Cum se fac jocurile la Curtea de Conturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatorul Ion Toma s-a zbătut pentru a obţine un nou mandat de consilier de conturi pentru protejatul său Ioan Anton
Senatorul Ion Toma s-a zbătut pentru a obţine un nou mandat de consilier de conturi pentru protejatul său Ioan Anton

Parlamentarii i-au reînoit mandatul lui Ioan Anton în fotoliul de consiler de conturi, deşi Constituţia prevede un singur mandat.

Noii consilieri ai Curţii de Conturi sunt Carmen Stănescu, auditor public extern şi lider de sindicat la Curtea de Conturi, Ioan Hurjui, director al Camerei de Conturi Suceava, Lucian Negrea (general SIE, în rezervă) şi Aurora Marta Pelea, din partea PDL şi deputatul Lakatos Petru, din partea UDMR. De asemenea, parlamentarii i-au reînoit mandatul lui Ioan Anton, la propunerea UNPR, numindu-l şi vicepreşedinte al Autorităţii de Audit.
Cei mai mulţi dintre aceştia sunt personaje controversate, ale căror nume au fost implicate în numeroase scandaluri de presă.
Conform legii, o treime dintre consilierii de conturi din echipa de conducere sunt reînnoiţi o dată la trei ani, acum fiind schimbaţi şase consilieri.

Mandat neconstituţional

Numirea lui Ioan Anton pentru încă un mandat la Curtea de Conturi este neconstituţională, susţin experţii în drept. În 2008, Anton a ajuns consilier de conturi, din partea PSD, la propunerea senatorului de Olt Ion Toma, mandatul său expirând anul acesta. Între timp, Toma a fost implicat în mai multe scandaluri în sânul propriului partid, iar în martie 2011 a fost exclus din PSD. Senatorul s-a înregimentat rapid în UNPR, iar săptămâna aceasta l-a propus din nou pe Ioan Anton la Curtea de Conturi pentru un nou mandat.
„Numirea lui Ioan Anton este neconstituţională. Potrivit Constituţiei, consilierii de Conturi sunt numiţi pentru un singur mandat. Nu contează că primul mandat a avut trei şi nu nouă ani. Aceea a fost o dispoziţie tranzitorie, pentru a da posibilitatea înoirii Curţii odată la trei ani. Vorbim de un singur mandat. Luăm un exemplu de dat la studenţi: dacă un preşedinte după trei ani îşi dă demisia sau este demis, iar apoi candidează din nou şi câştigă alegerile, vorbim de două mandate, chiar dacă primul nu a fost de patru ani. Nu durata este definitorie pentru un mandat, ci însărcinarea de a exercita o funcţie", a declarat pentru „Adevărul" Radu Chiriţă, doctor în drept constituţional şi lector al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj Napoca.

Ion Toma: „După mine, este legal!"

În replică, senatorul UNPR Ion Toma, cel care l-a propus pe Ioan Anton pentru un nou mandat, susţine că totul este legal. „A trecut şi de Comisia de Buget şi de Comisia Juridică a Parlamentului, a urmat deci paşii normali. După mine, este legal şi constituţional. Cei care se consideră lezaţi de decizia care s-a luat în Parlament, sigur, pot să o conteste la Curtea Constituţională şi cred că s-a şi făcut după câte am înţeles", a declarat Ion Toma.
Ioan Anton recunoaşte însă că ar putea fi probleme în legătură cu numirea sa. "Este un mandat de tranziţie, chiar juriştii se combat între ei. Oricum, Curtea Constituţională îşi va spune cuvântul şi atunci mă voi supune deciziei. Ştiu că a fost consultată Comisia Juridică a Parlamentului în această problemă. Vă daţi seama că nu eu m-am dus şi le-am impus să mă aleagă pentru un nou mandat", a declarat Ioan Anton.
Ioan Anton a devenit controversat după ce, anul acesta, a fost surprins în timp ce ieşea dintr-un restaurant împreună cu Cristina Popescu, directoarea SC Romfilatelia SA. Prânzul luat de cei doi ridică mari semne de întrebare, în condiţiile în care Curtea de Conturi urmează să avizeze proiectul de fuziune a SC Romfilatelia cu Poşta Română, proiect împotriva căruia Cristina Popescu s-a declarat public.

Şi baronii de Suceava au omul lor la Curtea de Conturi

O altă numire controversată este cea a directorului Camerei de Conturi Suceava, Ioan Hurjui. Apropiat al baronului PSD Gavril Mîrza, Hurjui a fost numit la conducerea Camerei de Conturi Suceava, în 2002, la propunerea lui Octav Cozmâncă.
Hurjui a făcut mai multe controale la Romsilva Suceava, condusă la acea vreme de actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, democrat-liberalul Gheorghe Flutur. Potrivit surselor, actele de control au fost trimise procurorului financiar, cu propunerea de sesizare a organelor de cercetare penală. Ca urmare a demersurilor făcute de Ioan Hurjui, Gheorghe Flutur a fost cercetat penal până în 2006. La vremea respectivă, Flutur a declarat că cercetarea sa are o miză politică.
Acum, preşedintele CJ Suceava susţine că Ioan Hurjui este un adevărat profesionist şi merită postul de consilier de conturi.
"Nu eu l-am susţinut pe Hurjui. A fost susţinut de organizaţia PDL Suceava. El nu a făcut politică, este un profesionist, e firesc să aibă şi Suceava un om la Curtea de Conturi", a declarat Gheorghe Flutur. Acesta a negat însă că problemele cu justiţia i s-ar fi tras de la Ioan Hurjui. "În primul rând, nu erau dosare penale, erau plângeri făcute de Cozmâncă la acea dată, de Direcţia Silvică. Nu au absolut nicio legătură cu Ioan Hurjui. Niciodată nu a fost un apropiat al PDL. Probabil că aici este un paradox. N-am avut niciun război cu Hurjui", a mai spus liderul PDL.
Întâmplător sau nu, zilele acestea, Camera de Conturi Suceava derulează un control la Consiliul Judeţean Suceava, unde, iniţial, a trimis un singur auditor.

Plângeri penale

Ioan Hurjui s-a aflat în centrul mai multor scandaluri. În 2008, reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Suceava au depus mai multe plângeri penale împotriva directorul Camerei de Conturi Suceava, pentru abuz în serviciu.
„Controlorii financiari din cadrul Curţii de Conturi, care au atribuţii principale verificarea modului de utilizare a fondurilor publice, au acţionat în sens invers, contrar intereselor statului român, luând decizia rambursării de la bugetul de stat a unei sume colosale de bani, respectiv 24.363.364 de lei, către SC Bucovina Ecotermgaz SA Suceava, neţinând cont de argumentele inspectorilor fiscali, de punctele de vedere ale ANAF şi Ministerului Economiei şi Finanţelor, de faptul că între cele două autorităţi există un litigiu pe rolul instanţelor de judecată", se arată în plângerea înaintată către Parchet. Acţionarul principal al SC Bucovina Ecotermgaz SA este Consiliul Judeţean Suceava, al cărui preşedinte la acea vreme era actualul senator PSD Gavril Mîrza.

Pompierul Lakatos

Pentru că numirile la Curtea de Conturi sunt politice, experienţa în audit este trecută în plan secund. Aşa se face că deputatul UDMR Lakatos Petru a ajuns să ocupe fotoliul de consilier de conturi, deşi înainte de a intra în politică a lucrat ca ofiţer la pompieri şi director al unei firme de prestări servicii în domeniul prevenirii şi stingerii incendiilor.
Deputatul Lakatos Petru este cercetat, din 2010, de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) pentru o diferenţă nejustificată între venituri şi cheltuieli. După declanşarea verificărilor, conducerea ANI a acuzat presiunile făcute de către politician.
Potrivit secretarului general al ANI, Horia Georgescu, anul trecut, Parlamentul a votat reducerea bugetului ANI, în urma unui amendament depus de deputatul UDMR Lakatos Petru. Acesta a propus ca bugetul ANI să fie diminuat cu 25%, iar banii să fie direcţionaţi către alte instituţii, printre care Academia Română.

Frunzăverde nu-şi cunoaşte "protejatul"

"Recomandări" similare pentru postul de consilier de conturi are şi Lucian Negrea. Acesta este general SIE, trecut în rezervă în anul 2000. "Protectorul" său, fostul ministru al Apărării, democrat-liberalul Sorin Frunzăverde dă dovadă că nu-l cunoaşte prea bine pe cel care l-a propus pentru postul de consilier de conturi.
"În perioada 1993-1997, Lucian Negrea a fost directorul Finanţelor Publice pe Bucureşti. Deci are această experienţă", a declarat Frunzăverde. În condiţile în care Lucian Negrea s-a pensionat de la SIE în 2000, în 1997 era imposibil ca acesta să lucreze la Finanţele Publice. Sorin Frunzăverde nu a putut să explice aceste neconcordanţe. "Nu ştiu aceste date biografice, întrebaţi-l pe Negrea", a mai spus Frunzăverde.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite