Constantin Stoica: o parohie din Capitală a cerut Patriarhiei detalii despre o posibilă slujbă pentru Sergiu Nicolaescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patriarhia Română este dispusă să acopere cheltuielile de înmormântare pentru Sergiu Nicolaescu, dacă familia alege înhumarea, a declarat Constantin Stoica, purtător de cuvânt al instituţiei FOTO Adevărul
Patriarhia Română este dispusă să acopere cheltuielile de înmormântare pentru Sergiu Nicolaescu, dacă familia alege înhumarea, a declarat Constantin Stoica, purtător de cuvânt al instituţiei FOTO Adevărul

Controversa legată de ultima dorinţă a regizorului de a fi incinerat după moarte a ajuns joi în discuţia Patriarhiei Române, după ce „a existat un contact al unei parohii din Bucureşti” legat de posibilitatea de a oficia totuşi o slujbă religioasă pentru Sergiu Nicolaescu, potrivit purtătorului de cuvânt al Patriarhiei.

„Cazul incinerării lui Sergiu Nicolaescu a fost analizat încă de ieri (joi - n.r.), după ce familia a anunţat intenţia de a respecta ultima dorinţă a regizorului de a fi incinerat şi nu înhumat”, a declarat pentru ”Adevărul” purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, preotul Constantin Stoica.

Întrebat dacă a existat o solicitare din partea familiei privind posibilitatea oficierii unei slujbe, în ciuda faptului că Nicolaescu a cerut să fie incinerat, şi nu înhumat, cum prevede dogma creştin-ortodoxă, Stoica a declarat că „nu este o chestiune publică, însă a existat un contact al unei parohii din Bucureşti în acest sens”.

„Nu va avea loc nicio slujbă religioasă”

Acesta a reiterat faptul că nu se va putea ţine niciun fel de slujbă religioasă, nici măcar cea care se face în cazul sinucigaşilor, „pentru mângâierea familiei”, având în vedere deciziile Sfântului Sinod, ultima din iulie 2012, care interzic preoţilor să accepte orice fel de cerere din partea familiei în acest sens.

„Încă sunt multe persoane care cred că incinerarea este permisă. Însă, Biserica Ortodoxă Română (BOR) a stabilit încă din 1928 că aceasta este o practică păgână, care nu face parte din tradiţia creştină, şi tocmai de aceea, în 2012, Sfântul Sinod a reluat solicitarea către preoţi de a respecta interdicţia privind oficierea de slujbe religioase în astfel de cazuri”, a mai spus preotul.

Singurele excepţii, a explicat Constantin Stoica, sunt în cazul în care decesul are loc într-o ţară unde înhumarea este interzisă prin lege, dând exemplul Japoniei, sau dacă repatrierea corpului şi înmormântarea ar implica sume foarte mari de bani, iar atunci „se oficiază o slujbă sumară, ca în cazul sinucigaşilor”. „Însă nu este cazul aici, fiind vorba despre dorinţa expresă a celui decedat de a fi incinerat”, a adăugat acesta.

Reprezentantul Patriarhiei Române a reluat ideea sprijinului pe care sunt dispuşi să-l ofere familiei regizorului - acoperirea costurilor de înmormântare, dacă se vor decide să-l înmormânteze totuşi creştineşte. 

Loc de veci oferit de primărie

„Noi am susţinut că numele marelui regizor trebuie să rămână neştirbit şi să existe un mormânt unde admiratorii lui să meargă să aducă o floare. Iniţial, Patriarhia s-a oferit să acopere jumătate din costul înmormântării, apoi integral. Mai mult, primăria acorda locul de veci”, a declarat Stoica.

Arhiepiscopia Bucureşti a făcut un apel, în cursul zilei de joi, către familia regizorului Sergiu Nicolaescu, pentru ca maestrul să fie înmormântat după obiceiurile creştine, însă apropiaţii acestuia doresc să îi respecte în totalitate dorinţa testamentară, cea de a fi incinerat, potrivit unui comunicat de joi al Patriarhiei Române.

BOR nu susţine practica necreştină a incinerării, deoarece aceasta se împotriveşte credinţei ortodoxe pe care au fost întemeiate hotărârile Sfântului Sinod din anii 1928, 1933 şi din 5 iulie 2012.

Biserica oferă doar servicii religioase pentru înmormântare şi nu asigură funerariile religioase pentru cei care sunt incineraţi, se mai arată în comunicat.

Ultimul omagiu, la Cercul Militar Naţional

Trupul neînsufleţit al lui Sergiu Nicolaescu a fost depus vineri, la ora 9.45, la Cercul Militar Naţional din Bucureşti, unde prietenii, colaboratorii şi toţi cei interesaţi pot să îşi ia rămas bun de la cunoscutul regizor începând cu ora 12.00, până la miezul nopţii, dar şi sâmbătă, între 8.00 şi 10.00.

Incinerarea va avea loc sâmbătă, la ora 12.00, la crematoriul Vitan Bârzeşti din Bucureşti. Dana Nicolaescu, soţia regizorului, a atras atenţia că incinerarea a fost „dorinţa expresă" a soţului său, pe care i-a respectat-o, şi a solicitat presei să trateze „cu decenţa şi respectul cuvenit tragicul eveniment cauzat prin dispariţia soţului ei".

Sergiu Nicolaescu a murit, joi, la vârsta de 82 de ani, la spitalul Elias din Bucureşti. Regizorul a făcut un stop cardio-respirator după o operaţie de peritonită. Miercurea trecută, el a fost internat la Spitalul Elias din Capitală, iar vineri a fost operat.

Bloggerii "Adevărul" despre incinerare: 

Dana Musceleanu a scris pe blogul său de pe adevărul.ro despre "Dreptul la a muri" Şi atunci cu o logică legitimitate (mă) întreb: cu ce e mai nobil un trup inert faţă de un pumn de cenuşă în ritualul de întoarcere la ţărâna din care – metaforic – suntem creaţi?

Preotul Daniel Vraciu argumentează pe blogul său poziţia Bisericii faţă de incinerare şi explică de ce înmormântarea nu este o alternativă, ci "o invitaţie din partea lui Dumnezeu de a ne lăsa atât viaţa cât şi moartea în grija Sa."

Ţărână sau cenuşă? Dar cum putem privi ţărâna ca pe o mărturie a atenţiei lui Dumnezeu pentru noi? Pământul este rodul creaţiei lui Dumnezeu, trupurile noastre au fost plămădite din acest pământ, nu ca dintr-o materie inferioară, ci nobilă, pentru că la Dumnezeu au deopotrivă valoare şi trupul şi sufletul omului.

EXPLICATIA PREOTULUI EUGEN TĂNĂSESCU, UNUL DINTRE BLOGGERII ADEVARUL.RO. INTRĂ PE BLOGUL SĂU PENTRU A VEDEA DE CE NU ESTE DE ACORD CU PRACTICA INCINERĂRII

Incinerarea este tangenţială cu sinuciderea Există însă situaţii când creativitatea depăşeşte limitele raţiunilor divine, adică a ceea ce Dumnezeu îşi doreşte de la noi. Din diverse motive, artiştii aleg uneori să urmeze drumul unor „evanghelii străine” de creştinism, astfel încât publicul poate fi surprins de idei sau fapte care contrastează puternic cu învăţăturile şi practicile Bisericii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite