Şeful procurorilor anticorupţie din Slobozia a fost reţinut pentru luare de mită şi favorizarea infractorului
0Procurorul şef al Biroului Teritorial Slobozia din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Dumitru Cristudor, a fost reţinut pentru luare de mită şi favorizarea infractorului. Alături de acesta mai sunt acuzaţi şi omul de afaceri Vasile Taifas (acuzat de dare de mită şi favorizarea infractorului), şi o apropiată a acestuia, Monica Andronache (acuzată de complicitate la luare de mită, complicitate la dare de mită şi favorizarea infractorului).
UPDATE Şeful DNA Slobozia, Dumitru Cristudor, a fost reţinut, joi, pentru luare de mită şi favorizarea infractorului. Acesta urmează să fie prezentat instanţei, cu propunere de arestare preventivă, informează Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).
Cristudor este acuzat că ar fi ajutat trei persoane să distrugă acte ce puteau fi folosite ca probe într-un dosar din Germania de evaziune fiscală, primind în schimb materiale de construcţii.
În urma audierilor de joi, de la sediul central al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), procurorii au dispus şi măsura obligării de a nu părăsi ţara, timp de 30 de zile, în cazul Monicăi Andronache care este acuzată de complicitate la luare de mită, complicitate la dare de mită şi favorizarea infractorului.
În acelaşi dosar este cercetat şi omul de afaceri Daniel Vasile Taifas, pentru dare de mită şi favorizarea infractorului.
UPDATE Potrivit unui comunicat de presă emis astăzi de Consiliul Superior al Magistraturii, Secţia pentru procurori a CSM a încuviinţat, în şedinţa de miercuri, reţinerea şi arestarea preventivă a procurorului Dumitru Cristudor.
Potrivit anchetatorilor, de pe 11 februarie 2013 şi până în prezent, Dumitru Cristudor, în calitatea sa de procuror, împreună cu cei doi complici ai săi, ar fi sprijinit trei persoane cercetate pentru evaziune fiscală, într-un dosar aflat pe rolul autorităţilor judiciare germane.
Mai exact, acesta le-ar fi ajutat pe cele trei persoane să distrugă şi să ascundă documente şi obiecte compromiţătoare ce ar fi putut constitui mijloace de probă, zădărnicind astfel urmărirea penală şi, implicit, lipsind de finalitate activităţile de percheziţie dispuse de autorităţile judiciare germane pe teritoriul României.
Sprijinul de care ar fi beneficiat cele trei persoane cercetate de autorităţile germane pentru evaziune fiscală ar fi constat în înştiinţarea cu privire la data efectuării percheziţiilor domiciliare, procurarea unor sume de bani pentru a părăsi teritoriul ţării şi suportarea costurilor asistenţei juridice.
„La data de 23 mai şi 1 iunie 2013, <<în schimbul efectuării unor acte contrare îndatoririlor de serviciu şi anume neadoptarea unor măsuri de protecţie minimale care să asigure conspirativitatea activităţilor de percheziţie ce urmau a fi efectuate de autorităţile judiciare germane în municipiul Slobozia în perioada 03.06.– 05.06.2013, magistratul Cristudor a primit de la omul de afaceri Vasile Taifas, cu ajutorul Monicăi Andronache, materiale de construcţie şi amenajarea spaţiului, în valoare totală de 5.354 lei, bunuri utilizate pentru amenajarea unui imobil aparţinând unei societăţi comerciale la care asociat este fiul magistratului”, se arată în referatul procurorilor.