De ce se ascund mafioţii italieni în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Limba uşor de învăţat pentru italieni şi comunitatea italiană mare sunt motivele pentru care mafioţii se mută în ţara noastră. Zeci de membri periculoşi ai celor mai temute clanuri italiene, Cosa Nostra, Camorra ori Sacra Corona Unita, condamnaţi pentru fapte grave, au fost prinşi în ultimii ani în România.

Comunitatea italiană mare din ţara noastră şi limba asemănătoare, uşor de învăţat pentru italieni, sunt elementele determinante care stau la baza deciziei mafioţilor de a se ascunde în România. Aici au grijă să nu iasă în evidenţă.

Îşi închiriază locuinţe mai ales în marile oraşe unde, potrivit ataşatului cu afaceri interne al Italiei la Bucureşti, Paolo Sartori, „nimeni nu îşi pune problema cine este străinul care s-a mutat de curând lângă ei". Mai mult, adaugă Paolo Sartori, „membrii Mafiei italiene veniţi în România au grijă să nu deranjeze pe nimeni, se integrează imediat în comunitate, se fac plăcuţi şi caută să interfereze cât mai puţin cu autorităţile.

De multe ori, pentru a‑şi justifica prezenţa în anumite locuri, aceştia se apucă de mici afaceri, fie direct, fie prin intermediul unor alte persoane, soţii, concubine. Ei nu trăiesc însă din aceste afaceri-paravan, deoarece familiile mafiote din care fac parte îi sprijină şi le trimit suficienţi bani".

Cei mai mulţi dintre mafioţii capturaţi în ţara noastră s-au refugiat aici imediat după aderarea României la Uniunea Europeană, de când se poate intra doar prezentând o carte de identitate. Sartori spune că ei au intrat în România fie cu documente false, fie cu documente reale „împrumutate" de la diverse cunoştinţe, la care, în caz că era nevoie, schimbau fotografia.

Dar nu numai italienii pot face parte din Mafia. Paolo Sartori spune că, acum câţiva ani, un român care era membru cu drepturi depline al Camorra a fost arestat pentru trafic de droguri lângă Napoli.

El începuse să lucreze pentru reprezentanţii acestei grupări, iar „în momentul în care a demonstrat că este de încredere, a făcut jurământ şi a fost acceptat în sânul familiei". Sartori a mai spus că acesta nu este un caz singular.

În Peninsulă sunt destui români care lucrează pentru grupările mafiote. De obicei sunt implicaţi în trafic de droguri şi prostituţie. „Mulţi dintre românii care colaborează cu Mafia italiană nu ştiu cu cine au de-a face. Ei află acest lucru abia dacă gruparea consideră că sunt utili", a mai spus Sartori.

Mafioţi prinşi în România

Camorra

Septembrie 2005 - Augusto Di Noia (53 ani), arestat la Bucureşti. El era urmărit de autorităţile italiene pentru trafic de droguri.

3 iulie 2007 - italianul Mario Pascale (36 ani) a fost reţinut la Dumbrăveni, judeţul Sibiu. El era căutat pentru omor deosebit de grav şi apartenenţă la grup mafiot, faptă pedepsită cu detenţia pe viaţă, după ce, la data de 5 iulie 1998, împreună cu trei complici, printre care şi fratele său, ar fi sechestrat-o şi ar fi bătut-o crunt pe Anna Vignola (27 de ani), după care ar fi îngropat-o de vie, pentru că fusese martora unui conflict.

1 iulie 2008 - Nicodemo Ignazio (47 ani) a fost arestat în parcarea Aeroportului Băneasa imediat după aterizarea avionului în care se afla logodnica sa, o româncă stabilită în Bologna. Era unul dintre capii care organiza afacerile familiei Laudari, specializată pe cămătărie, taxe de protecţie, tâlhărie, şantaj, crime la comandă. Se ascundea la Piteşti şi Constanţa.

4 iunie 2009 - Gaetano Ferone (52 ani) a fost prins la Brăila, în baza unui mandat de arestare emis la 6 februarie 2009 de autorităţile italiene. El este acuzat  de constituire într-o asociaţie de tip mafiot, ai cărei membrii comiteau infracţiuni de şantaj, înşelăciune, fraudă, fals în acte publice şi private, spălare de bani. Gaetano Ferone este al doilea membru al clanului Camorra prins în România.

10 februarie 2009 - Paolo Romagnoli (53 ani) a fost prins la Bucureşti, în locuinţa unei românce. El era dat în urmărire internaţională, fiind acuzat că spăla banii Mafiei în ţări din Estul Europei.

Cosa Nostra

Cartea de identitate falsă a lui Giuseppe Scuderi, care a intrat în România sub numele Cristaldi Vincenzo

image

Iunie 2005 - Francesco Perspicace a fost arestat la Craiova, în locuinţa unei femei, Ştefania Tomescu. Bărbatul era căutat de anchetatorii italieni pentru trafic de stupefiante. El intrase în ţară sub un nume fals - Luca Dipaldi.

15 martie 2010 - Giuseppe Scuderi a fost prins la Bucureşti, în timp ce aniversa ziua soţiei sale. El a fost condamnat în Italia la închisoare pe viaţă pentru executarea unui alt mafiot italian. Se afla de patru ani în România, unde îşi închiriase, sub un nume fals, un apartament în sectorul 6 al Capitalei.

Februarie 2008
- Vicenzo Spoto (50 de ani) a fost arestat la Constanţa. Fusese dat în urmărire internaţională cu un an în urmă pentru apartenenţă la o organizaţie de tip mafiot, trafic de droguri şi de arme, cât şi atacuri la comandă. Mafiotul se stabilise în Constanţa încă din 1997, unde se şi căsătorise cu o româncă. În toată această perioadă, Spoto şi-a creat legături şi cu lumea interlopă din România.

21 iulie 2009 - Giovanni Giudice, 47 ani („Cosa Nostra" si „Famiglia"), arestat la Bacău. Era căutat de autorităţile italiene pentru asocierea în vederea săvârşirii de infracţiuni şi şantaj.

Sacra Corona Unita

8 martie 2007 - Antonio Constantini (59 ani), unul dintre cei mai importanţi lideri ai grupării, a fost prins la Craiova. El era condamnat în Italia la 21 de ani de închisoare pentru omor. A ajuns în România în 2006 şi, sub un nume fals, Gian Carlos, a închiriat un apartament în Craiova. Constantini controla anumite zone din regiunea italiană Puglia, aflată pe ţărmul Mării Adriatice. În România se ocupa de afaceri cu cafea.

"Membrii Mafiei italiene veniţi în România au grijă să nu deranjeze pe nimeni, se integrează imediat în comunitate, se fac plăcuţi şi caută să interfereze cât mai puţin cu autorităţile."
Paolo Sartori
poliţist italian

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite