CSM: Adoptarea proiectului pentru modificarea codurilor penale, o nesocotire gravă a dispoziţiilor legale
0"Consiliul consideră că adoptarea proiectului în condiţiile date, reprezintă o nesocotire gravă a dispoziţiilor legale în materia avizării şi a punctului de vedere pe care plenul Consiliului avea abilitarea conferită de lege în a-l exprima", a spus Daniela Leca, la Realitatea TV.
Anterior şedinţei de marţi a Guvernului, ministrul Justiţiei a cerut Consiliului să dea un aviz proiectului, într-o şedinţă convocată pentru miercuri la ora 9.00, a amintit Leca.
Potrivit ordonanţei adoptate marţi seară de Executiv, Articolul 297 din Codul penal care defineşte abuzul în serviciu va avea următorul cuprins: "1 - fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, îndeplineşte un act prin încălcarea unor dispoziţii expres dintr-o lege, ordonanţă sau o Odonanţă de Urgenţă a Guvernului sau nu îndeplineşte un act prevăzut de dispoziţiile exprese dintr-o lege, o ordonanţă sau o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului şi prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 de lei ori o vătămare gravă, certă şi efectivă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice astfel cum sunt prevăzute şi garantate de legile în vigoare se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă".
Acelaşi articol modificat din Codul penal prevede că aceste dispoziţii "nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative". Mai precis, membrii Guvernului şi ai Parlamentului nu pot fi acuzaţi de favorizarea făptuitorului.
De asemenea, în Ordonanţa de Urgenţă este prevăzută introducerea unui nou alineat la articolul 290 conform căruia "denunţul se depune la organul de urmărire penală competent în termen de şase luni de la data săvârşirii faptei prevăzute de legea penală".
Plenul CSM are pe ordinea de zi de miercuri un singur punct: "Solicitarea Ministerului Justiţiei, de avizare, de către Consiliul Superior al Magistraturii, în temeiul art. 38 alin. (3) din Legea nr. 317/2004, a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, transmis Consiliului la data de 31.01.2017".
Documentul este semnat pe ultima pagină de ministrul Justiţiei. Tot acolo sunt trecuţi, ca avizând favorabil, ministrul de Interne, Daniela Carmen Dan, şi ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, fără ca pe document să existe semnăturile celor doi miniştri.
Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a afirmat că ordonanţa de urgenţă prin care sunt modificate Codul Penal şi Codul de Procedură Penală sunt ofensatoare pentru autoritatea judecătorească şi că este nevoie ca ordonanţa să fie atacată la Curtea Constituţională.
La rândul său, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, marţi seară, pentru News.ro, că proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea codurilor penale adoptat de Guvernul Grindeanu va afecta grav lupta anticorupţie, urmărindu-se ca toţi funcţionarii publici de rang înalt să fie scăpaţi de răspundere penală pentru abuz în serviciu.
Prima variantă a proiectului a primit aviz negativ din partea CSM.