. Întâmpinată cu urale la Kiev, declarația liderului de la Palatul Élysée a fost imediat contrazisă chiar de cei mai apropiați aliați ai Franței, în frunte cu SUA, Germania și Marea Britanie. Nu în ultimul rând, Moscova a reacționat nervos și a profitat de mingea ridicată la fileu pentru a acuza încă o dată NATO că intervine direct în conflictul ruso-ucrainean și a amenințat cu un război total.

Totuși, există analiști geopolitici care se întreabă dacă nu cumva Macron a trădat, fără să vrea, un plan deocamdată neasumat de NATO și dacă nu am putea asista la o confruntare directă între Alianță și Federația Rusă, pe viitor. Expert în securitate și lector la Universitatea Syracuse, una dintre cele mai importante universități din Statele Unite, Marius Ghincea decriptează pentru „Adevărul” mesajul lui Macron. „Modul în care eu interpretez decizia francezilor este, pe de-o parte, tendința generală a francezilor de grand state standard, tendința francezilor de a adopta poziții foarte maximaliste, dar pe care nu au nicio intenție să le traducă în fapte. Și este, în principal, din punctul meu de vedere, o reacție la critica venită din partea Germaniei și a altor state aliate de pe flancul estic cu privire la faptul că ajutorul militar francez pentru Ucraina este insuficient, mai ales raportat la forța extraordinară și posibilitățile Franței”, spune Marius Ghincea. În opinia sa, nu există riscul ca Franța sau alte țări NATO să intervină direct în conflict, chiar dacă de-a lungul timpului au mai existat voci care au cerut o confruntare directă cu Rusia. „Mi-e greu să cred că Franța sau alți aliați din NATO au vreun interes direct să intervină cu forțele proprii în Ucraina, având în vedere riscurile strategice pe care acest lucru l-ar implica pentru Alianță și faptul că poate duce la o escaladare semnificativă a lucrurilor”, adaugă Ghincea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite