Ciorbea, după audierea în dosarul Mineriadei: Procurorii m-au întrebat despre organizarea sindicatelor şi ce funcţii aveam în sindicate la acea vreme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ciorbea a fost audiat de procurorii militari
Victor Ciorbea a fost audiat de procurorii militari

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a fost audiat marţi de procurorii militari ai Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în calitate de martor, în dosarul Mineriadei.

UPDATE Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat marţi, după audierea sa în dosarul Mineriadei, că procurorii militari l-au întrebat despre organizarea sindicatelor şi ce funcţii avea în organizaţii sindicale la acea vreme, precizând că în 13-15 iunie 1990 era liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.

Întrebat ce le-a spus procurorilor militari în declaraţia sa de martor, Ciorbea a arătat că nu avut ce mari clarificări să aducă privind manifestaţia din 13-15 iunie 1990, pentru că el era atunci lider sindical la FSLI şi sindicaliştii din învăţământ nu au fost la acţiuni alături de mineri.

Întrebat dacă a vorbit în ultima perioadă cu persoanele puse sub acuzare în dosarul Mineriadei, Victor Ciorbea a spus că nu au avut discuţii, dar a dat mâna cu unii dintre ei, la manifestările de la 1 Decembrie sau la unele recepţii.

În acest dosar au fost puse sub acuzare pentru infracţiuni contra umanităţii mai multe persoane, printre care Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu şi Miron Cozma.

Victor Ciorbea a fost citat de procurorii Secţiei Parchetelor Militare pentru a da declaraţii în calitate de martor despre ce s-a întâmplat în timpul Mineriadei din 13-15 iunie 1990.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, declara, în 29 decembrie 2016, că dosarul Mineriadei este în faza finală, soluţia urmând să fie dată în primele luni ale anului 2017, după ce vor fi administrate probele rămase şi vor fi verificate apărările.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a anunţat, în 23 decembrie, că în dosarul cunoscut sub numele de "Mineriada 13 - 15 iunie 1990” s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, pentru infracţiuni contra umanităţii, faţă de Ion Iliescu, la data faptelor preşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională şi preşedinte al României, Petre Roman, fost premier, Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, Virgil Măgureanu, fost director al Serviciului Român de Informaţii, Nicolae Dumitru, fost prim-vicepreşedinte al Frontului Salvării Naţionale şi Mugurel Cristian Florescu, general în rezervă, fost adjunct al procurorului general al României şi şef al Direcţiei Procuraturilor Militare.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite