Cum au persoanele vaccinate acces în restaurante şi la evenimente culturale şi sportive, în Israel şi în alte state

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Campania de vaccinare a fost intensivă în Israel FOTO EPA-EFE
Campania de vaccinare a fost intensivă în Israel FOTO EPA-EFE

Premierul Florin Cîţu respinge deocamdată ideea că certificatul de vaccinare să poată fi folosit pentru a călători în România sau pentru a merge la restaurant şi evenimente culturale şi sportive. Cum se întâmplă însă concret la alţii, care au trecut deja la folosirea aplicaţiilor ce pot demonstra oricui dacă eşti vaccinat sau nu?

Se vorbeşte foarte mult în ultima perioadă şi în România despre posibilitatea redeschiderii restaurantelor (fără restricţii privind numărul persoanelor etc), barurilor sau reluarea evenimentelor sportive şi culturale pentru persoanele vaccinate.

Subiectul este cât se poate de actual în condiţiile în care scenariul se aplică deja pe scară largă în Israel sau se testează în ţări din Uniunea Europeană, precum Germania sau Danemarca.

Oficial, Florin Cîţu a spus ieri că „în România nu se va aplica certificatul verde” deşi, în aceeaşi conferinţă de presă, a mai menţionat şi că un program pilot în acest sens va fi discutat după 1 iunie, dată la care, potrivit premierului, ţara noastră ar trebui să revină „la normalitate”.

Declaraţia lui Cîţu a creat un pic de confuzie, în condiţiile în care Uniunea Europeană lucrează la ceea ce se numeşte certificatul verde digital, care ar trebui să faciliteze deplasarea cetăţenilor în spaţiul comunitar în perioada pandemiei COVID-19, şi a cerut şi implicarea fiecărui stat membru, deci inclusiv România, arată hotnews.ro.

Alte surse spun că ministerul Economiei şi cel al Sănătăţii de la noi au format deja un grup de lucru pentru a vedea cum se poate folosi certificatul verde european, care ar urma să intre în vigoare la mijlocul lunii mai, şi pe plan intern.

Întrebarea este cum se poate face tehnic şi legal astfel încât persoanele vaccinate (sau testate negativ de Covid) să poată participa la adunări mari de persoane, precum evenimente culturale sau sportive, sau să meargă la restaurant.

În mod evident, orice iniţiativă din domeniul digital reprezintă o provocare pentru România. În acest sens, declaraţiile reţinute ale premierului Cîţu sunt de înţeles: în ţara dosarului cu şină poate părea complicat/imposibil să pui instituţiile publice să scrie informaţia în cod QR, de exemplu, sau să convingi oamenii să-şi descarce aplicaţii cu date medicale, pe care să le poată accesa cineva interesat, în condiţii de siguranţă.

Dar dacă dăm la o parte şi componenta politică (foarte mulţi acuză certificatul verde de discriminare între persoane vaccinate şi persoane nevaccinate), din punct de vedere tehnic lucrurile nu ar trebui să fie prea complicate.

Dacă întrebi oameni din lumea digitală, aceştia pufnesc în râs. Lucrurile sunt foarte simple. Numai să vrei să le faci.

Până aflăm mai multe de la autorităţile din România (deocamdată nu ştim nici măcar în ce stadiu este crearea acelui soft cerut de Comisia Europeană autorităţilor din România pentru verificarea codurilor QR), hai să vedem cum funcţionează la alţii şi cum se poate face ceva şi în România.

Cum funcţionează certificatul verde în Israel

Pentru că Israel este dată ca exemplu frecvent în România, atât pentru campania de imunizare a populaţiei, cât şi pentru modul în care funcţionează „redeschiderea”, am stat de vorbă cu cineva care locuieşte în Tel Aviv.

În Israel în acest moment, accesul în interiorul restaurantelor, a sălilor de gimnastică sau a altor facilităţi este permis doar persoanelor vaccinate. Pe terase pot merge şi cei nevaccinaţi. Dar doar acolo.

Cum se întâmplă efectiv lucrurile? La o săptămână după rapel, persoana vaccinată trebuie să facă două lucruri: primul ar fi să se înscrie pe un site al Ministerului Sănătăţii, cu ID-ul personal. Apoi va primi pe mail un certificat de vaccinare.

”Este o simplă foaie de hârtie, care dovedeşte faptul că persoana respectivă este vaccinată. Aceasta, cred, poate fi falsificată mai uşor”, mi-a spus cetăţeanul israelian.

Al doilea pas este ca persoana vaccinată să-şi descarce o aplicaţie care se cheamă „Semafor” şi să-şi introducă acolo câteva date: ID-ul, numărul de telefon, data naşterii. Aplicaţia respectivă arată, pe culori, care este situaţia în ceea ce priveşte vaccinarea.

Pentru o persoană imunizată culoarea va fi verde. „Este un video, sunt nişte imagini în mişcare care au un contur special. Ar fi mai greu de falsificat decât o simplă foaie de hârtie pe care scrie că eşti vaccinat”, mi-a explicat cetăţeanul din Israel.

Ce se întâmplă mai departe? În momentul în care merge la restaurant sau la un eveniment cultural şi vrea să intre în interior, cetăţeanul israelian deschide aplicaţia şi i-o arată persoanei de la intrare. Dacă este vaccinat aceasta va fi verde, deci poate intra în interior.

„În general, cam aşa se întâmplă în toate restaurantele. Sigur, mai sunt şi restaurante unde nu-ţi cere nimeni să vadă ce culoare are „Semaforul”, dar asta este ilegal, îşi asumă să fie amendate”, mi-a mai spus cetăţeanul israelian.

Aşa funcţionează lucrurile într-un ţară digitalizată. Într-o ţară în care fiecare cetăţean îşi poate consulta în orice moment istoricul medical sau se poate programa la medic tot prin intermediul unei aplicaţii instalate pe telefon (la noi există, să zicem, cardul de sănătate, care de multe ori nici nu funcţionează).

Ceva similar cu ceea ce se întâmplă în Israel este şi în Danemarca, iar aplicaţia se numeşte Coronapas.

Cum ar funcţiona un certificat verde pe bază de cod QR

Certificatul verde european, anunţat de Comisia Europeană, şi care urmează să intre în vigoare la mijlocul lunii mai, se bazează pe stocarea unor informaţii despre persoana respectivă (dacă este vaccinat, testat, a avut COVID) sub forma unui cod QR.

Certificatul european nu este gândit însă pentru a fi folosit pe plan intern de statele membre, ci pentru a facilita circulaţia persoanelor dintr-un stat în altul, după ridicarea restricţiilor. Cu toate acestea, da, certificatul poate fi folosit şi pentru accesul la festivaluri, concerte, meciuri de fotbal sau chiar pentru a merge la restaurant. Aşa cum propun, de exemplu, unii reprezentanţi ai sectorului HORECA.

Şi cine „bagă” informaţiile despre vaccinare în aplicaţie?

„O instituţie publică. De pildă, când mergi la centrul de vaccinare şi te vaccinezi informaţia referitoare la vaccin poate fi scrisă şi sub forma unui cod QR”, explică Bogdan Manolea, directorul executiv al Asociaţiei pentru Tehnologie şi Internet.

Ce este un cod QR? Este o informaţie care este stocată într-un mod în care nu poate fi citit în mod obişnuit. Informaţia este scrisă într-un mod cifrat. Trebuie să ai cheia ca să poţi s-o citeşti, altfel nu are sens pentru tine.

Până la ce nivel s-ar putea împinge lucrurile cu folosirea certificatului digital?

„În opinia mea, acest certificat are sens atunci când o ţară cu un regim bun de vaccinare, să zicem Marea Britanie, vrea să-şi păstreze imunitatea de turmă şi nu permite intrarea în ţară decât a persoanelor vaccinate sau testate. De asemenea, când vrei să mergi într-o aglomerare de oameni, pe stadion, să zicem. Nu ar avea sens însă să foloseşti certificatul ca să mergi la o pensiune. Ar fi o exagerare, pentru că totuşi vorbim şi de o soluţie temporară până se va ajunge la imunitate răspândită”, mai spune Bogdan Manolea.

Florin Cîţu a scris chiar astăzi pe contul său de Facebook că nu este adeptul divizării populaţiei între vaccinaţi şi nevaccinaţi. Rămâne de văzut însă dacă este doar o declaraţie politică sau, încetul cu încetul, va urma exemplele din alte state.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite