Cum au prins-o judecătorii cu minciuna pe avocata Radu. „La un an după achiziţionare, i l-am vândut unchiului meu, Oprea Gabriel, la dorinţa acestuia”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avocata Loredana Radu a dat o declaraţie în faţa judecătorilor, dar proba a fost mai degrabă în defavoarea sa. Ea a spus că a plătit doar 50.000 de euro pe un teren, deoarece nu se putea contrui nimic, totuşi imediat a primit o autorizaţie să ridice un hotel. Potrivit unui martor, femeia a primit, în 2013, o ofertă pentru teren de 2 milioane de euro, ea preferat să-l vândă cu 400.000 de euro unchiului său, Gabriel Oprea.

Magistratul de la Curtea de Apel Bucureşti care a emis mandate de arestare preventive în cazul primarului Sectorului 2, Neculai Onţanu, a avocatei Loredana Radu şi a lui Toma Şutru, secretar al Consiliului local al Sectorului, a dat detalii inedite în motivarea deciziei.
Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins vineri contestaţiile făcute de Neculai Onţanu, edilul suspendat al Sector, precum şi ale Loredanei Radu, Avocat, şi Toma Şutru, secretarul Consiliului Local, astfel că toţi trei vor rămâne în arest.

„Loredana Radu este nepoata colegului său de partid, Oprea Gabriel (ambii activau la acel moment în cadrul PSD, în care Oprea Gabriel deţinea o funcţie de conducere, fiind, totodată, şi conducător de doctorat al inculpatului), alături de care urma să înfiinţeze partidul UNPR”, arată judecătorul de la Curtea de Apel Bucureşti. Faptele pentru care sunt cercetaţi cei trei acuzaţi din acest dosar sunt din anii 2007-2008, când Onţanu şi Oprea erau membri ai PSD. UNPR a fost înfiinţat în 2010.

Onţanu este acuzat că ar fi primit mită două terenuri, unul de 500 de metri pătraţi (mp), altul de 1.000 de mp.  În schimb, el trebuia să faciliteze reconstituirea dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri, în suprafaţă totală de 83.500 de metri pătraţi, situate în Sectorul 2, care au aparţinut fostului ministru interbelic, Take Ionescu.  În cazul terenului de 1.000 de mp, acesta ar fi fost primit prin intermediul avocatei Loredana Radu, printr-un contract fictiv de vânzare-cumpărare încheiat în 2007 cu Tudor Ioan Ionescu. Preţul din acte era 50.000 de euro, dar potrivit DNA nu s-ar fi dat niciun ban. Potrivit declaraţiei date de Loredana Radu, terenul a ajuns la Gabriel Oprea, care ar fi dat un preţ de 8 ori mai mare, 400.000 de euro.

Prima minciună: 50 de euro/mp, când valora 2.800 de euro/mp

În cazul Loredanei Radu, ancheta vizează modul în care a ajuns să plătească doar 50.000 de euro pe acest teren, adică 50 de euro/mp. Acuzaţiile: complicitate la luare de mită şi spălare de bani. Şi judecătorii care au emis mandatele de arestare au arătat că preţul neserios al respectivei tranzacţii este demonstrat şi comparativ cu preţul obţinut din vânzarea terenului extravilan şi inutilizabil pentru utilităţi economice de tatăl coinculpatului Şutru, de 10 ori mai mare, cu toate că terenul dobândit de inculpată era într-o „zonă vandabilă şi cerută de piaţa imobiliară”.

„Justificarea dată de inculpată preţului derizoriu plătit pentru teren prin prisma imposibilităţii de a se putea ridica imobil de locuit pe el vine în contradicţie flagrantă cu demersurile efectuate ulterior, pentru obţinerea unei autorizaţii de construcţie pentru ridicarea unui hotel”, au motivat magistraţii. Judecătorii arată că în plin boom imobiliar acel teren era evaluat la 2.800 de euro/mp.

Instanţa: Intermediarii fac parte din anturajul lui Gabriel Oprea

Trei declaraţii date de milionarii care au denunţat şpaga: Cristi Borcea şi Dragoş Dobrescu, dar şi de Sorin A. – finul şi colaboratorul lui Dobrescu, care a fost implicat în procedura de reconstituire a dreptului de proprietate şi care ştia că s-ar fi dat mită unor funcţionari din Primăria Sectorului 2, au cântărit pentru magistraţii Curţii de Apel Bucureşti.

Trebuie spus că Dobrescu a încercat să facă afacerea cu milionarul Marius Locic, dar cum acesta nu era influent la Primăria sectorului 1, a renunţat la această variantă, preferându-l pe Cristi Borcea. Cei trei au povestit că primarul le-a indicat ca intermediari ai ternului pe Loredana Radu şi Aurel Radu.

Motivarea instanţei: „De altfel, declaraţiile martorilor Dobrescu Dragoş, Borcea Cristian, A. Sorin şi S. Marius Nicolae conform cărora inculpatul Onţanu a fost cel care a indicat cumpărătorii celor 2 terenuri ce fac obiectul prezentei proceduri judiciare sunt credibile şi din perspectiva faptului că Radu Aurel, beneficiarul unui din aceste terenuri, face şi el parte din anturajul proprietarului actual al terenului dobândit de inculpata Radu Loredana, respectiv Oprea Gabriel cu care a fost << coleg de armată şi asociat la un moment dat într-o firmă >>”.

Martor: „Un client i-a oferit 2 milioane de euro pe teren”

În declaraţia dată în faţa judecătorului, Loredana Radu s-a contrazis, iar din acest motic, Curtea de Apel Bucureşti a dat valenţe probatorii denunţurilor lui Borcea şi Dobrescu.

Magistratul arată că Loredana Radu nu a clarificat, ba mai mult, s-a contrazis, cu privire la modului în care a aflat de vânzarea terenului din Barbu Văcărescu, prezentând 2 explicaţii care însă se anihilează reciproc, pentru că, dacă nu l-a cunoscut pe Sorin A. decât la notariat cu prilejul încheierii contractului de vânzare - cumpărare pentru terenul în cauză, nu avea cum să ştie, în condiţiile în care despre vânzarea acestuia nu s-a făcut publicitate în nici un fel (anunţuri publicitare, ofertarea printr-o agenţie imobiliară, etc).
„Or, A. Sorin nu a învederat că o cunoştea dinaintea perfectării acelui contract, vizitând-o pe acesta la birou, ulterior, în anul 2013 împreună cu un agent imobiliar care vroia să cumpere terenul pentru o sumă de 2.000.000 euro”, susţine judecătorul.

Ce spun Borcea şi Dobrescu

În acest context, a arătat instanţa, au dobândit valenţe probatorii declaraţiile martorilor Borcea şi Dobrescu.

Cristi Borcea: „Arăt că nu cunosc persoanele pe numele cărora s-au încheiat contractele cu privire la aceste suprafeţe de teren. Am aflat de la Dragoş Dobrescu că a încheiat contracte de vânzare-cumpărare pentru suprafaţa totală de 1.500 mp, cu persoanele trimise de către primarul Onţanu Neculai, scăzând din partea mea 1.500 mp”.

Dragoş Dobrescu: „Titlul de proprietate a fost eliberat la data de 20 septembrie 2007, pentru suprafeţele menţionate mai sus. ulterior, Borcea Cristian mi-a indicat, conform înţelegerii încheiate prin intermediul surorii sale, numele persoanelor cărora urma să le transfer terenurile ce îi aparţineau de drept în baza promisiunii de vânzare – cumpărare.”

Loredana Radu: "Unchiul meu mi-a achitat integral banii"

Cum arată declaraţia Loredanei Radu dată la Curtea de Apel Bucureşti, despre care judecătorii spun că are mai multe neconcordanţe.

 „Pe martorul A. Sorin l-am cunoscut cu prilejul încheierii unui contract de vânzare-cumpărare despre care se face referire în Referat, în urma căruia am achiziţionat un teren în Bucureşti, fiind un cunoscut agent imobiliar.

În perioada 2005-2010, prin prisma calităţii mele de avocat, reprezentam diferiţi dezvoltatori imobiliari şi, cu acel prilej, când întâlneam terenuri la preţuri pe care le consideram avantajoase mie, le cumpăram şi, apoi, le vindeam. De la agentul imobiliar A. Sorin am aflat despre vânzarea unui teren din Barbu Văcărescu, care avea un preţ de vânzare de 50.000 euro, sumă care şi pentru mine la acel moment era destul de mare. Agentul mi-a spus că preţul este mai mic decât preţul zonei pentru că terenul are nişte probleme datorită faptului că nu se putea ridica imobil de locuit.

Eu am văzut o oportunitate bună pentru mine pentru că era o zonă vandabilă şi cerută de piaţa imobiliară. Am solicitat Direcţiei de Urbanism de la Primăria Sectorului 2 certificat de urbanism pentru acel teren după ce l-am cumpărat şi mi s-a eliberat un certificat de urbanism pentru hotel. M-am consultat pentru aceste demersuri în fata autorităţii locale de la sectorul 2 cu arhitectul Medvedovici Florin care mi-a sugestionat ce se putea construi pe acel teren din pun de vedere legal. El s-a ocupat de obţinerea tuturor autorităţilor şi documentelor necesare pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie. Intenţia mea era să fac un proiect pe acel teren pentru a-i creşte valoarea, în sensul că vroiam să-l vând la un preţ mai mare decât cel cu care îl achiziţionasem. Am plătit preţul de 50.000 euro mandatarului terenului în prezenţa lui A. Sorin şi a notarului public agreat de către vânzător. Legea la acel moment permitea reducerea cu 15% a impozitelor dacă se depunea dovada calităţii de reprezentant.

Pe Radu Aurel nu-l cunosc decât tangenţial, nu există între noi legătură de rudenie. În aceeaşi zi, acesta a cumpărat şi el, prin intermediul lui A. Sorin, un teren tot în Barbu Văcărescu. Cu acel prilej am fost rugată de A. Sorin să depun delegaţie de avocat şi pentru Radu Aurel pentru a beneficia şi acesta de reducerea taxelor notariale. În realitate, contractul respectiv nu a fost tehnoredactat de mine în ceea ce îl priveşte pe Radu Aurel, doar l-am citit şi corectat.

La un an după achiziţionarea acelui teren, i l-am vândut unchiului meu, Oprea Gabriel la dorinţa acestuia. Precizez că şi anterior acestei tranzacţii i-am mai vândut alte 2 terenuri unchiului meu, acesta având încredere că eu, fiind avocat, am verificat legalitatea actelor dobândire a acelor terenuri. Unchiul meu mi-a oferit 400.000 euro pe acel teren şi recunosc că eu am vrut să-l vând unui alt potenţial client cu o sumă, probabil, mai mare, dat fiind potenţialul zonei şi faptul că avea o poziţionare, pe care eu o consider foarte frumoasă. Unchiul meu mi-a achitat integral banii şi consider că şi aşa am ieşit în câştig.

Mai vreau să precizez că autorizaţia de construcţie am obţinut-o după 1 an de la data depunerii certificatului de urbanism, ceea ce vine în contradicţie cu afirmaţiile menţionate în cuprinsul referatului Parchetului. Mai mult, contravine şi Legii nr.50/1991, care stabilea un termen de 30 de eliberare a autorizaţiei de la data depunerii cererii şi a celorlalte avize.

Unchiul meu, în baza proiectului pe care l-am pus la dispoziţie, a edificat o structură de rezistenţă, iar, ulterior, a donat-o fiicei sale, Tudor Ana Maria. În prezent, terenul împreună cu structura ridicată pe el se găseşte la vânzare.”

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite