Cel mai nou sistem anti-dronă al Armatei SUA a ajuns în România

0
Publicat:

M-LIDS, un complex sistem anti-dronă, a fost adus de militarii americani în România și a fost testat cu trageri reale la Capu Midia.

Sistemul aniti-dronă american
Sistemul aniti-dronă american

Militari din Divizia Aeropurtată 101 au desfășurat, în țara noastră, la Capu Midia, un exercițiu tactic cu trageri reale, cu cel mai nou sistem anti-dronă al Armatei SUA. Sistemul M-LIDS (mobile-low, slow, small-unmanned aircraft integrated defeat system – Sistemul integrat mobil contra aeronavelor joase/lente/mici, fără pilot) este capabil să detecteze și să distrugă tipurile obișnuite de drone, care ar putea fi folosite pentru a supraveghea sau ataca forțele partenere.

Cu ajutorul sistemului M-LIDS, fabricat de mai mulți contractori din industria de apărare din Statele Unite, inclusiv Raytheon, SRC și Northrop Grumman, soldații au reușit să identifice, să urmărească și să distrugă amenințările, folosind o combinație de război electronic și mitraliere de calibru mare.

„La finalul exercițiului, soldații au informat ofițerii americani și români cu privire la specificațiile și eficacitatea echipamentului. Ofițeri din cadrul Forțelor Aeriene și Forțelor Terestre Române au urmărit exercițiul de trageri, familiarizându-se cu echipamentul utilizat. Exercițiul reprezintă un reper important, nu numai în relația strategică dintre SUA și România, dar și pentru postura României de descurajare în regiunea volatilă a Mării Negre”, a transmis Ambasada Statelor Unite ale Americii în România.

Din ce este compus sistemul

M-LIDS cuprinde un sistem de război electronic împotriva dronelor, sistem de comandă și control, cameră în infraroșu, senzori de identificare a direcției, precum și un radar multi-misiune AN/TPQ-50. Sistemul dispune și de un tun de 30 mm de tip XM914 de pe turela Moog Inc Reconfigurable Integrated-Weapons Platform (RIwP ®). Sistemul anti-dronă este montat pe o șasiu de ultimă generație, rezistent la mine și ambuscade și care are la bază platforma Oshkosh Joint Light Tactical Vehicle, care este și în dotarea Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale.

Până în prezent, M-LIDS au fost observate în afara SUA doar în Kuweit. Până acum, se ştie despre planurile primare ale Pentagonului de a comanda un total de doar 45 de astfel de sisteme, care ar trebui să consolideze apărarea a cinci divizii. Conform unor surse, un sistem M-LIDS este extrem de eficient, dar are și un preț pe măsură, de cel puțin 3 milioane de dolari.

Tunurile rapide sunt cele mai eficiente

Sistemul M-LIDS este dezvoltat în continuare pentru că din ce în ce mai multe drone de clasa a treia precum Shahed (cele folosite de ruși pentru a ataca porturile Ucrainei de la Dunăre) și care au căzut și pe teritoriul României folosesc sisteme de ghidare inerțiale, mai puțin sensibile pe mijloace de război electronic. Drept urmare, tunurile rapide sunt mult mai eficiente pentru anihilarea acestor aparate. Mai mult, microundele de mare putere ar putea oferi o „capacitate mai bună” împotriva mai multor tipuri drone, dar soluție este încă analizată.

Nu prea avem cu ce combate dronele

Reamintim că, zilele trecute, serviciul de pază în cadrul Bazei 57 Aeriene Mihail Kogălniceanu unde sunt și câteva mii de soldați americani a raportat inițial prezenţa în aer, în zone din apropierea Aeroportului Internaţional „Mihail Kogălniceanu“, a unui sistem aerian fără pilot (dronă) şi, ulterior, a încă două asemenea sisteme. „Dronele au fost observate prin mijloace electronice, optice şi vizuale. Conform procedurilor, s-au luat toate măsurile de menţinere a siguranţei în spaţiul aerian, fiind informate cu celeritate organele civile de trafic aerian cu privire la această situaţie. De asemenea, au fost aplicate, în repetate rânduri, contramăsuri de tip război electronic, contactul radar şi vizual cu ultimele două sisteme fiind pierdut în jurul orei 0.30“, a transmis Ministerul Apărării Naţionale.

Reprezentanţii MApN au adăugat că Parchetul Militar a fost informat de către comanda Bazei 57 Aeriene Mihail Kogălniceanu, pentru aplicarea măsurilor prevăzute de lege în astfel de situaţii. De asemenea, la nivelul unităţii militare a fost numită o comisie de cercetare a evenimentului, condusă de şeful de stat major al Bazei 57 Aeriană.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite