De ce nu se dau mesaje RO-Alert în caz de cutremur. Arafat: „Ar fi timpul foarte scurt ca să se facă ceva, mai degrabă ar induce panică”
0Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, susține că nu se vor da mesaje de tip Ro-Alert la cutremure până când nu va fi stabilit un sistem bine pus la punct. „Timpul este foarte scurt ca să facă ceva, ci mai degrabă ar induce panică”, explică Arafat.
„Nu o să dăm mesaj Ro-Alert înaintea unui cutremur până nu o să avem un interval de timp adecvat în care oamenii într-adevăr să aibă timp să se refugieze undeva unde este sigur. Dar la acest moment nu este posibil. Ai cu câteva secunde înainte, dai mesajul şi mai degrabă inducem panică”, a spus Arafat, la Digi 24.
Potrivit șefului DSU, alertele la cutremur ar fi utile, de exemplu, pentru întreruperea gazelor, întreruperea curentului electric, dar ar trebui şi ca populaţia să fie educată în acest sens şi să acţioneze corespunzător.
„Există riscul să primeşti mesajul că vine cutremur după ce cutremurul a început, este riscul să primeşti mesajul cu una-două secunde înainte - toate astea trebuie analizate, nu prea ştiu ţări care dau asemenea mesaje, decât dacă intervalul între senzor şi locul unde apare efectul este lung, cum se întâmplă în Mexic”, a mai precizat Raed Arafat.
Cel mai puternic cutremur din acest an
Un cutremur cu magnitudinea de 5,4 s-a produs luni, 16 septembrie, în România, în zona seismică Vrancea.
Potrivit INFP, luni, 16.09.2024, 17:40:18 (ora României), s-a produs în zona seismică Vrancea, Buzău „un cutremur semnificativ cu magnitudinea EWS 5.4, la adâncimea de 126.8 km”.
Cutremurul a fost resimțit în Capitală, Iași, dar și Galați. Seismul s-a resimțit inclusiv în Bulgaria, Moldova și Ucraina.
„Cutremurul s-a produs la 52km SE de Sfantu-Gheorghe, 54km E de Brașov, 62km NV de Buzău, 70km V de Focșani, 72km N de Ploiești, 97km NE de Târgoviște”, anunță Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.