Dezinfectanţii Hexi Pharma, diluaţi de zece ori şi scumpiţi de şapte ori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noi dezvăluiri despre firma Hexi Pharma arată modul în care producătorul de dezinfectanţi pentru spitale îşi creştea artificial costurile pentru a umfla preţurile finale ale produselor.  Hexi Pharma a reaţionat la acuzele că ar fi diluat de până la zece ori dezinfectanţii livraţi spitalelor.

Hexi Pharma, compania aflată în centrul scandalului dezinfectanţilor diluaţi de zece ori care ajung în spitalele din România, ar fi cumpărat materia primă pentru substanţele dezinfectante cu un preţ de până la şapte ori mai mare decât cel de piaţă.
Tranzacţiile ar fi fost făcute printr-o firmă offshore, din Cipru, înfiinţată tot de patronul Hexi Pharma, Dan Condrea, în 2008. Dezvălurile au fost făcute de jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor (GSP).

Dan Condrea ar fi cumpărat substanţele din China cu 11 euro kilogramul şi le-ar fi revândut apoi către Hexi Pharma cu 73 de euro kilogramul. Banii rămâneau în Cipru, în off-shore-ul C.P.S. Chemical & Pharmaceutical Solution Ltd, care făcea importurile din China.

„CPS este unul din vehiculele folosite de către Dan Condrea. Patronul nostru deţine mai multe companii off-shore“, a declarat, pentru GSP, unul dintre cei mai vechi oameni din Hexi Pharma.
Potrivit sursei, la un moment dat, Condrea o însărcinase să răspundă de off-shore pe Flori Dinu, chimist, director general şi semnatara reţetelor prin care se fabricau dezinfectanţi suspecţi că ar fi fost diluaţi de zece ori.

Spălare de bani

Jurnaliştii de la GSP mai spun că din mecanismul off-shore al Hexi Pharma fac parte două companii de spălat bani care apar şi în dosarul Petrom Service, iar traseul banilor este documentat cu acte interne ale companiei, inclusiv plăţi de la Bank of Cyprus către megacorporaţia BASF.

Jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor au publicat, săptămâna trecută, două anchete care arată că Hexi Pharma, firma care furnizează dezinfectanţi în peste 300 de spitale, nu respectă concentraţiile soluţiilor.

Hexi Pharma a anunţat că a demarat o anchetă internă „pentru a stabili care sunt factorii responsabili pentru apariţia acestei situaţii“, iar până la elucidarea şi rezolvarea tuturor problemelor semnalate de autorităţi şi de către mass-media s-a oprit producţia în fabrică, precum şi orice distribuţie.

Licitaţie cu „dedicaţie“ la Institutul Oncologic Bucureşti

O altă firmă din grupul Hexi, controlată de Dan Condrea, este pe cale să producă un nou scandal.
Medical Cleaning este pe cale să obţină un contract de curăţenie pe trei ani la Institutul Oncologic Bucureşti (IOB), caietul de sarcini al achiziţiei fiindu-i favorabil, scrie Euractiv.
Medical Cleaning face curat de mai bine de o lună în IOB, în urma unei negocieri fără anunţ public de participare, care a fost deja anulată de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC).

În 17 februarie 2016, Institutul Oncologic a scos la licitaţie curăţenia din spital pe următorii trei ani. Costul acestor operaţiuni a fost estimat la peste şapte milioane de lei cu TVA.
În oferta Medical Cleaning sunt incluse produsele firmei Hexi Pharma, însoţite de o documentaţie prevăzută în caietul de sarcini pe care firmele concurente nu o pot deţine.
„Schema este posibilă doar cu ajutorul singurului laborator din România autorizat să analizeze dezinfectanţi, Unilab, în care Condrea a fost acţionar printr-un offshore din Cipru“, precizează Euractiv.

În caietul de sarcini, spitalul a impus mai multe cerinţe firmei de curăţenie privind produsele pe care intenţionează să le folosească. Între acestea se regăsesc fişa tehnică, adică reţeta produsului, avizul Ministerului Sănătăţii în copie conformă cu originalul semnată de producător, precum şi o serie de standarde SR-EN. Aceste cerinţe ar favoriza firma din trustul lui Dan Condrea, deoarece niciun producător nu va fi de acord să facă publică fişa tehnică a produsului său.
În plus, prin caietul de sarcini, s-au mai cerut diferite rapoarte de testare şi buletine de analize făcute soluţiilor cu care urmează să cureţe spitalul, deşi este vorba despre produse deja avizate de statul român.

Anchetă dispusă de Ministerul Sănătăţii

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, a dispus ieri Corpului de Control să verifice contractele de achiziţii încheiate de IOB cu firma producătoare de dezinfectanţi, dar şi cu alţi agenţi economici care pot avea legătură cu ancheta în cazul biocidelor.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii, rezultatele anchetei Corpului de Control vor fi transmise Parchetului General.

De asemenea, ministrul Sănătăţii are în vedere extinderea anchetei pe marginea procedurilor de contractare şi achiziţii şi la alte unităţi spitaliceşti.

„Totodată, în cadrul videoconferinţei de mâine, 4 mai 2016, cu Direcţiile de Sănătate Publică din ţară, acestea vor comunica rezultatele primelor teste de autocontrol şi sanitaţie dispuse de ministrul Sănătăţii la data de 28 aprilie“, precizează sursa citată.

Ancheta Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii la Institutul Oncologic Bucureşti în legătură cu dezinfectanţii este-binevenită, întrucât poate să lămurească anumite aspecte controversate, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, managerul IOB, Dan Straja.
 

[<a href="//storify.com/Alinavasile/scandalul-dezinfectantilor" target="_blank">View the story "Scandalul dezinfectanţilor Hexi Pharma " on Storify</a>]

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite