Curtea Supremă va decide la ce instanţă se va judeca dosarul revocării lui Augustin Lazăr. Cauza a ajuns şi pe masa CCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Augustin Lazar FOTO Inquam Photos / George Calin
Augustin Lazar FOTO Inquam Photos / George Calin

Curtea de Apel Bucureşti a admis, miercuri, exceptia de necompetenţă teritorială în favoarea Curţii de Apel Alba în procesul în care se judecă cererea procurorului general Augustin Lazăr de suspendare a procedurii de revocare din funcţie. Însă pentru că instanţa din Alba Iulia  îşi declinase la rândul ei competenţa în această speţă, a fost sesizată Curtea Supremă pentru rezolvarea acestui conflict.

 Decizia este definitivă.

„Sesizeaza Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a art.10, alin.3 din Legea nr.554/2004, in măsura in care se interpreteaza ca persoana fizica ce ocupa o functie sau o demnitate publica nu poate fi titulara unei actiuni in contencios administrativ intemeiate art.1 si 8, respectiv pe art.10, alin.3, teza I din Legea nr.554/2004. Admite exceptia necompetentei teritoriale. Declina competenta de judecare a cauzei in favoarea Curţii de Apel Alba Iulia. Constata ivit conflictul negativ de competenta. Sesizeaza Inalta Curte de Casatie si Justitie - sectia de contencios administrativ si fiscal in vederea solutionarii conflictului. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, azi, 12.12.2018”, se arata in decizia Curţii de Apel Bucureşti.

Curtea de Apel Bucuresti a admis astfel solicitarea facută de Augustin Lazar şi a sesizat Curtea Constitutională cu excepţia de neconstituţionalitate a art.10, alin.3 din Legea nr.554/2004, în măsura in care se interpreteaza ca persoana fizica ce ocupa o functie sau o demnitate publica nu poate fi titulara unei actiuni in contencios administrativ intemeiate art.1 si 8, respectiv pe art.10, alin.3, teza I din Legea nr.554/2004.

Avocaţii lui Augustin Lazăr au cerut, la termenul de miercuri al procesului de la Curtea de Apel Bucureşti, în care solicită suspendarea procedurii de revocare, sesizarea Curţii Constituţionale, pentru a se decide dacă Lazăr poate fi citat ca persoană fizică sau în calitate de procuror general.

„Actiunea este formulata de o persoana fizica, cu datele din cartea de identitate. Eu reprezint persoana fizica si nu autoritatea procurorului general. Eu nu am fost angajat de un ordonator de credite”, a susţinut în faţa instanţei avocatul lui Augustin Lazăr, potrivit Ziare.com. „Curtea de Apel Alba trebuia sa judece acest dosar. Discutia este pe calitatea clientului meu. Augustin Lazar a facut plangerea ca persoana fizica (care are domiciliul in Alba Iulia -n.red.) . Eu cu el am incheiat contract. Eu nu reprezint aici autoritatea procurorului general (care are sediul in Bucuresti - n.red.) ", a explicat avocatul procurorului general, potrivit sursei citate.

El a aratat ca cererea de chemare in judecata nu are stampila procurorului general, ci este facuta in calitate de persoana fizica: "Scrie pe ea subsemnatul Augustin Lazar

 Reprezentantul Ministerului Justitiei a precizat ca daca o persoana este revocata din functie, atunci poate da in judecata ca persoana fizica. "In acest caz, procurorul general nu a fost revocat, el este in functie. Cerem respingerea exceptiei".

Procesul în care se judecă cererea procurorului general Augustin Lazăr de suspendare a procedurii de revocare din funcţie a ajuns la Bucureşti, în urma deciziei dispuse de Curtea de Apel Alba Iulia. Procedura de revocare a procurorului general Augustin Lazăr a fost declanşată de către ministrul Tudorel Toader în 24 octombrie. Augustin Lazăr a depus la Curtea de Apel Alba, o cerere de suspendare a procedurii de revocare din funcţie declanşată de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care a fost ulterior a fost declinată Curţii de Apel Bucureşti.

La începutul lunii decembrie, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, se declara convins că Augustin Lazăr va trage de timp în procesul de la Curtea de Apel Bucureşti, în care a contestat revocarea, pentru a-i expira mandatul de procuror general.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite