Coronavirusul circulă între oameni şi animale. Doi muncitori au luat COVID-19 de la nurcile infectate din ferma la care lucrau

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doi muncitări s-au infectat cu noul coronavirus de la nurcile pe care le creşteau în fermă
Doi muncitări s-au infectat cu noul coronavirus de la nurcile pe care le creşteau în fermă

Ultimele cercetări arată că noul coronavirus poate infecta unele animale şi că, mai apoi, acestea sunt responsabile de răspândirea COVID-19 la oameni. Totul a ieşit la iveală după semnalarea unor focare de COVID-19 la fermele de nurci din Spania şi Olanda, iar epidemiologii au declanşat anchete. Astfel, s-a ajuns la concluzia că animalele au luat boala de la un muncitor infectat şi că acestea au răspandit, mai apoi, COVID-19 la alţi lucrători.

Profesorul Wim van der Poel de la Universitatea din Wageningen a stabilit că tulpina de virus descoperită la respectivele animale este similară cu cea care circulă între oameni. „Am presupus că este posibil ca virusul să fie transmis înapoi oamenilor. Aşa am decoperit că cel puţin doi dintre lucrătorii au fost infectaţi de la nurci”, a spus expertul citat de abc7chicago.com.

Ne pot infecta animalele domestice? Păreri împărţite

La rândul lui, Richard Ostfeld, cercetător la Cary Institute of Ecosystem Studies din Millbrook, New York, a declarat că acestea ar fi primele cazuri cunoscute de transmitere de la animal la om. „Trebuie cu siguranţă să fim preocupaţi pentru că exista posibilitatea ca animalele domestice să ne transmită infecţia”, a precizat Ostfeld. 

Mai mult, Centrul american pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor a comunicat, la rândul lui, că noul coronavirus poate infecta animalele şi, mai apoi, poate fi răspândit oamenilor, dar a adaugat că, cel mai probabil, numărul de cazuri este limitat. Şi Thomas Mettenleiter, conducătorul Institutului Federal german pentru Cercetări cu privire la Sănătatea Animalelor (FLI), a declarat că cercetările indică faptul că acest virus circulă între oameni şi animale. „Acest lucru confirmă ceea ce bănuiam”, a subliniat Mettenleiter, adăugând că dimensiunile acestui studiu sunt fără precedent şi că a fost dificil pentru oamenii de ştiinţă să culeagă mostre.

Majoritatea animalelor din studiu provin din gospodării afectate de coronavirus, ceea ce demonstrează că infecţia se transmite în mod general de la oameni la animale, conform lui Mettenleiter.

Expertul a confirmat, însă, poziţia FLI conform căreia pisicile şi câinii nu îndeplinesc un rol semnificativ în transmiterea COVID-19 şi că oamenii nu ar trebui să-şi limiteze contactul cu propriile animale de companie. De cealaltă parte, însă, persoanele infectate ar trebui să-şi limiteze contactul cu animalele de companie, deşi nu există indicii că animalele pot muri din cauza coronavirusului, conform lui Mettenleiter.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite