Darius Vâlcov vrea o pedeapsă mai mică. A cerut încheierea unui acord de recunoaştere a vinovăţiei, dar a fost refuzat de procurori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru  al Finanţelor, Darius Vâlcov, aflat în arest la domiciliu, s-a prezentat astăzi la DNA pentru a cere încheierea unui acord de recunoaştere a vinovăţiei, însă a fost refuzat de anchetatori. Comisia Juridică a Senatului a avizat cea de-a doua cerere DNA de arestare a fostului ministru de Finanţe, acuzat de acte de comerţ incompatibile cu funcţia de senator şi ministru.

UPDATE Darius Vâlcov a cerut încheierea unui acord de recunoaştere a vinovăţiei, dar a fost refuzat de procurori. 

Instituţia acordului de recunoaştere a vinovăţiei reprezintă un instrument oferit procurorului, menit să simplifice activitatea de urmărire şi să reducă durata procesului penal.

Conform dispoziţiilor art. 478 alin. 1 din Codul Penal în cursul urmăririi penale, după punerea în mişcare a acţiunii penale, inculpatul şi procurorul pot încheia un acord, ca urmare a recunoaşterii vinovăţiei, inculpatul beneficiind la aplicarea pedepsei de o reducere cu o treime a limitelor prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii.

Mai exact, art. 478 - Titularii acordului de recunoaştere a vinovăţiei şi limitele acestuia spune că: 

(1) În cursul urmăririi penale, după punerea în mişcare a acţiunii penale, inculpatul şi procurorul pot încheia un acord, ca urmare a recunoaşterii vinovăţiei de către inculpat.

(2) Efectele acordului de recunoaştere a vinovăţiei sunt supuse avizului procurorului ierarhic superior.

(3) Acordul de recunoaştere a vinovăţiei poate fi iniţiat atât de către procuror, cât şi de către inculpat.

(4) Limitele încheierii acordului de recunoaştere a vinovăţiei se stabilesc prin avizul prealabil şi scris al procurorului ierarhic superior.

(5) Dacă acţiunea penală s-a pus în mişcare faţă de mai mulţi inculpaţi, se poate încheia un acord de recunoaştere a vinovăţiei distinct cu fiecare dintre aceştia, fără a fi adusă atingere prezumţiei de nevinovăţie a inculpaţilor pentru care nu s-a încheiat acord.

(6) Inculpaţii minori nu pot încheia acorduri de recunoaştere a vinovăţiei.

UPDATE Comisia juridică a Senatului a avizat favorabil, marţi, a doua cerere a DNA privind urmărirea penală a lui Darius Vâlcov, cu nouă voturi ”pentru”, şi cererea privind reţinerea şi arestarea preventivă a senatorului PSD, cu şapte voturi pentru” şi două abţineri.

Asta după ce Direcţia Naţională Anticorupţie a înaintat Senatului o nouă cerere de încuviinţarea urmăririi penale, dar şi a arestării fostului ministru de Finanţe, Darius Vâlcov. Vâlcov este acuzat de acte de comerţ incompatibile cu funcţia de senator şi ministru. Mai exact, atunci când era deja demnitar, s-ar fi ocupat de administrarea unei firme prin interpuşi. Câştigurile realizate le-a păstrat într-un seif. Aici au fost găsite şi trei lingouri de aur.

Cererile procurorilor anticorupţie au în vedere faptul că, în acest moment, există indicii potrivit cărora Darius Vâlcov ”a efectuat operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţia de primar, senator şi ministru, utilizând informaţii deţinute în virtutea acestora, în legătură cu o firmă de cadastru, una de contabilitate şi un birou de avocatură, firme pe care  le deţine în fapt şi pe care le administrează, prin interpuşi”.

Începând cu anul 2011 şi până în prezent, inculpatul Darius Vâlcov s-ar fi ocupat de o firmă de cadastru, una de contabilitate şi un birou de avocatură, firme pe care  le deţine în fapt şi pe care le administrează, prin interpuşi.

Câştigurile realizate în urma acestor activităţi, susţin procurorii, au fost depozitate într-un seif, lăsat spre păstrare unei persoane apropiate. În seif s-ar afla 90.000 dolari, 1,3 milioane de lei, trei lingouri de aur (în total trei kilograme), un tablou cu ramă aurie, inscripţionat ”Renoir”, un tablou inscripţionat ”Jean Cocteau” şi o pictură pe lemn, inscripţionată ”Aurel Acasandrei”.

Prima cerere de avizare a arestării

Pe 19 martie, procurorii DNA au mai cerut un aviz de la Senat pentru reţinerea şi arestarea preventivă a fostului ministru, solicitare ce a primit girul senatorilor. Magistraţii Curţii Supreme au decis, însă, cercetarea lui Darius Vâlcov în arest la domiciliu, respingând, astfel, propunerea procurorilor de arestare preventivă în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă.

Atunci, Vâlcov era acuzat doar de trafic de influenţă, după ce, în perioada în care era primar la Slatina, ar fi intervenit în atribuirea unui contract public către un om de afaceri local, care i-ar fi promis 20% din sumele încasate.

Procurorii spuneau atunci că fostul ministru al Finanţelor în perioada 2010-2013 ar fi primit două milioane de euro de la un om de afaceri pe care l-a ajutat să câştige o licitaţie publică. Din afacere, lui Vâlcov ar fi trebuit să-i revină 20% din contractul public şi până la jumătatea anului 2012, acesta ar fi primit bani în numerar de la omul de afaceri, de fiecare dată când beneficiarul contractului, Compania de Apă Olt, făcea plăţi în contul firmei.

În referatul DNA se arată că Darius Vâlcov ar fi primit „comisionul“ în pungi de plastic, în tranşe cuprinse între 400.000 şi un milion de lei, suspecţi din dosar afirmând că s-au întâlnit chiar şi în cimitir cu acesta.

Mai mult, procurorii au notat în dosar că începând cu jumătatea anului 2012, din cauza unor dificultăţi financiare ale firmei, omul de afaceri nu a mai putut face plăţile, iar Darius Vâlcov l-ar fi pus în legătură cu actualul primar al Slatinei, Minel-Florin Prina, care a hotărât ca diferenţa de bani neonorată să fie plătită către o firmă, prin încheierea unor contracte fictive de servicii. Asta i-a adus lui Prina arestul la domiciliu.

Vâlcov, în arest la domiciliu

Magistraţii Curţii Supreme au decis cercetarea lui Darius Vâlcov în arest la domiciliu, respingând, astfel, propunerea procurorilor de arestare preventivă în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă. De altfel, în cursul zilei de mâine se va discuta la Curtea Supremă contestaţia făcută de procurori cu privire la măsura luată faţă de fostul ministru.

Din referatul care a ajuns deja pe masa anchetatorilor reiese că acesta le-ar fi cerut apropiaţilor săi să distrugă probe din dosar.

Procurorii DNA au găsit alte 90 de tablouri care i-ar aparţine fostului ministru de Finanţe Darius Vâlcov. Potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres, tablourile au fost găsite în urma unor percheziţii efectuate joi în Bucureşti şi judeţul Olt.

După modelul Şova, senatorul Darius Vâlcov a încercat să distrugă probele care îl puteau incrimina. Acţiunile s-ar fi întâmplat în perioada în care ocupa fotoliul de ministru al Finanţelor, atrag atenţia procurorii.

Distrugerea probelor de la dosar pare a fi o practică curentă în rândul social-democraţilor certaţi cu legea. După ce săptămâna trecută senatorul Dan Şova a fost acuzat că a distrus hard-disk-urile calculatoarelor pentru a ascunde probe de anchetatori, acum a venit rândul fostului ministru al Finanţelor Darius Vâlcov să fie denunţat că ar fi distrus probe. 

Mai exact, procurorii susţin că oamenii de afaceri care se ocupau de firmele înfiinţate pentru ca Darius Vâlcov să încaseze mita au declarat în timpul cercetărilor că, de îndată ce a aflat de ancheta DNA, Vâlcov le-ar fi cerut apropiaţilor săi să distrugă hard-disk-urile şi documentele incriminatoare. Asta în timp ce demnitarul ocupa funcţia de ministru de Finanţe.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite