Curtea Supremă a admis cererea procurorului general Tiberiu Niţu şi a anunţat că acuzaţiile de care a fost acuzat nu au existat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii de la Curtea Supremă au decis, miercuri, schimbarea temeiului pe baza căruia s-a dispus clasarea acuzaţiei de complicitate la abuz în serviciu din dosarul „Girofarul” asupra fostului procuror general Tiberiu Niţu. Astfel, judecătorii au admis cererea fostului şef al procurorilor şi au stabilit că faptele de care acesta a fost acuzat nu au existat.

DNA a anunţat că acuzaţiile în cazul fostului procuror general nu mai sunt prevăzute de lege, motivând astfel clasarea, însă Niţu a cerut judecătorilor să se constate că faptele nu există. Magistraţii de la Curtea Supremă au admis cererea acestuia şi au stabilit că faptele de care era acuzat nu au existat.

„În baza art. 341 alin. 6 lit. c C.proc.pen. admite plângerea formulată de petentul Niţu Tiberiu-Mihail împotriva soluţiei de clasare dispuse prin rechizitoriul nr. 905/P/2015 din data de 27 aprilie 2018 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de Combatere a Corupţiei, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu în forma de participaţie a complicităţii, prevăzută de art. 48 C.pen. raportat la art. 132 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 297 alin. 1 C.pen. Schimbă temeiul de drept al soluţiei de clasare dispuse faţă de petentul Niţu Tiberiu-Mihail, din art. 16 alin. 1 lit. b teza I C.proc.pen. în art. 16 alin. 1 lit. a C.proc.pen. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în Cameră de Consiliu, astăzi, 02 octombrie 2018", se arată în decizia instanţei.

La începutul lunii mai, DNA anunţa că a renunţat la două acuzaţii la adresa lui Gabriel Oprea şi la o acuzaţie faţă de fostul procuror general Tiberiu Niţu, în urma deciziei CCR prin care s-a decis abrogarea parţială a infracţiunii de abuz în serviciu.

În 2016, Tiberiu Nitu fusese pus sub acuzare în dosarul fostului ministru de Interne, Gabriel Oprea, cu acuzaţia că a folosit ilegal colona oficială. După punerea sub acuzare, Tiberiu Niţu a demisionat din funcţia de procuror general.

În aprilie 2014, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a înregistrat un protocol privind cooperarea în domeniul circulaţiei rutiere, încheiat cu Ministerul Afacerilor Interne. Parchetul a fost reprezentat atunci de Tiberiu Niţu, iar obiectul a fost cooperarea dintre cele două instituţii în scopul însoţirii autovehiculului utilizat de către procurorul general cu echipaje ale poliţiei rutiere.

Temeiurile legale invocate erau o Ordonanţă de Urgenţă şi o Hotărâre de Guvern, deşi niciunul din cele două acte normative nu include procurorul general printre persoanele care pot beneficia de însoţire cu echipaje ale poliţiei rutiere.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite