Dezvoltarea pieței auto electrice schimbă planurile pompierilor români. Ce intenționează să facă aceștia

0
Publicat:

Inspectorul General pentru Situații de Urgență anunță că va constitui un grup de lucru pentru „analiza noilor tehnologii în care sunt implicate vehicule electrice”. În prezent, pompierii nu au utilaje pentru a interveni la incendiile de mașini electrice.

Autobuzul a fost stropit cu apă și supravegheat de pompieri FOTO: ISU Brăila
Autobuzul a fost stropit cu apă și supravegheat de pompieri FOTO: ISU Brăila

Reacția IGSU vine ca un răspuns la o solicitare a ziarului „Adevărul”, după ce pe 19 septembrie un autobuz electric a luat foc pe traseu, la Brăila, iar pompierii l-au stropit cu apă toată noaptea. 

Intervenția pompierilor a ținut aproximativ 14 ore, întrucât procedura în cazul unor incendii ale mașinilor electrice presupune inundarea zonei cu acumulatori pentru multe ore. Pentru astfel de situații, există echipamente speciale, însă pompierii nu au în dotare așa ceva.

„Soluția unui container în care să poată fi scufundat, în cazul de față autobuzul electric, ar fi implicat mobilizarea unei macarale care să poată deplasa vehiculul, cu condiția ca situația din teren să poată permite desfășurarea, în condiții de siguranță, a procedurilor de ridicare și introducere în container”, au transmis reprezentanții IGSU.

Potrivit sursei citate, la acest moment „nu există idei de proiect sau proiecte în implementare care să conțină aceste tipuri de containere/autospeciale de răcire”.

În schimb, în prezent, prin programe de fonduri europene nerambursabile, IGSU recepționează „autospeciale de primă intervenție pentru lucrul cu apă la înaltă presiune și hidroperforare ce au în dotare un modul de hidroperforare capabil, în anumite condiții de manifestare a incendiului, să perforeze carcasa acumulatorilor pentru stingere și răcire atât cât operatorul poate executa, în siguranță, procedura de stingere”.

„La nivelul Departamentului pentru Situații de Urgență și Inspectoratului General pentru Situații de Urgență a fost constituit un grup de lucru comun pentru analiza noilor tehnologii în domeniu și întocmirea unor proceduri specifice intervențiilor în care sunt implicate vehicule electrice”, a mai transmis IGSU.

Autobuz electric care a luat foc, stropit cu apă toată noaptea, la Brăila

Autobuzul electric a luat foc marți, 19 septembrie 2023, iar misiunea pompierilor a ținut aproape 14 ore, deoarece procedura în cazul unor incendii ale mașinilor electrice presupune inundarea zonei cu acumulatori pentru multe ore. În caz contrar, incendiul poate să reapară.

Pentru astfel de situații, există echipamente speciale, însă pompierii nu au în dotare așa ceva.

„Există un container special pentru răcirea bateriei, în care se scufundă respectiva mașină, se inundă cu apă. Nu avem nici noi, nici județele limitrofe. Undeva prin vest, pe la Arad, Cluj, acolo există astfel de container. În lipsa acestui container, autobuzul a fost răcit permanent, a fost inundată cu apă partea de acumulatori. Din acest motiv au stat pompierii până dimineață, au fost două echipaje care s-au schimbat la patru ore, a trebuit supravegheat, exista riscul să se reaprindă. Este primul incendiu de autovehicul electric la Brăila. Pe viitor, ar trebui achiziționate la nivel centralizat, toate inspectoratele ar trebui dotate cu aceste autospeciale deoarece sunt din ce în ce mai multe mașini electrice”, a declarat Ștefan Stoian, reprezentantul ISU Brăila.  

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite