Cum sunt resuscitate companiile din industria de armament prin Programele de înzestrarea a MApN. UMB, fabricantul Piranha, este pe pierdere de ani buni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ROMARM susţine că societăţile din industria de armament vor fi modernizate şi retehnologizate
ROMARM susţine că societăţile din industria de armament vor fi modernizate şi retehnologizate

Cele şapte programele de înzestrare ale Armatei Române sunt în curs de realizare, planul fiind ca mare parte din aceste arme să fie fabricate  în România.  Va fi  un prilej pentru retehnologizarea societăţilor din curtea ROMARM, demers strict necesar după cum recunoştea şi Ministerul Economiei cu ceva timp în urmă.

 Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a anunţat că, pe lângă programul Patriot, un alt proiect legat de înzestrarea Armatei Române este mai aproape de realizare. Este vorba de  programul de dotare cu blindate 8x8 Piranha care vor fi fabricate la Uzina Mecanică Bucureşti împreună cu americanii de la General Dynamics.

„Miercuri, în şedinţa de Guvern, sperăm să putem aproba proiectul de Hotătâre de Guvern pentru programul transportoare blindate 8x8 Piranha, care va ajuta industria românească de apărare să fie relansată, pentru că începând cu numărul 31 aceste transportoare urmează să fie produse la Uzina Mecanică Bucureşti", a spus Fifor.

Ministrul a mai declarat că "înzestrarea pe care Armata Românei o face ca principal partener al Flancului Estic în regiunea Mării Negre este un semnal de pregătire, de descurajare şi apărare".

Oricum, imediat după semnarea memorandumul General Dynamics European Land Systems (GDELS), Ministerul Economiei a comunicat că  parteneriatul româno-american va reprezenta un impuls pentru relansarea şi retehnologizarea producţiei, dar şi pentru perfecţionarea angajaţilor Uzinei Mecanice Bucureşti (UMB). 

ROMARM: Investiţii  din surse proprii, cât şi din surse atrase de la bugetul de stat

Asta înseamnă că fabrica se va moderniza pentru a se adapta la cerinţele constructorului american şi va fi nevoită să îşi specializeze inginerii în străinătate. Însă fabrica va avea nevoie şi de personal, aproximativ 100 de oameni, de care acum duce lipsă.

Chestionaţi de „Adevărul”, reprezentanţii ROMARM în grădina careia se află şi UMB ne-au transmis că “filialele Companiei Naţionale au planuri de investiţii aprobate pentru anul în curs, cuprizând atât investiţii din surse proprii, cât şi din surse atrase de la bugetul de stat. Acestea includ în principal modernizări şi retehnologizări ale fluxurilor de producţie”.

Pe pierderi

Toate aceste măsuri par strict necesare dăcă avem în vedere situaţia financiară a UMB. Conform datelor deţinute de Ministerul Finanţelor, în anul trecut Uzina Mecanică Bucureşti a avut o cifră de afaceri netă de 5,1 milioane de lei şi pierderi de… 4,9 milioane de lei adică peste un million de euro. Nu numai anul trecut a fost unul greu pentru UMB. În 2015, compania a avut o cifră de afaceri netă de 7,9 milioane lei, cu pierderi  de  aproape 7,4 milioane lei lei. Cât despre personal, UMB figurează cu numai 268 angajaţi, în 2016.

 Electromecanica Ploieşti stă bine cu banii, dar duce lipsa specialiştilor

În situaţia de a face retehnologizări se află şi o altă companie din ROMARM. Este vorba de Electromecanica Ploiesti, societatea care va produce rachete cu rază scurtă şi foarte scurtă împreună cu  francezii de la MBDA. Şi în acest caz este nevoie de retehnologizare şi de angajarea de personal calificat.

În acest moment, compania se află în plină campanie de angajări. Sunt căutaţi mai ales specialişti cu o calificare înaltă fiind vizate posturi ca şef sectie mecanică, inginer tehnolog TCM, inginer electronist, inginer IT (software), inginer aeronave/rachete-sisteme de propulsie (UPB/ATM)  sau inginer proiectant.

Din fericire,   din punct de vedere financiar,  Electromecanica Ploieşti stă bine în comparaţie cu UMB. Anul trecut, compania a avut o cifră de afaceri netă  de 13,4 milioane de lei şi un profit de aproape două milioane de lei.

Programele de înarmare ale MApN

România se află în acest moment într-un proces major de înzestrare cu tehnică militară. Resursele financiare pentru programele de înzestrare vor fi alocate în perioada 2017-2026.

Până în acest moment autorităţile au anunţat că vom achiziţiona:

-Sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare (High-range Surface-to-Air Missile, HSAM) - siteme Patriot

-Patru nave de luptă tip corvetă multifuncţională

-Încă 12 avioane de luptă F-16

-Elicoptere de atac şi multirol - Bell helicopters şi Airbus

-Sistemul integrat de arme SHORAD (sisteme -integrate de rachete SHORAD – VSHORAD, cu rază scurtă şi foarte scurtă)

-Sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă

-Transportoare blindate tip 8x8 şi 4x4. Necesarul total ar fi de 657 de asemenea vehicule blindate

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite