Dacă va fi numit şef în cadrul DNA, Dumitrescu vrea ca procurorii direcţiei să fie scutiţi de anumite cazuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii anticorupţie ar trebui degrevaţi de cauzele ce vizează infracţiuni economico-financiare. Aşa susţine Claudiu Dumitrescu, şeful Direcţiei pentru Lupta Antifraudă (DLAF), propus şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Claudiu Dumitrescu susţine, în proiectul de managament, că o parte dintre infracţiunile care intră în competenţa procurorilor anticorupţie, printre care şi înşelăciunea, abuzul în serviciu sau evaziunea fiscală, nu au legătură cu fenomenul corupţiei, iar acestea „încarcă în mod nejustificat activitatea procurorilor”.

Pentru a remedia situaţia, spune Claudiu Dumitrescu, aceste dosare „pot fi instrumentate de alte unităţi de parchet care au deja competenţe în materie şi le pot soluţiona cu celeritate”. Astfel, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie se poate concentra strict pe acţiuni de combatere a corupţiei medii şi la nivel înalt, precum şi de combaterea fraudei care afectează interesele financiare ale Uniunii Europene.

Dumitrescu susţine derogarea procurorilor de cauzele care vizează infracţiuni economice

În plus, Dumitrescu susţine că, dacă este acceptat în funcţia de şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe celor de corupţie, va încerca să eficientizeze activităţii de urmărire penală inclusiv prin implicarea efectivă a procurorului şef, a adjuncţilor acestuia şi a procurorilor şefi de secţie.

Totodată, şeful DLAF consideră necesare investigarea cazurilor de mare corupţie şi fraudă majoră care afectează bugetul de stat şi integritatea bugetului general al UE, dar şi participarea activă a procurorilor anticorupţie la acţiunile de recuperare a prejudiciilor produse prin infracţiuni.

În proiectul de management depus de Claudiu Dumitrescu se arată preocupat şi de starea raportului MCV. Astfel că „obiectivele majore pentru perioada imediat următoare sunt crearea condiţiilor care să determine eliminarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare şi a celor necesare diminuării deficitului de încredere în sistemul judiciar, pe baza unor măsuri ferme de credibilizare a modului în care funcţionează justiţia”.

Claudiu Constantin Dumitrescu a fost propus de ministrul Justiţiei pentru funcţia de procuror şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie din DNA şi va susţine pe 3 iulie interviul în faţa membrilor Secţiei pentru procurori a CSM.

Caludiu Dumitrescu este şeful DLAF din august 2010

Dumitrescu este detaşat, din august 2010, de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) la conducerea Departamentul de Luptă Anti-Fraudă (DLAF). Până la detaşarea în DLAF, el a fost şeful Serviciului de Combatere a Infracţiunilor de Corupţie Împotriva Intereselor Financiare ale Comunităţilor Europene din cadrul Secţiei I de Combatere a Corupţiei din DNA.

Dumitrescu a lucrat anterior ca procuror la Câmpina, a fost apoi prim-procuror la Sinaia, iar în 2003 a ajuns procuror la Parchetul Naţional Anticorupţie, devenit ulterior direcţie. Acesta a instrumentat mai multe dosare de corupţie cunoscute, precum cel al fostului ministru Decebal Traian Remeş („Caltaboşul”), al fostului senator Şerban Brădişteanu şi „Valiza”, în care a fost condamnat Gigi Becali.

La precedentul demers pentru ocuparea funcţiilor de conducere ale parchetelor, Claudiu Dumitrescu a candidat pentru funcţia de şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a stabilit ca Dumitrescu să susţină interviul pentru funcţia de procuror şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie din DNA la 3 iulie, urmând ca în aceeaşi zi să fie trimis avizul către Ministerul Justiţiei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite