Contestaţia fugarului Cristian Rizea, pe masa Curţii supreme. Cum a luat fostul deputat PSD o şpagă „de speriat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Rizea, la ultimele termene de judecată, înainte să fugă din ţară. Imagine: Ionuţ Mureşan
Cristian Rizea, la ultimele termene de judecată, înainte să fugă din ţară. Imagine: Ionuţ Mureşan

Instanţa supremă judecă, luni, contestaţia în anulare a fostului deputat PSD Cristian Rizea, în prezent fugar, declarată împotriva condamnării de 4 ani şi 8 luni de închisoare. Cristian Rizea a fugit din ţară în ianuarie 2019, cu puţin timp inainte de decizia definitivă. „Adevărul” prezintă cum a ajuns Rizea fugar, după ce a luat o şpagă la vederea căreia martorii s-au speriat.

Ultimele informaţii despre Cristian Rizea sunt cele comunicate în faţa instanţei supreme de avocatul său, la penultimul termen, atunci când apărătorul a trebuit să explice de ce clientul nu a venit la proces.

„Cristian Rizea nu are un domiciliu fix şi a trebuit să plece din Complexul Stejarii. Se plimbă din loc în loc în ţară şi străinătate. Are probleme financiare. Este în SUA în vizită la nişte rude. Nu are mijloace financiare. Nu vrea să dea o declaraţie în dosar”, a spus avocatul Alexandru Morărescu.

Acesta spunea presei, atunci, că Rizea nu a fugit din ţară, ci „îşi prezervă starea de libertate”, fără a da alte detalii despre locul în care s-ar putea afla clientul său. De atunci însă, Cristian Rizea nu a mai fost văzut şi a fost dat în urmărire internaţională. Asta nu l-a împiedicat pe fostul deputat să publice o carte, intitulată „Spovedania lui Rizea”. Contra echivalentului a 20 de dolari, cititorii pot afla detalii despre ceea ce Rizea spune că sunt „mafioţii care conduc din umbra România”.

Cristian Rizea a fost găsit vinovat de trafic de influenţă în favoarea unui om de afaceri român stabilit în SUA, tot acolo unde fostul deputat are rude. Omul de afaceri era Lucian Colţea. El a decedat în timpul procesului.

Cum a luat şpagă Cristian Rizea

Cristinel Costăchescu – proprietarul unui cabinet stomatologic unde a primit Cristian Rizea şpaga de 300.000 de euro de la omul de afaceri Lucian Colţea – a relatat vineri judecătorilor că a văzut cu ochii lui cum fostul deputat a numărat banii şi că el şi asociatul lui s-au speriat de cuamtumul sumei.

„Ştiu că domnul Rizea a cerut suma de 300.000 de euro pe care trebuia să îi dea cuiva important din zona politică, nu a spus niciodată cine. Rizea şi Colţea au venit la cabinetul avocaţilor Mario Ianculescu şi Alexandru Urdoi care se afla în acelaşi imobil cu cabinetul stomatologic pentru a se plăti suma de 300.000 de euro. Nu ştiu din ce motiv această sumă de bani nu a fost înmânată în cabinetul de avocatură, ci în cabinetul nostru, în sala de protocol. Eu şi Misăilescu (n.r. – asociatul lui) am şi plecat la un moment dat la subsol, unde aveam un laborator de tehnică dentară. Ne-am şi speriat când am văzut atât de mulţi bani! Când ne-am întors, banii erau încă pe masă şi domnul Rizea i-a pus într-o geantă şi a chemat şoferul, zis Nelu. Eu ştiu că în această împrejuraare a fost încheiat şi un contract de împrumut redactat şi semnat la cabinetul de avocatură. Prin acest contract Colţea îl împrumuta pe Rizea cu suma de 300.000 de euro”, a declarat martorul.

Deoarece Cristian Rizea nu a rezolvat problema punerii în posesie a omului de afaceri Lucian Colţea cu privire la două terenuri, acesta din urmă a pregătit un autodenunţ, însă deputatul PSD a încercat să îl determine să renunţe la idee, dându-i în schimb două terenuri care nu îi aparţineau.

„După aproximativ şase luni, întrucât în ciuda insistenţelor Rizea nu rezolvase problema, inculpatuş Colţea a spus că va face autodenunţ în care să arate cele întâmplate. Eu i-am transmis lui Rizea intenţiile domnului Colţea în legătură cu denunţul, iar acesta s-a prezentat la cabinetul lui Ianculescu în cursul acelei zile în momentul în care s-a redactat acel autodenunţ. Rizea a spus că nu poate să îi dea banii înapoi pentru că nu îi mai are, dar îi va da un teren şi un apartament. Ne-am deplasat la un birou notarial pentru a fi încheiate actele, însă nu au fost încheiate pentru că Rizea nu era proprietar. Colţea era foarte supărat spunând că va face denunţ, însă conflictul s-a aplanat şi au încheiat actele la alt notar, în altă zi”, a mai relatat Cristinel Costăchescu.

Acuzaţiile procurorilor DNA

În martie 2016, procurorii DNA au trimis Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie dosarul în care deputatul Cristian Rizea a fost cercetat sub control judiciar pe cauţiune pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, alături de omul de afaceri Lucian Colţea.

„În perioada septembrie – decembrie 2009, inculpatul Rizea Cristian a pretins în mod direct, pentru sine, de la inculpatul Colţea Lucian, om de afaceri cu cetăţenie americană, suma de 300.000 euro disimulată sub forma a două contracte de împrumut fictive, în schimbul promisiunii, îndeplinite ulterior, că va interveni la nivelul a două autorităţi, Regia Autonomă – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAPPS) şi primăria comunei Chiajna, astfel încât să fie rezolvate anumite interese personale pe care omul de afaceri le avea la nivelul celor două autorităţi” precizau atunci procurorii într-un comunicat de presă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite