Cutremur în Nepal: Alex Găvan, alpinistul care a supravieţuit seismului, hărţuit de o televiziune românească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nici un cutremur cu magnitudinea de 7,8 pe Richter nu poate zdruncina năravurile proaste ale presei autohtone. Alex Găvan, alpinistul român care este de câteva zile martor la tragedia din Nepal, a arătat pe blogul personal diferenţa de atitudine într-un astfel de moment, dintre cele mai mari instituţii de presă din lume şi jurnalista unei televiziuni private din România.

Alex Găvan este unul dintre cei patru alpinişti români care au supravieţuit avalanşelor declanşate pe Everest de cutremurul care s-a produs sâmbătă în Nepal. Alpinistul a coborât de pe munte cu ajutorul echipajelor de salvare şi se află în zona aeroportului Lukla, din Nepal.

În primele ore după cutremurul din Nepal, Alex Găvan a realizat pe pagina sa de Facebook, un succint jurnal al tragediei în limba engleză, urmărit cu sufletul la gură de rudele, prietenii şi oamenii din întreaga lume impresionaţi de drama prin care trec cei care s-au aflat la locul nepotrivit, în momentul nepotrivit.

În ciuda acestor momente dificile pe care le-a trăit fiind blocat în tabăra de bază de pe Everest, Alex Găvan povesteşte pe blogul personal că luni a fost contactat pe telefonul personal, de o jurnalistă din România.

„Începe o serie de întrebări care mi s-au părut inadecvate prin modul şi tonul cu care erau puse, întrebări din seria «politicianul X, sunteţi vinovat, aţi dat mită?», la care politicianul X este aşteptat să răspundă, «desigur, sunt vinovat, am dat mită». Le-am răspuns că aici situaţia impune nişte priorităţi foarte clare, iar a da interviuri nu a fost şi nu este una dintre ele. Pur şi simplu, nu se cade să fac acest lucru. E ceva ce pur şi simplu nu a fost cuviincios până acum”, a scris alpinistul, după intervenţia jurnalistei române ca urmare a cutremurului din Nepal.

Cutremur în Nepal: jurnalista a publicat o convorbire fără acordul alpinistului

În ciuda refuzului categoric de a discuta despre subiect, jurnalista a publicat interviul telefonic cu alpinistul.

„Azi aflu că m-au înregistrat fără ştirea mea, mi-au tăiat vorbele din context şi m-au dat pe post. Recunosc cum am simţit instant un ghem în stomac. Ca să ne înţelegem: eu nu am dat nicio declaraţie şi niciun interviu respectivei televiziuni. Ce au făcut este, pentru mine, echivalentul unei înşelatorii. Şi nu am nici cea mai mică intenţie de a calomnia presa cu aceasta afirmaţie (există mulţi jurnalişti în România pentru care am un respect autentic) sau a o împiedica cumva să îşi îndeplinească menirea”, a mai spus Alex Găvan.

Alpinistul aflat în Nepal, în momentul cutremurului, a explicat şi care a fost atitudinea unor televiziuni şi publicaţii celebre din toată lumea cu privire la acest subiect şi la abordarea unei persoane care tocmai a trecut printr-o tragedie.

„Am primit până acum, pe adresa mea oficială de pe site, cea destinată pentru solicitări din partea presei (şi nu de pe număr privat, la telefon), nu exagerez, zeci de solicitări din presa internaţională (CNN, BBC, Al Jazeera, AFP etc.). Poate cu surprindere o să aflaţi că toate, dar absolut toate aceste solicitări primite până acum, care au venit din Noua Zeelandă sau din Columbia, au fost scrise cu extrem de mult bun simţ şi cu înţelegerea faptului că încă nu a fost oportun să fac declaraţii de presă”, a mai scris alpinistul.

Cutremur în Nepal: solidaritate pentru victime

Prin povestirea acestei întâmplări, alpinistul a explicat că încearcă să transmită un mesaj de solidaritate pentru oamenii care se găsesc în mare nevoie după cutremurul din Nepal, momente în care presa ar trebui să renunţe la sfidarea regulilor jurnalistice de dragul ratingului şi să dea dovadă de puţină compasiune.

„Media este un vector de influenţă şi de putere imens. Haideţi ca de această dată să fie o ocazie în care presa să pună umărul şi să facă cu adevărat diferenţa pentru aceşti oameni şi pentru ea însăşi. Şi nu doar diferenţa pentru politicieni, în campaniile electorale”, a scris Găvan.

Alpinistul a anunţat cu această ocazie că lucrează la un plan de ajutor cu autorităţile din Nepal şi cu organizaţii specializate şi că va lansa o „platformă funcţională, pentru ca oricine, de oriunde, din România sau din afară, să poata contribui”.

„În timp ce scriu aceste lucruri, la 250 de metri de mine, amicul Maurizio Folini tocmai a aterizat cu elicopterul. Încă un cadavru recuperat din tabăra de bază. Am aflat că în Kathmandu, preţul hainelor a început să crească, au aparut deja speculanţii care profită de pe urma tragediei”, este mesajul transmis în încheiere, de Alex Găvan, după cutremurul din Nepal.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite