Coadă mare la radarele precum cel de la Capu Midia VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Francezii care produc radare precum cel de la Capu Midia vor să-și dubleze producția ca urmare a cererii mari de pe piață.

Captura video Thales
Captura video Thales

Războiul din Ucraina a făcut coadă la producătorii de echipamente militare de înaltă performanță, iar unul dintre aceștia este Thales, care livrează radare „Ground Master“, echipament care funcționează cu succes și la Capu Midia sub comanda militarilor francezi care operează sistemul antiaerian de ultimă generație MAMBA dislocat de Franța în România.

Radarele Ground Master produse de Thales în fabrica din Limours sunt proiectate pentru a detecta și identifica avioane de luptă, rachete și elicoptere. De asemenea, sunt dotate cu noi capacități de a distinge dronele, arată stirileprotv.ro. Radarul GM 400 Alpha de 30 de milioane de euro poate detecta avioane care zboară la 500 de kilometri depărtare, iar GM 200 (similar cu cel operat la Capu Midia) are o rază de acțiune mai mică: între 250 și 350 de kilometri.

Nu prea îi pot „scăpa“ țintele

Sistemele GM de la Thales sunt capabile să detecteze ținte de la altitudini foarte mari până la altitudini foarte mici. „Este ca și când îți privești grădina pe întuneric cu o lanternă“, a spus unul dintre managerii fabricii. Acum, cu noile inovații în tehnologie, este ca și când ai avea 15 lanterne cu care privești în același timp.

Radarele au și un soft care permite identificarea rapidă a aeronavelor și clasificarea acestora ca „amic sau inamic“ (IFF), informație extrem de importantă pentru centrele de comandă. Ambele sisteme de senzori sunt mobile, fiind containerizate. Ele pot fi încărcate în camioane, mutate dintr-un loc în altul și reinstalate în mai puțin de o oră.

Thales, o companie controlată de statul francez și de producătorul de avioane de luptă Dassault Aviation, este lider în Europa la producția de radare și ocupă locul trei în lume, după americanii de la Lockheed Martin și Raytheon.

Printre clienții francezilor se numără țări precum Indonezia, care a cumpărat 13 GM 400 Alpha anul trecut; Maroc, dar și state europene, precum Olanda, unde Thales are deja o fabrică de radare, Danemarca, Finlanda și Estonia.

Radarele Thales reprezintă un element-cheie al planului Franței de a îmbunătăți relațiile în domeniul apărării cu țări care s-au aflat de obicei în sfera de influență a Rusiei.

20 de senzori pe an

În ultimele luni ale anului trecut, Parisul a vândut trei sisteme GM 200 Armeniei și un sistem Republicii Moldova. A fost pentru prima dată când această țară a cumpărat echipament militar occidental. Chișinăul urmează să primească încă un radar cumpărat cu fonduri UE din Instrumentul European pentru Pace (EPF).

De la izbucnirea războiului din Ucraina, guvernul francez a îndemnat companiile să producă mai multe arme, mai rapid și mai ieftin. Realitatea, însă, este ceva mai complicată. „Este un proces în desfășurare. Până acum, produceam în jur de 10 radare pe an, acum ținta este peste 20 pe an. Avem nevoie de o sincronizare perfectă a primirii echipamentelor pentru a evita risipa și așteptarea“, au explicat doi manageri ai fabricii din Limours, acolo unde lucrează peste 1.100 de oameni.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite