Cum a faultat Şerban Nicolae, ajutat de Opoziţie, guvernul PSD. Scopul: revenirea la cartele pre-pay anonime

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şerban Nicolae la congresul PSD 29 iunie 2019 FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Şerban Nicolae la congresul PSD 29 iunie 2019 FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Decizia Guvernului Dăncilă de a interzice vânzarea de cartele telefonice tip prepay către persoane care nu prezintă la cumpărare cartea de identitate a fost eliminată din proiectul de adoptare al OUG la cererea lui Şerban Nicolae, care a fost susţinut de opoziţie.

La propunerea senatorului PSD Şerban Nicolae, senatorii au eliminat, miercuri, din proiectul de adoptare a ordonanţei de urgenţă ce prevede creşterea cuantumului amenzilor pentru apelurile false la 112 prevederile cu privire la obligativitatea vânzării cartelelor de telefon prepay doar cu buletinul. Decizia a fost luată cu 68 de voturi „pentru” şi şapte „abţineri”, Senatul fiind însă prima camera sesizată, însă for decizional este Camera Deputaţilor. 

Aceasta era una dintre principalele modificări implementate de guvernul Dăncilă pentru eficientizarea sistemului 112. 

Criticile lui Şerban Nicolae

Cu prilejul votului, Şerban Nicolae a făcut un apel la guvern să înceteze cu astfel de propuneri privind vânzarea cartelelor prepay doar cu buletinul şi să găsească soluţii alternative. O poziţie similară are şi Nicoleta Pauliuc, senator PNL, aceasta invocând mai multe probleme cu textul ordonanţei în forma propusă de guvern. „Guvernul Dăncilă a ieşit după cazul Caracal cu ordonanţa aceasta ca să spună cu uite, domnule, am făcut şi noi ceva. Dar soluţia din OUG a fost făcută pe heirup, nu rezolvă nimic. Astfel de lucruri trebuie discutate”, a declarat aceasta.

„Ai o ordonanţă de urgenţă asupra căreia planează trei motive de constituţionalitate: ai o decizie a CCR din 2014 care îţi spune că e neconstituţional să colectezi date personale, o acţiune făcută de Avocatul Poporului, plus un aviz de la Consiliul Legislativ care spune foarte clar că există un motiv de neconstituţionalitate în momentul în care în cuprinsul actului pe care îl vrei adoptat nu susţii urgenţa, un articol spunând că intră în vigoare la 1 ianuarie 2020”, a explicat Pauliuc, adăugând că astfel de probleme trebuie tratate cu seriozitate, mai ales când acest parlament „are cele mai multe legi declarate neconstituţionale”.

Progrese, dar nu sunt rezolvate toate problemele

„Am fost singurul care n-a fost de acord cu propunerea domnului Şerban Nicolae. După situaţiile din primele 7 luni, când vreo 3 milioane de apeluri au fost false, iar alte 3 milioane nu erau urgenţă, cred că trebuie să ne gândim foarte serios să legăm cumva cartelele prepay de un nume ca să se gândească de 10 ori înainte să sune”, a declarat senatorul USR Nicu Fălcoi, adăugând că nu a putut vota împotriva pentru că introducerea sancţiunilor este, totuşi, „un pas înainte, o îmbunătăţire faţă de situaţia actuală”.

Cumpărarea cartelelor prepay doar cu buletinul nu e la prima ediţie

Într-un comunicat de presă al APADOR-CH remis presei imediat după adoptarea OUG-ului de către guvernul Dăncilă, asociaţia pentru protecţia drepturilor individuale arată că ideea este mai veche, fiind promovată în 2014 de SRI şi reluată în 2016 de guvernul Cioloş, după atentatele teroriste de la Bruxelles. În 2014, legea care introducea această reglementarea a căzut la CCR, după atacul Avocatului Poporului, iar în 2016, guvernul technocrat a plecat de la putere înainte de a veni cu o propunere concretă.

Reamintim că, în urma tragediei de la Caracal, Guvernul Dăncilă a hotărât, prin ordonanţă de urgenţă, că vânzarea cartelelor de telefon prepay fără prezentarea buletinului va fi interzisă începând de anul viitor, iar cei care se află deja în posesia unei astfel de cartele ar fi urmat să fie obligaţi să se identifice până la 1 septembrie 2020. În caz contrar li s-ar fi închis automat cartela. Miercuri, însă, senatorii au decis altceva. În urma unor amendamente introduse de senatorul PSD Şerban Nicolae, măsurile introduse de guvern au fost respinse într-o decizie care s-a bucurat şi de sprijinul larg al opoziţiei. Nu este singura schimbare a ordonanţei de urgenţă care intenţiona îmbunătăţirea sistemului de urgenţă 112: Senatul a mai decis că administratorul Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă nu va mai fi obligat să păstreze datele cu caracter personal din sistem pentru o perioadă de 5 ani, aşa cum reglementa textul iniţial al ordonanţei de urgenţă. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite