De frica să nu revină Ecaterina Andronescu, universitarii l-au susţinut pe Valentin Popa la Educaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valentin Popa susţine că şi legea care nu prevede ghilimele este de vină pentru plagiate
Valentin Popa susţine că şi legea care nu prevede ghilimele este de vină pentru plagiate

Zeci de rectori au semnat o petiţie prin care l-au susţinut pe rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare“, Valentin Popa, pentru funcţia de ministru al Educaţiei. Unii spun că un motiv pentru valul de „simpatie“ ar fi că alternativa pentru această funcţie era Ecaterina Andronescu, iar profesorii „nu vor să se mai întoarcă în trecut“

Ironizat pentru modul în care a vorbit cu ocazia unor evenimente publice, rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare“, Valentin Popa, propus pentru funcţia de ministru al Educaţiei, este susţinut de zeci de colegi de-ai săi de la universităţi din toată ţara. Printr-o scrisoare deschisă, 45 de rectori îşi arată susţinerea faţă de Valentin Popa, despre care spun că este persoana potrivită pentru ocuparea funcţiei de ministru. Rectorii care nu au semnat documentul pot fi număraţi pe degetele de la o mână.

„Depind de banii care vin de la Guvern şi atunci au reacţionat în consecinţă”, este de părere Ştefan Vlaston, preşedintele Asociaţiei EDU CER. Acesta spune că este o problemă în faptul că 45 de rectori din toată ţara pot accepta un ministru care nu ştie limba română. „Indiferent de cât de bun manager eşti tot trebuie să cunoşti gramatică. Anticipez un prim interviu din funcţia de ministru al Educaţiei urmat de un hohot general de râs la nivel naţional”, arată Vlaston.

Anticipez un prim interviu din funcţia de ministru al Educaţie urmat de un hohot general de râs la nivel naţional Ştefan Vlaston, specialist în educaţie

Şi sociologul Mircea Kivu are o explicaţie asemănătoare pentru valul de simpatie al rectorilor din mediul universitar românesc. „Se pun bine cu noul şef pentru că universităţile sunt dependente de finanţarea de la minister. Altfel, un act nejustificat şi, cred eu, nespontan”, a încheiat Mircea Kivu. 

Toţi semnatarii scrisorii fac parte din Consiliul Naţional al Rectorilor care este condus de Sorin Mihai Cîmpeanu, rector la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti şi ministru al Educaţiei în Guvernul Ponta 4.

„Pragmatic şi practic“

Printre semnatarii scrisorii de susţinere a lui Valentin Popa se află şi rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Banatul (USAMVB) „Regele Mihai I al României“ Timişoara, Alin Cosmin Popescu. El a încercat să explice pentru „Adevărul“ de ce s-au solidarizat rectorii din ţară cu colegul lor de la Universitatea Suceava. 

„Iniţiativa a fost una comună. Ţinând cont de faptul că în data de 1,2 şi 3 februarie va fi conferinţa naţională a rectorilor, în perioada aceasta ne-am auzit mai des pentru a stabili subiectele de discuţie, aşa cum se întâmplă de obicei pentru a organiza agenda de lucru. Indiscutabil, pe noi ne interesează cine este ministru al Educaţiei. Văzând pe ultima sută de metri propunerea aceasta care venea dinspre zona Universităţii din Suceava, dar şi intenţia politică de a nu fi rectorul de la Suceava, am crezut că este normal să susţinem un coleg de-al nostru pe care îl şi cunoaştem“, a explicat profesorul Popescu.

Ce spun doi rectori care nu au semnat

Rectorul Universităţii Politehnica din Timişoara, Viorel Şerban, a refuzat să semneze scrisoarea de susţinere a lui Popa, dar nu pentru că nu este de acord ca acesta să ocupe funcţia de ministru al Educaţiei, ci pentru că nu este de acord cu acest mod de susţinere. Dintre rectorii universităţilor din Timişoara care au semnat scrisoarea de susţinere a lui Valentin Popa lipseşte şi rectorul Universităţii de Vest din Timişoara (UVT), Marilen Pirtea, care este deputat PNL. Pirtea susţine că „nicio propunere a PSD-ului nu este bună pentru Ministerul Educaţiei“. Rectorul UVT susţine însă că cei 45 de rectori care au semnat pentru susţinerea lui Popa nu au făcut-o pentru că sunt PSD-işti. Rectorii au semnat, susţine Pirtea, în primul rând pentru că au vrut un universitar la Ministerul Educaţiei, iar în al doilea rând pentru că rectorii nu vor să se mai întoarcă în trecut, alternativa fiind Ecaterina Andronescu. 

Popa: Legea care nu prevede ghilimele este de vină pentru plagiate

Ieri, la avizarea în comisiile reunite ale Parlamentului, Valentin Popa a arătat că este păcat că se scot în evidenţă plagiatele. „Vorbim mult prea mult de 0,1% din tezele de Doctorat care s-au constatat a fi plagiate, mai ales în condiţiile în care nici Legea după care ar trebui să îi condamnăm nu este chiar perfectă. Aceasta nu prevede nicăieri că trebuie să punem ghilimele la un text pe care-l preluăm, să punem citarea imediat după el, deşi astăzi cei mai mulţi dintre cercetătorii noştri aşa o fac”, arată cel nominalizat pentru funcţia de ministru al Educaţiei. 

Rectorul UBB neagă că ar fi semnat scrisoarea

O listă care conţine 30 de nume de rectori ce semnează susţinerea lui Valentin Popa a fost dată publicităţii sâmbătă, 27 ianuarie. Duminică, lista a fost completată, după cum a arătat Agerpres, cu alte 15 nume, printre care s-a regăsit şi Ioan Aurel Pop, rector al Universităţii „Babeş-Bolyai“ (UBB) din Cluj-Napoca. Luni, acesta a reacţionat şi a spus că nu a semnat nicio scrisoare. „Eu mai am câteva luni şi o să ies la pensie, nu vreau să mă implic în aşa ceva. Nu l-am susţinut şi nu-l voi susţine pe domnul Popa. Lucrez în învăţământ şi mă deranjează la culme măgăriile astea. Dacă vor continua aşa, va fi dezastru“, a declarat Pop pentru „Adevărul“. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite