Cine sunt militarii români care au murit în infernul din Congo. Erau mercenari în gruparea condusă de un fost luptător în Legiunea Străină
0Cei doi militari români care au murit în Congo, în timpul atacurilor rebelilor asupra trupelor guvernamentale, erau mercenari în gruparea condusă de fostul luptător în Legiunea Străină, Horaţiu Potra. Misiunea lor era de a instrui armata congoleză și de a o ajuta să facă față războiului civil care macină Republica.
Contractul militarilor fusese semnat pe trei luni, iar aceștia primeau lunar 5.000 de euro.
Grupul militar condus de Potra a fost prins, ieri, într-o ambuscadă. S-a întâmplat în timp ce se aflau într-o tabără de instruire improvizată, în apropierea orașului Sake. Depășiți numeric de forțele insurgente, care încercau cucerirea localității, românii au așteptat ajutor din partea armatei congoleze aproape 10 ore. În tot acest timp, au încercat să reziste cum au putut mai bine. Au pierdut doi oameni însă, iar alți patru au fost grav răniți.
„A căzut mortiera între noi, între răniți! Veniți că-s grav! Unu-i grav de tot! Îl pierdem! Solicităm sprijin! Situația e critică aici și avem un rănit! Cât de urgent se poate!”, se aude pe una dintre înregistrările care au fost date publicității la scurt timp după atac.
„Haideți cât de repede puteți încoace, că ăștia ne mierlesc pe toți, să mor dacă nu! Cum ne mișcăm, cum ne ciuruie capul! Nu-i putem nici evacua de aici, nu-i putem scoate singuri de aici. Suntem depășiți. Veniți, că-i grav! Unul e grav de tot, îl pierdem! Băieți, faceți tot posibilul și trimiteți mai repede suport aerian! Noi, de la S7, mai avem un rănit, care a fost lovit în cap”, se aude pe o a doua înregistrare.
Militarii români care fac parte din gruparea lui Horațiu Potra sunt în jur de 20. Mulți dintre ei foști și actuali polițiști dar și jandarmi care și-ar fi luat concediu fără plată un an de zile pentru a lupta în această zonă de conflict.
Cine este Horațiu Potra
Șeful grupării paramilitare, Horaţiu Potra, este din Mediaș. El a fost soldat în Legiunea Străină, iar în urmă cu 30 de ani, garda de corp a emirului Qatarului. În 2010 a fost anchetat de DIICOT pentru trafic de droguri. Mascaţii care au intrat atunci în casa lui găsit un adevărat arsenal de luptă. Horaţiu Potra dormea chiar cu un pistol încărcat sub pernă. Bărbatul a mai fost cercetat și după ce l-ar fi ameninţat pe fostul director Romgaz. S-a întâmplat acum patru ani, când Adrian Volintiru, directorul general al Romgaz, a fost amenințat că va fi răpit și dus la pădure, potrivit Rise Project. Între timp, conflictul dintre cei doi s-a stins.
Mercenarii lui Potra ar fi avut legături şi cu gruparea rusă Wagner. mai mult, se pare că Potra ar fi fost plătit de ruşi în 2016 pentru a antrena gărzile de corp ale lui Faustine Touadéra, actualul preşedintele din Republica Centrafricană.
Potrivit unei anchete Deutsche Welle, Horațiu Potra ar fi fost asociat în Sierra Leone cu firme care vând diamante pe bursele oficiale şi s-a ocupat de securitatea minelor din mai multe țări din vestul Africii, controlate de miliardarul australian de origine română Vasile Frank Timiș.
Rise Project a scriscă Horațiu Potra a luptat în mai multe războaie africane ca și mercenar. În 2012, acesta a lucrat și pentru Frank Timiș, fondatorul exploatării de la Roșia Montană.
Statul român nu pate face prea multe pentru militarii din Congo.
"Statul român nu recunoaşte un tip de contract de acest gen, mercenariat. Acţiunea în sine pe care o desfăşoară aceşti români sub comandă lui Potra este una sub semnătură privată" a comentat Cristian Barbu, general în rezervă. "Statul român în afară de o consultanţă consulară normală nu este implicat în niciun fel în acest caz", a explicat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.