CSM sesizează Ministerul Justiţiei în vederea dezvoltării aplicaţiei ECRIS

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Controlul a fost efectuat ca urmare a arestării preventive a două judecătoare de la Tribunalul Bucureşti
Controlul a fost efectuat ca urmare a arestării preventive a două judecătoare de la Tribunalul Bucureşti

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a hotărât, joi, că se impune sesizarea Ministerului Justiţiei în vederea dezvoltării aplicaţiei ECRIS, după controlul efectuat la Tribunalul Bucureşti privind repartizarea aleatorie a dosarelor, dispus în urma arestării preventive a judecătoarelor Dinu şi Costache.

ECRIS este un sistem informatic naţional de gestiune informatică a dosarelor, documentelor şi a tuturor informaţiilor legate de cazuri în instanţe, parchete şi Ministerul Justiţiei, fiind dedicat susţinerii informatice a activităţilor din sistemul justiţiei.

Demersul de sesizare a Ministerului Justiţiei (MJ) privind dezvoltarea ECRIS este una dintre măsurile propuse de Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care a aprobat, joi, Raportul Inspecţiei Judiciare privind respectarea dispoziţiilor referitoare la primirea şi repartizarea aleatorie a actelor de sesizare la Tribunalul Bucureşti în perioada 1 ianuarie 2012 - 15 februarie 2013.

Secţia pentru judecători a CSM consideră, de asemenea, că este necesară şi reorganizarea celor două secţii penale din cadrul acestei instanţe într-o singură secţie având această specializare.

O altă măsură vizează înfiinţarea la nivelul Tribunalului Capitalei a unei Registraturi Unice pentru cele două secţii penale, cu organizare proprie în ceea ce priveşte personalul desemnat şi care să asigure primirea şi înregistrarea actelor de sesizare şi a celorlalte documente în materie penală şi repartizarea aleatorie a dosarelor între secţiile penale.

Secţia pentru judecători a mai hotărât că se impune „luarea măsurilor necesare de către persoanele şi organele cu atribuţii de conducere în vederea asigurării repartizării cauzelor, indiferent de obiect şi urgenţă, între cel puţin două complete, cu excepţia cauzelor având ca obiect măsuri preventive, în conformitate cu cele dispuse prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr.877 din data de 20 august 2013”.

Totodată, este considerat necesar unui control la Secţia I penală a Tribunalului Bucureşti, referitor la verificarea eficienţei manageriale şi a modului de îndeplinire a atribuţiilor ce decurg din legi şi regulamente pentru asigurarea bunei funcţionări a instanţei, a calităţii corespunzătoare a serviciului, de către preşedintele secţiei.

Pe 19 martie, conducerea CSM a cerut Inspecţiei Judiciare să verifice dacă au fost respectate dispoziţiile legale la repartizarea aleatorie a cauzelor în cadrul Tribunalului Bucureşti, existând suspiciuni de manipulare a sistemului de repartizare a dosarelor.

Propunerea CSM a fost formulată după ce judecătoarele Viorica Dinu şi Antonela Costache, de la Tribunalul Bucureşti, au fost arestare preventiv pentru luare de mită în schimbul rezolvării favorabile a unor dosare. În iulie, cele două magistrate au fost trimise în judecată.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite